Wasbare luiers gebruiken?

Vergeet de katoenen doeken en veiligheidsspelden. Tegenwoordig zijn wasbare luiers comfortabel en kleurrijk. Ze zijn zacht voor je baby, makkelijk in gebruik en goedkoper. Bovendien is het beter voor het milieu omdat je een hoop afval voorkomt en grondstoffen bespaart. 

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen van de luiers meetelt zorg je voor minder vervuiling. Met wegwerpluiers veroorzaakt 1 kind gemiddeld 22 kilo luierafval per maand. Ook papa en mama boffen want moderne wasbare luiers zijn makkelijk in gebruik en een stuk goedkoper. Het scheelt per kindje € 500. 

Hoe werkt een wasbare luier?
Je vindt wasbare luiers in uiteenlopende soorten, kleuren en maten. Nieuwe modellen bestaan uit een voorgevormd luierbroekje met inlegvel om de ontlasting op te vangen. Zowel de luierbroekjes als de doekjes zijn te koop in diverse materialen. Ze voelen zacht aan voor je baby en zijn makkelijk in gebruik. Een wasbare luier verschonen gaat vrijwel hetzelfde als een wegwerpluier. Bij een wasbare luier gooi je niet de volledige luier bij het afval, maar alleen het inlegvel met ontlasting. Dankzij het inlegvel gaat de ontlasting niet in de wasmachine. Je veroorzaakt dus wel afval. Met een set van 24 wasbare luiers heb je voldoende voorraad tijdens het wassen en drogen. 

Kijk voor meer informatie over het gebruiken van wasbare luiers op www.milieucentraal.nl.