Blog wethouder Johan Meesters - 27 oktober 2023

Beste Heusdenaren,

Binnen het college hou ik me als wethouder vooral bezig met ruimtelijke onderwerpen. Bijvoorbeeld met woningbouw, bestemmingsplannen, de nieuwe omgevingswet, monumenten en erfgoed. En met wat we als gemeente doen voor het platteland en het buitengebied. Verder ben ik wijkwethouder voor Heesbeen, Geerpark, Haarsteeg en het buitengebied. Een ander onderwerp waar ik me mee bezig mag houden is het beheer van de openbare ruimte. Daar vertel ik graag meer over!

Meer geld voor de openbare ruimte  
We willen als gemeente meer geld uitgeven aan de openbare ruimte. We hebben jarenlang gewerkt vanuit de gedachte ‘heel en veilig’. Toen we in 2022 begonnen als nieuw college zagen we dat onze openbare ruimte er minder goed bij lag. We kregen daar ook regelmatig opmerkingen over van inwoners en ondernemers. Daar zijn we mee aan de slag gegaan! 
Het gaat om miljoenen. In 2022-2026 geven we ieder jaar 2 miljoen uit aan wegenonderhoud. Dat is 1 miljoen extra per jaar. We steken ook bijna 2,4 miljoen in achterstallig onderhoud. Sinds ik wethouder mag zijn, hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan de rotonde Abt van Engelenlaan, fietspad Tuinbouwweg, Spoorlaan, Nieuw Maasdijk, Sint Catharinastraat, verschillende fietspaden en het plaatsen van grasbetontegels in bermen. 
Wanneer we communiceren over werkzaamheden in de openbare ruimte krijgen we vaak reacties van mensen. Ze vragen dan wanneer hun straat aan de beurt komt. Ik begrijp zulke reacties wel. Helaas kunnen we niet alles ineens aanpakken. Het beheer van de openbare ruimte kost veel geld en tijd. Je hebt nu eenmaal niet zomaar een straat opnieuw aangelegd, riolering vervangen of een fietspad gemaakt. Zijn er echt dringende zaken, zoals gaten in de weg, opstaande stoeptegels of andere zaken? Meld ze dan via de BuitenBeter-app. Dan kunnen we er snel mee aan de slag! 

Bouwen, bouwen, bouwen
Woningen voor iedere doelgroep is een ander belangrijk onderwerp waar ik mee bezig ben. We willen natuurlijk dat iedere Heusdenaar fijn kan wonen. Dat is voor ons net zo’n grote uitdaging als voor de rest van Nederland. Als college werken we keihard om het aantal beschikbare woningen uit te breiden. Tot en met 2030 hebben we 2400 nieuwe woningen in onze nieuwbouwplanning staan. 
Dat kan via grote nieuwbouwplannen zoals De Grassen. Of via kleinere plannen, bijvoorbeeld het plaatsen van flexwoningen zoals bij de Hoge Heide in Vlijmen. En natuurlijk door samen te werken met Woonveste, projectontwikkelaars en andere initiatiefnemers. 
We kijken ook naar onze bestaande woningen. Hoe kunnen we meerdere generaties op hetzelfde perceel laten wonen en zo zuinig met onze ruimte omgaan? Woningsplitsing, mantel(zorg)wonen en duo-wonen zijn mogelijke oplossingen. Ook het omvormen van (leegstaande) bedrijfspanden naar woningen draagt bij. We moeten alles uit de kast halen om meer woningen te realiseren. 
Veel inwoners willen graag dat we woningen bouwen voor hun kinderen en kleinkinderen, maar dan liever niet voor, naast of achter hun eigen huis. Ik kan dat begrijpen. Maar als iedereen zo denkt, komen er natuurlijk nooit genoeg woningen. Ik roep mensen dan ook vooral op om met ons en initiatiefnemers in gesprek te gaan en eventuele zorgen te delen. Bezwaar en beroep zijn een goed recht, maar in Heusden voeren we liever een dialoog dan een tijdrovende juridische procedure. Uiteindelijk willen we toch allemaal een thuis in Heusden?

Gelukkig kan voor de meeste mensen een woning voor iedere Heusdenaar niet snel genoeg gaan. Dat geldt ook voor het werken aan de openbare ruimte. Ik ben het daar helemaal mee eens. De oplossing? Keihard doorwerken!

Johan Meesters
Wethouder bouwen, wonen en buitengebied

Laatst bijgewerkt op: 27-10-2023