Initiatief Stichting Dillenburgpark

De gemeente ondersteunt het burgerinitiatief van stichting Dillenburgpark, dat zich als doel heeft gesteld om een gedeelte van park De Schroef via burgerparticipatie zodanig her in te richten dat de omgeving zorgt voor ruimte, groen en rust en een sociale programmering die ontmoeten, participeren, ondernemen en vernieuwen voor alle doelgroepen stimuleert.

Burgerinitiatief en basispark
Voor het herinrichten van park De Schroef in Drunen is een burgerinitiatief actief, Stichting Dillenburgpark. De stichting heeft zich onder andere als doel gesteld om een gedeelte van park De Schroef via burgerparticipatie opnieuw in te richten. De omgeving moet hierdoor gaan zorgen voor ruimte, groen en rust. De omgeving moet mensen helpen elkaar te ontmoeten, te bewegen, te participeren, te ondernemen en te vernieuwen. Dit draagt bij aan het concept van positieve gezondheid, wat past bij het gezondheidsbeleid van de gemeente. Op 12 april 2022 is het beeldplan (en daarmee een blik op de toekomst) vastgesteld. Wij ondersteunen dit burgerinitiatief en willen zelf aan de slag met de basis van het park. Voor de voorbereidingen daarvan heeft onze gemeenteraad op 28 maart geld beschikbaar gesteld. 
 
Wat is de basis van het park?
Stichting Dillenburgpark richt zich op 'de extra's' zoals een pumptrackbaan en mogelijkheden om te sporten. Als gemeente gaan wij bijvoorbeeld aan de slag met het openbaar groen, de paden in het park, hoe men het park in komt en uitgaat, etc. We noemen dit 'het basispark'. Met deze basis gaan we hoe dan ook aan de slag.
 
Inmeten, gesprekken, inrichtingsplan
Binnenkort starten we met het inmeten van het gebied. De komende tijd gaan we in gesprek met direct aanwonenden, sportverenigingen en andere betrokken partijen. De inbreng van die gesprekken helpt bij het maken van het inrichtingsplan.

Het college heeft op 12 april 2022 besloten om het burgerinitiatief voor park De Schroef te blijven ondersteunen. Op 10 november 2022 is het financiële verzoek van stichting Dillenburgpark opgenomen in de begroting van de gemeente. In december 2022 is zowel de nieuwe glijbaan geopend als een hondenuitrenveld gerealiseerd.

Op 28 maart 2023 heeft de raad positief besloten over het beschikbaar stellen van een voorbereidingskrediet voor het maken van een definitief ontwerp voor herinrichting van basispark De Schroef.   

Snoeien
Het snoeien doen we om verschillende redenen:
1. Door het bosplantsoen te snoeien onderhouden we de bomen en struiken in het gebied. Een natuurlijk bosplantsoen bestaat uit een boomlaag met struiken en daaronder een kruidlaag. 
2. Tijdens het snoeien halen we takken weg, die overlast geven of gevaar vormen.  
3. Door te snoeien verjongen we struiken en verlengen we de levensduur.
4. Door te snoeien kunnen we onveilige situaties voorkomen, door het zicht te verbeteren.

Dunnen
Bij het onderhoud kan het nodig zijn een deel van de bomen en struiken in het bosplantsoen te verwijderen (dunnen). Dode en ongezonde bomen of sneller groeiende en ongewenste dominante soorten worden verwijderd.

Als we een bosplantsoen planten zetten we de bomen en struiken door elkaar op een afstand van ongeveer 1 meter. We doen dit om snel een dichte strook te vormen. Maar, we willen voorkomen dat soorten elkaar gaan verdringen. Daarom moeten we na een paar jaar al beginnen met snoeien. Doen we dat niet, dan gaan ze namelijk zelf takken afstoten om toch maar voldoende plek te hebben. Daardoor worden de bomen en struiken iel. Dus gaan we snoeien op het moment dat het bosplantsoen mooi begroeid lijkt. Dat lijkt niet logisch, maar het is echt nodig.

In het begin is het snoeien bedoeld om voldoende afstand te houden tussen de bomen en de struiken. Als de bomen hoger worden, dan snoeien we alleen de struiklaag. Dit doen we om de struiken jong en gezond te houden. 

Wanneer?
Het winterseizoen is de vaste periode om te snoeien. We doen dit van november tot half maart. Zo proberen we de planten en dieren zo weinig mogelijk te verstoren.

Hoe vaak?
We snoeien een bosplantsoen gemiddeld om de vier tot zes jaar. 

Gevaarlijke, zieke of dode bomen rooien
Soms moeten we, naast het gewone snoeiwerk, ook gevaarlijke, zieke en/of dode bomen rooien. De gemeente heeft de plicht om te zorgen dat de openbare ruimte veilig is.

In fases
Vooral in parken (nu dus ook in park De Schroef), waar veel beplanting is, kiezen we voor snoeien in fases. Dit heeft twee redenen. Een reden is om het gevolg van het snoeien voor mens en natuur te verzachten. De andere reden is om te komen tot verschillende groeistadia. Zo is er altijd een mogelijkheid voor verschillende diersoorten om te nestelen, te schuilen of voedsel te vinden. Hierdoor verbeteren we de biodiversiteit, dit is de afwisseling in planten en dieren.

Aandacht voor plant en dier
De gemeente Heusden voert haar werken uit volgens de Flora-en Faunawetgeving. Voordat we met snoeien beginnen, controleren onze medewerkers en/of aannemers of er ook broedende vogels e.d. aanwezig zijn. Zijn er broedende vogels aanwezig, dan nemen we passende maatregelen om verstoren te voorkomen. Daarnaast proberen we te voorkomen dat grote machines midden in het (bosplantsoen)vak staan. Zo kunnen ze geen grote sporen achterlaten, die nadelig zijn voor het bodemleven. 

Herplanten
Net als burgers, heeft de gemeente een ‘herplantplicht’. Meestal planten we meteen een nieuwe boom als de te kappen boom alleen staat of in een laan. Als er op de locatie zelf geen ruimte is dan kan het ook op een andere locatie gebeuren. Er zijn ook plekken waar vroeger teveel bomen zijn geplant. Daar kan het zijn dat we bomen weghalen zonder een nieuwe te planten.

Bij bosplantsoenen wachten we eerst af hoe de andere bomen zich herstellen. Dit is meestal binnen twee jaar zichtbaar. Op een later moment kijken we of we er nog nieuwe bomen bij moeten planten.

Planning
In 2019 hebben we aan de oostzijde (langs de Lipsstraat) van het park gesnoeid en gedund. Dit jaar hebben we voornamelijk de noordzijde (Spoorlaanzijde) gesnoeid. In de winter 2023-2024 willen we aan de slag met de westzijde (Chrysantenlaanzijde).
Voor het middengedeelte wachten we met snoeiwerkzaamheden op de ontwikkelingen, van de Stichting en de gemeente, voor de herinrichting van het park.

Collegevoorstellen

Raadsinformatiebrieven

laatst bijgewerkt op 8 mei 2023

Heb je vragen of opmerkingen? Dan kun je contact opnemen met Rinus Krijger van Stichting Dillenburgpark via info@dillenburgpark.nl.

Laatst bijgewerkt op: 08-05-2023