La Vuelta Holanda 2022

De Vuelta start niet vaak buiten Spanje. Het is dus bijzonder dat de Spaanse wielerronde komende zomer start in Nederland. En nog meer bijzonder is dat de Vuelta door onze gemeente komt! Markeer zaterdag 20 augustus 2022 dus nu al met een rode stift in je agenda, want rood is de kleur van La Vuelta!

De tweede etappe van de ronde van Spanje loopt door onze gemeente. Het peloton start op 20 augustus 2022 in het centrum van ’s-Hertogenbosch en koerst (tussen 13.30 en 14.00 uur) door de kernen Vlijmen, Haarsteeg, Herpt en Heusden. Daarna vervolgen de renners hun weg richting Utrecht.

>> Bereikbaarheid in onze gemeente (afsluitingen etc.)
>> Bekijk hier een handig routekaartje van de etappe door onze gemeente
>> Bekijk hier de volledige route van de etappe 2 en de verwachte doorkomsttijden

Samen met La Vuelta Holanda, TeamBrabant 2000, het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) De Langstraat, lokale ondernemers en inwoners willen we er een bijzondere doortocht van maken. In aanloop naar de etappe worden er verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd. Organiseer jij ook een evenement? Vraag dan op tijd een vergunning aan!

>> Bekijk hier of en hoe je een vergunning kunt aanvragen

Hieronder vind je de activiteiten die tot nu toe bij ons bekend zijn:

In verband met de doorkomst van het peloton worden op 20 augustus 2022 verschillende wegen 2,5 uur afgesloten voor doorgaand verkeer. De route moet dan ook vrij zijn van obstakels en geparkeerde auto’s. Ook wordt afrit 44 (Vlijmen) van de A59 afgesloten voor doorgaand verkeer en zal er enige uren geen openbaar vervoer zijn. 

Rond 13.45u komt de Vuelta via de kant van ’s-Hertogenbosch Vlijmen in. Achtereenvolgens komt de Vuelta om 13.47u door Haarsteeg, om 13.52u door Herpt, om 13.55u door Heusden en rond 13.57u verlaat het peloton via de Heusdense burg onze gemeente. Deze tijden zijn uiteraard bij benadering.

Op 20 augustus 2022 komt de Vuelta door de gemeente Heusden. Wil je op de eerste rij staan en dit sportieve spektakel mogelijk maken? Meld je dan nu aan als verkeersregelaar. Door het volgen van een instructie draag je op die dag een paar uur bij aan dit evenement.

>> Aanmelden kan hier op deze webpagina!   

Wat krijg je?

  • een verkeersregelaarsinstructie
  • inspiratiesessie 
  • een lunchpakket
  • een verkeersregelaarshesje / kleding van de organisatie
  • een eersterangs plek bij dit gigantische spektakel

Wij verwachten van je dat

  • je op 20 augustus 2022 beschikbaar bent vanaf ongeveer 10.00 uur tot 15.00 uur
  • je betrouwbaar bent
  • je oog voor veiligheid hebt en daarnaar handelt 

Let op: er is een beperkt aantal plekken voor verkeersregelaars beschikbaar.

Ik wil graag een bijdrage leveren aan dit mooie sportevenement. Kan dit?
Ja dat kan zeker. Je kunt een waardevolle bijdrage leveren door je aan te melden als evenementenverkeersregelaar via deze link.

Wanneer komt de Vuelta door Heusden?
Op zaterdag 20 augustus 2022.

Hoe laat komt de etappe door de gemeente Heusden?
Rond 13.45u komt de Vuelta via de kant van ’s-Hertogenbosch Vlijmen in. Achtereenvolgens komt de Vuelta om 13.47u door Haarsteeg, om 13.52u door Herpt, om 13.55u door Heusden en rond 13.57u verlaat het peloton via de Heusdense burg onze gemeente. Deze tijden zijn uiteraard bij benadering.

Door welke straten van onze gemeente komt de Vuelta?
Vlijmen:
Engelseweg, Meliestraat, Molenstraat, Vlijmense Dijk, Grote Kerk, De Akker, Plein, Akkerstraat, Mommersteeg
Haarsteeg: Mommersteeg, Haarsteegsestraat, Heusdenseweg, Groenstraat

Herpt: Groenstraat, Heusdenseweg

Heusden: Heusdenseweg, Herptsestraat, Demer, Hertogin Johanna van Brabantstraat, Tramhaven, Nieuwe Maasdijk, Heesbeenseweg, Provincialeweg N267.

>> Bekijk hier de volledige etappe-route die door onze gemeente loopt

Van hoe laat tot hoe laat wordt de route afgesloten?
Op zaterdag 20 augustus 2022 rond 12.00 uur wordt de gehele route voor alle verkeersdeelnemers afgesloten door de politie en verkeersregelaars. Het is dan niet meer mogelijk over bovenstaande straten te rijden of deze te doorkruisen. Voor de hulpdiensten, verkeersregelaars en handhaving geldt een uitzondering.

Rond 14.30u wordt de route door de politie weer vrijgegeven.

Let op: vanaf vrijdagavond 19 augustus 2022 22.00 uur is het niet meer toegestaan langs de route te parkeren (inclusief parkeerhavens).

