Ontwikkelingen woonwijk De Grassen

- 22 december 2021

De gemeenteraad stelde op 21 december 2021 de oplegnotitie voor De Grassen vast.
Oplegnotitie Masterplan De Grassen 

- 11 november 2021

De populaire nieuwe woonwijk De Grassen in Vlijmen gaat uiteindelijk ruimte bieden aan maximaal 825 woningen. Pas als de Raad van State zich positief uitspreekt over de uitvoering van de GOL kunnen we daadwerkelijk aan de slag met de vervolgfase. De behoefte aan nieuwe woningen is groot en daarom treffen we alvast voorbereidingen voor het ontwikkelen van de volgende fase.

Nieuwe ruimtelijke aspecten
We hebben een flexibel ruimtelijk kader uit 2013 dat aangeeft hoe De Grassen kan worden ontwikkeld: het Masterplan. Dit masterplan vraagt om een update: de oplegnotitie. Er zijn namelijk nieuwe inzichten in het woningbouwprogramma. Ook duurzame ontwikkeling vraagt om in de volgende fase gasloos en nog duurzamer te gaan bouwen. Verder is al in mei 2020 door de gemeenteraad besloten dat in De Grassen basisschool De Bussel komt met een sportvoorziening en er is ruimte voor een gezondheidscentrum. Ook zijn er ervaringen opgedaan met de ontwikkeling en het beheer van de woningen en openbare ruimte in de eerste gerealiseerde fase van De Grassen.

Alle nieuwe aspecten voor De Grassen op een rijtje:

  • Soort woningen:
    Extra kaders voor vrije kavels, appartementen en mogelijkheid voor hogere appartementengebouwen. Dit alles met meer variatie in types en dichtheden en voor verschillende doelgroepen afhankelijk van de behoefte. Hiermee is nog geen definitief woningbouwprogramma vastgesteld. Projectontwikkelaar Van Wanrooij zal ook in de tweede fase woningen gaan bouwen.
  • Verkeer:
    Weinig doodlopende straten en aandacht voor parkeeroplossingen.
  • Openbare ruimte:
    Meer aanwezig laten zijn van de groenblauwe structuur, afvalinzameling, ontwerpen waarbij goed rekening wordt gehouden met onderhoud.
  • Duurzaamheid:
    Energiescan, aardgasvrij, wateroverlast, hittestress en droogte.

Besluitvorming en meedenken
Het college stelt de gemeenteraad op 21 december 2021 voor om deze update met nieuwe aspecten vast te stellen (de oplegnotitie). Na besluitvorming is er een actueel kader dat we kunnen gebruiken voor het opstellen van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is uiteindelijk leidend voor de bouwmogelijkheden en het gebruik in De Grassen.

Omwonenden en belanghebbenden kunnen voordat het bestemmingsplan wordt opgesteld, hun mening geven over de randen van het woongebied. Ook bekijken we de mogelijkheden dat er in een latere fase meegedacht kan worden over de stedenbouwkundige ontwerpen (meer gedetailleerde invulling van deelgebieden) voor de volgende fase van De Grassen.

Gezondheidscentrum
Er is een initiatief van in onze gemeente gehuisveste tandarts-, fysiotherapie- en huisartsenpraktijken om een gezondheidscentrum te realiseren in De Grassen. Er is ruimte om in de nabijheid van andere maatschappelijke voorzieningen zo’n gezondheidscentrum te realiseren. Deze voorziening is een toegevoegde waarde voor de nieuwe wijk. Het college heeft daarom op 19 oktober besloten een intentieovereenkomst aan te gaan waarmee de haalbaarheid hiervan wordt onderzocht. Deze overeenkomst wordt gesloten met de initiatiefnemers via een door hen opgerichte coöperatie.

Voorbehoud GOL
Voor de ontwikkeling van de volgende fase van De Grassen zijn we nog steeds afhankelijk van de procedure van de GOL (Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat). De GOL omvat onder andere een nieuwe weg aan de oostkant (Vijfhoevenlaan) van Vlijmen, die belangrijk is voor de ontsluiting van de wijk De Grassen. Tegen de GOL, waaronder deze nieuwe weg, is beroep ingediend bij de Raad van State. Het is nu wachten op een uitspraak van de Raad van State. Pas als de Raad van State zich positief uitspreekt over de uitvoering van de GOL gaan we aan de slag met de vervolgfasen van De Grassen. Wel treffen we al voorbereidingen voor de ruimtelijke kaders waaronder de bestemmingsplanprocedure. Met daadwerkelijke werkzaamheden kunnen we pas starten als er duidelijkheid is over de plannen van GOL, nadat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan.

Meer informatie