Ondernemend Heusden Duurzaam geeft ruimte aan verduurzaming bedrijven gemeente Heusden.
Samen met het bedrijfsleven werkt de gemeente Heusden aan de duurzaamheidsopgave. Vaak ontbreken de kennis en organisatiekracht om individuele initiatieven te ontplooien of collectieve mogelijkheden te onderzoeken. Om gezamenlijke duurzaamheidsprojecten uit te kunnen voeren, is de Green Deal opgesteld. De Green Deal beschrijft de rollen en de wederzijdse verwachtingen van de verschillende samenwerkingspartners. Jaarlijks worden de doelstellingen en concrete projecten geëvalueerd. In het uitvoeringsdocument worden eventuele herzieningen bijgehouden. De Green Deal loopt vijf jaar en start op 1 mei 2023. Alle bedrijven gevestigd in de gemeente Heusden kunnen deelnemen.
Maandag 17 april werd Green Deal 2023-2027 ondertekend door: De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Midpoint Brabant, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant (OMWB), Ondernemend Heusden en Waterschap Aa en Maas.
> Ondertekend document Green Deal 2023-2027
> Uitvoeringsdocument Green Deal
> Persbericht Green Deal
Samen met Glastuinbouw Nederland en Greenport Nederland wordt in 2023 onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor klimaat neutrale warmte voor glastuinbouwbedrijven. Het aanbod en de behoefte aan warmte, elektriciteit en CO2 worden geïnventariseerd bij het glastuinbouwcluster en nabijgelegen woonwijken en grote bedrijven. In samenwerking met glastuinbouwbedrijven, ZLTO en gemeente worden globaal de kansen en de mogelijkheden voor klimaat neutrale warmte in kaart gebracht. Het gewenste resultaat is een rapport met daar in een inventarisatie van vraag en aanbod van warmte, elektra en CO2 voor o.a. het glastuinbouwcluster. In januari wordt gestart met de inventarisatie en analyse. Afhankelijk van de bevindingen in dat rapport wordt besloten of wordt overgegaan tot verdere uitwerking van de mogelijkheden.
Voor wie: glastuinbouwers en warmte producerende bedrijven
Status: onderzoek afgerond
Partners: ZLTO, Gemeente Heusden en Glastuinbouw Nederland
Wat is er gedaan?
Na een startbijeenkomst is er een inventarisatie bij 17 glastuinbouwlocaties uitgevoerd. Daarmee is de huidige situatie in kaart gebracht. Denk daarbij aan warmtevraag, Co2 en elektriciteitsgebruik. Daarna is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van geothermie, aardwarmte en aquathermie. Ook de koppelmogelijkheden van lokale en bovenlokale restwarmte zijn onderzocht.
Conclusie
Uit deze inventarisatie blijkt helaas dat een gebiedsgerichte aanpak voor energie in de glastuinbouw op dit moment niet haalbaar is. De glastuinbouwlocaties liggen daarvoor te ver uit elkaar. Geothermie blijkt economisch en technisch niet haalbaar. Stabiele koppelkansen zijn helaas niet gevonden.
En verder?
De ontwikkelingen gaan echter snel en blijven we volgen. Daarom blijven glastuinbouwondernemers, Glastuinbouw Nederland en gemeente Heusden met elkaar in gesprek. We hebben afgesproken een stuurgroep/kerngroep te vormen die zich gaat inzetten voor de energietransitie van de glastuinbouwondernemers in Heusden.
Ondernemend Heusden sluit dit project en onderzoek af. We blijven uiteraard de ontwikkelingen van de kerngroep volgen. Wil je meer weten over de projecten van Ondernemend Heusden? Kijk dan hier op www.heusden.nl/ondernemers.
De netcongestie vormt een uitdaging voor bedrijventerreinen in de gemeente Heusden. Het komt voor dat bedrijven niet aangesloten kunnen worden op het net of dat er geen mogelijkheden zijn om duurzame oplossingen aan te sluiten op het net, zoals zonnepanelen. Het creëren van een lokaal collectief duurzaam energiesysteem met bijvoorbeeld zonnepanelen, batterijen en laadinfrastructuur (welke aangestuurd wordt door slimme software) kan hierbij een oplossing zijn. Via dit energiesysteem wordt tevens efficiënter gebruik en beheer van het energienet gerealiseerd. Samen met deskundige bedrijven wordt in 2023 een pilot gestart naar de mogelijkheden m.b.t. een lokaal collectief duurzaam energiesysteem op de uit te geven bedrijfskavels op Metal Valley en/of een cluster van bedrijven op een bedrijventerrein
Voor wie: clusters van bedrijven
Status: pilot
Partners: Stichting Parkmanagement Heusden en gemeente Heusden
Via de zon-op-dak aanpak worden ondernemers volledig ontzorgd bij een zonnepanelen project. Ondernemers worden ondersteund bij het opstellen van een businesscase en vervolgens begeleid tijdens het traject. Er wordt onder andere rekening gehouden met subsidies, energieverbruik, netcongestie, verzekering en constructie.
Voor wie: alle ondernemers in Heusden
Status: project
Partners: Ondernemend Heusden
Wat ontvang je als deelnemer aan de Green Deal:
Als deelnemer aan de Green Deal word je geholpen en ontzorgd op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing:
* Gratis energiescan en een jaar begeleiding in de opvolging. Als deelnemer van de Green Deal Heusden kan je je aanmelden voor een energiescan. Het bedrijf Klimaatroute belt je dan om een afspraak te maken. Wat houdt de begeleiding en de energiescan in? Na het maken van een afspraak bezoekt de gespecialiseerde adviseur van Klimaatroute jouw bedrijf. De adviseur kijkt onder andere naar de verlichting, verwarming en isolatie. Een energiescan geeft een duidelijk beeld over haalbare en betaalbare energiebesparende maatregelen die passen bij je bedrijf. Na het adviesbezoek ontvang je een rapport met alle mogelijkheden om jouw (bedrijfs)pand te verduurzamen. Het opstellen van een stappenplan of hulp bij de aanvraag van subsidies en offertes behoren tot de servicemogelijkheid.
Kosten deelname
Je wordt deelnemer aan de Green Deal voor een periode van minimaal drie jaar. De kosten voor deelname zijn als volgt:
Word deelnemer
Ontzorgd worden op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing? Klik op de knop hieronder!
Heb je vragen sturen dan een bericht naar info@ondernemendheusden.nl
Word deelnemer van Green Deal Heusden!
Wil jij ook energie besparen? Ga dan naar het Zakelijk Energieloket.