In de gemeentelijke opvanglocaties bieden we Oekraïense vluchtelingen een warme en veilige plek in Heusden. Een plek die het normale leven zo goed mogelijk benadert en die we samen zo lang als nodig is kunnen blijven bieden. Dat kunnen we alleen samen doen! Sommige inwoners hebben het afgelopen jaar een brief ontvangen dat er een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in hun buurt of straat is (of wordt) gerealiseerd. Dat kan een bericht zijn dat de nodige vragen met zich meebrengt. Hieronder lees je de ervaring van een buurman van de opvanglocatie in Haarsteeg.

Leo is een bekende in Haarsteeg en inmiddels ook voor de Oekraïense vluchtelingen. Op donderdag 11 augustus 2022 namen Oekraïense vluchtelingen hun intrek in de opvanglocatie, het pand waar voorheen de Haarstek was. Leo ontving eerder de brief waarin aangekondigd werd dat het gebouw werd ingezet als opvanglocatie. ‘’Toen de brief op mijn deurmat viel was ik niet ongerust. In het leven is het geven en nemen. Deze mensen beleven een verschrikkelijke tijd! Ik dacht we zien wel hoe het loopt.’’.

Samen met de gemeente oplossen
Na 11 augustus bleek al snel dat de Oekraïners bij Leo makkelijk in de tuin konden kijken. ‘’Met mijn tuin grens ik precies aan het stukje waar de Oekraïners buiten samenkomen. De grond ligt daar hoger dus ze konden zo in mijn tuin kijken. Kinderen klommen soms als een spelletje over het hek. Dat vond ik niet fijn. Ik heb contact gezocht met de gemeente voor een oplossing. Dat was zo gebeurd! De gemeente heeft tegen mijn hek een simpele afrastering gezet.’’.

Regelmatig op de koffie
Regelmatig loopt Leo even binnen in de opvanglocatie. Dan helpt hij de vluchtelingen met allerlei dingen. ‘’Ik ga regelmatig op de koffie. Dan help ik ze met het maken van een afspraak bij de dokter of tandarts. Als de bussen niet rijden dan breng ik ze bijvoorbeeld even naar het ziekenhuis.’’. Leo heeft ervaring met vervoer want de laatste 15 jaar van zijn werkende leven reed hij voor Van Driel. Tijdens het gesprek blijkt dat Leo nog veel meer doet! Hij repareert regelmatig de fietsen en gaat ook met ze naar de kringloopwinkel of rommelmarkt. ‘’Laatst hebben we ook samen de carnavalsoptocht gekeken. De kinderen stonden hun ogen uit te kijken bij die grote praalwagens.’’. Ongeveer één keer per maand eet Leo in het weekend ook mee in de avond. ‘’Dan drinken we samen nog een biertje voordat ik naar huis ga.’’.

Dat zijn hulp gewaardeerd wordt blijkt wel uit de reacties. ‘’De kinderen noemen mij Nicolaas, omdat ik weleens speelgoed voor ze meeneem.’’. De taal is lastig, helemaal omdat Leo geen smartphone had en dus ook geen vertaalapp kon gebruiken. Als dank kreeg Leo een smartphone. Nu heeft hij altijd een vertaalapp op zak.  

Tip van Leo
“Ik ervaar geen overlast van de buren. Het is ook leven en laten leven.”. Leo heeft nog wel een tip voor andere inwoners die dichtbij een opvanglocatie wonen. ‘’Zoek contact met deze mensen. Je kunt ze gewoon aanspreken. Met handen en voeten (en een vertaalapp) kom je een heel eind.”.

Ook andere verhalen lezen? Klik hier

Laatst bijgewerkt op: 03-03-2023