Ik lees dat het peloton over de Vlijmense Dijk komt en dan de Grote Kerk op gaat. Kan ik de afrit van de A59 bij Vlijmen gebruiken tijdens de tijden dat de route afgesloten is?
Nee. De afrit A59 Vlijmen (’s-Hertogenbosch richting Waalwijk) wordt afgesloten. Op de A59 is een omleidingsroute ingesteld.

Ik lees dat het peloton langs het Plein in Vlijmen komt. Kan ik gewoon mijn boodschappen doen op zaterdag 20 augustus 2022?
Je kunt op zaterdag 20 augustus boodschappen doen in Vlijmen. Je moet daarbij wel rekening houden met behoorlijke (verkeers)hinder door de Vuelta. Tussen 12.00-14.30 uur is de route afgesloten en is het niet mogelijk de route over te steken of te doorkruisen.

Noord-zuidverkeer door onze gemeente is tussen deze tijden alleen mogelijk via omleidingsroutes via ’s-Hertogenbosch.

Ik moet tijdens de tijden van de afsluiting aan de andere zijde van de route zijn. Hoe kom ik aan de andere zijde?
Tijdens de afsluiting mag niemand over de route rijden of de route doorkruisen. Voor de hulpdiensten, verkeersregelaars en handhaving geldt een uitzondering. Je kunt het beste vóór de afsluiting op uw bestemming zijn of tijdens de afsluiting omrijden via ’s-Hertogenbosch.

Mag ik mijn geparkeerde auto laten staan langs de route?
Nee. De route moet in zijn geheel vrij zijn van geparkeerde voertuigen. Je mag op alle wegen van het parcours dus niet parkeren. De straten waar je ook niet mag parkeren in de parkeerhavens of parkeervakken die direct naast de weg liggen zijn: Vlijmense Dijk; Grote Kerk; De Akker; Plein: Akkerstraat; Mommersteeg; Haarsteegsestraat; Demer; Hertogin Johanna van Brabantstraat; Burchtplein en Nieuwe Maasdijk.

Er gelden parkeerverboden en er is een wegsleepregeling van kracht. Het parkeerverbod gaat vanaf vrijdagavond 19 augustus 2022 22.00 uur in en geldt tot zaterdag 20 augustus 15.00 uur. 

Voertuigen mogen uiteraard wel geparkeerd staan op eigen terrein.

Ik heb een bouwcontainer en zand in een parkeervak voor mijn huis liggen. Moet dit weg?
De gehele route (inclusief parkeervakken en -havens) moet vrij zijn van obstakels. Als je bouwmaterialen, een bouwcontainer, of zand in een parkeervak hebt staan of liggen moet dit worden verwijderd tijdens het parkeerverbod.

Ook zonder de Vuelta moet je altijd melding doen als je voorwerpen op of aan de openbare weg zet. Melden kan via deze link.

Ik woon langs de route, kunnen hulpdiensten mijn huis nog wel bereiken?
Hulpdiensten kunnen altijd nog jouw huis of bedrijfspand bereiken. Op de route zijn zogenaamde calamiteitendoorgangen. Als dat nodig is, zorgen die ervoor dat hulpdiensten alsnog snel de route kunnen doorkruisen.

Ik wil langs de route gaan kijken, mag dat?
Natuurlijk mag je komen kijken! Langs de weg of in de berm is er voldoende ruimte! Op sommige drukke locaties worden dranghekken geplaatst. Hierbij is het uiteraard de bedoeling dat je achter de dranghekken plaatsneemt. De Demer in de vesting Heusden is erg krap. Daarom mag publiek op die locatie alleen aan de overzijde van het water staan en niet direct langs de route. Het is is niet toegestaan om op de weg te staan!

Ik kom met de auto naar Vlijmen of Heusden om te kijken. Waar kan ik parkeren?
In Vlijmen kun je parkeren op het parkeerterrein aan de Oliemaat of op het parkeerterrein bij het gemeentehuis aan de Julianastraat. In Heusden kun je parkeren op het parkeerterrein aan de Steenweg in Oudheusden of het parkeerterrein aan de Bakkersdam in Heusden. Let op: gedurende de afsluiting van de route (tussen 12u-15u) kun je niet met jouw auto de route doorkruisen/oversteken. Houd hier rekening mee als je besluit waar te parkeren.

Zijn er feestelijke activiteiten rond of tijdens de doorkomst van de Vuelta in Heusden?
Die zijn er zeker. Een overzicht hiervan staat op www.heusden.nl/vuelta onder het kopje Evenementen.

Ik ben ondernemer en verwacht mijn leverancier op 20 augustus. Kan dat?
Je leverancier (en je klanten) kunnen jou op zaterdag 20 augustus bereiken. Je moet daarbij wel rekening houden met behoorlijke (verkeers)hinder door de Vuelta. Tussen 12.00-14.30 uur is de route afgesloten en is het niet mogelijk de route over te steken of te doorkruisen.

Noord-zuidverkeer door onze gemeente is tussen deze tijden alleen mogelijk via omleidingsroutes via ’s-Hertogenbosch.

Je kunt klanten en leveranciers wijzen op www.heusden.nl/vuelta. Daar vinden zij al onze informatie.

Mijn vraag staat er niet tussen. Waar kan ik mijn vraag stellen?
Bel naar 073-5131789 of mail naar info@heusden.nl onder vermelding van ‘Vuelta’. Wij beantwoorden je vraag zo snel mogelijk en plaatsen 'm in dit overzicht.