Verkiezingen

Op woensdag 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Deze Tweede Kamerverkiezingen zijn de eerste landelijke verkiezingen in Nederland tijdens de coronaepidemie. Daarom worden er extra maatregelen genomen om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Voorop staat dat de gemeente alles in het werk stelt om u uw stem veilig uit te kunnen laten brengen. We richten de stemlokalen zo in dat de hygiënemaatregelen van het RIVM in acht kunnen worden genomen.

 

Voor de komende Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart hebben we voldoende stemmentellers. We zijn dankbaar dat er voldoende mensen zich hebben aangemeld. 

Het tellen van de stemmen begint om 21.00 uur. 

Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18e jaar stemmen. Stemmen is niet verplicht.  Een rechter kan iemand uitsluiten van het kiesrecht. Dat kan alleen bij bepaalde misdaden die in de wet worden genoemd. Deze mensen mogen dan bij geen enkele verkiezing stemmen.  

Wat heb ik nodig om te stemmen?

Je hebt een persoonlijke stempas/stempluspas nodig om te kunnen stemmen. De gemeente stuurt je de persoonlijke stempas/stempluspas toe. Met de persoonlijke stempas kun je in elk stembureau binnen je gemeente stemmen. Ook heb je een identiteitsbewijs nodig. 

Stemmen met stempas én geldig legitimatiebewijs

Om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen, dien je bij het stemlokaal jezelf te legitimeren met een identiteitsdocument en een persoonlijke stempas. Zonder deze documenten kan er niet aan de stemming worden deelgenomen. Als identiteitsdocument, waarmee bij de komende verkiezingen kan worden gestemd, gelden:

 • een paspoort,
 • een rijbewijs, 
 • een Nederlandse identiteitskaart.

Je identiteitsdocument mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Dit houdt in dat op het document achter de tekst ‘geldig tot’ de datum 16 maart 2016, of een latere datum moet staan.

Nieuw identiteitsdocument aanvragen

Mocht blijken dat de geldigheid van een identiteitsdocument meer dan 5 jaar is verlopen, of wordt het document vermist, dan kan een nieuw identiteitsdocument worden aangevraagd. Houd er rekening mee dat de tijd die het duurt voordat het aangevraagde identiteitsbewijs uitgereikt wordt, gemiddeld vijf werkdagen is. Voor het aanvragen van een nieuw document kun je digitaal een afspraak maken via ondestaande link of telefonisch via (073) 51 31 789.

> Afspraak maken voor de aanvraag van een nieuw identiteitsdocument. 

Waar kan ik stemmen?

Op de stempas staat informatie over het dichtstbijzijnde stembureau.

Op wie kan ik stemmen?

Uiterlijk een week voor de verkiezingen ontvang je van je gemeente een kandidatenlijst. Op deze lijst staan de namen van de partijen en hun kandidaten. 

Hoe moet ik stemmen?

Bij het stembureau ontvang je een stembiljet. Hierop kun je in het stemhokje met een rood potlood kiezen voor jou kandidaat. Wil je geen kandidaat kiezen maar wel gebruik maken van je stemrecht? Dan kun je een blanco stem uitbrengen.  Vul dan niets in op het stembiljet. Daarna vouw je het stembiljet zo op dat jouw keuze niet zichtbaar is en stop het in de stembus. 
De stemhokjes in het stemlokaal moeten zo zijn neergezet dat niemand kan zien op wie je stemt. Alleen als je een lichamelijke beperking hebt, mag je hulp krijgen in het stemhokje. 

Op de stempas staat informatie over het dichtstbijzijnde stembureau. Hieronder staat een overzicht van alle stembureaus in onze gemeente. Op de achterzijde van het huis-aan-huis biljet staan deze ook vermeldt. Het huis-aan-huis biljet ontvang je enkele dagen voor de verkiezingen. 

Deze stemlokalen zijn op 17 maart open van 07.30 tot 21.00 uur.

NrNaamAdresPostcodePlaats
1Gemeentehuis DrunenRaadhuisplein 165151 JHDrunen
2KC WereldwijsBeukstraat 135151 ZKDrunen
3De RemiseGrotestraat 2675151 BMDrunen
4Dillenburg Sporthal 2Tinie de Munnikstraat 55151 VWDrunen
5Het RadKerkstraat 395154 ANElshout
6De Stulp (2)Admiraalsweg 1005151 MRDrunen
7Dillenburg Sporthal 1Tinie de Munnikstraat 55151 VWDrunen
8De Stulp 1Admiraalsweg 1005151 MRDrunen
9De Brug gymzaal 1Aziëlaan 435152 JBDrunen
10Voorste Venne Anton Pieckplein 715152 LZDrunen
11Sportzaal De Kubus 1Kasteellaan 235156 CJOudheusden
12SeniorensociëteitDemer 25256 ADHeusden
13De nieuwe schuurBurgemeester Buijsstraat 335255 AWHerpt
14Sportzaal de Kubus 2Kasteellaan 235156 CJOudheusden
15Gemeentehuis VlijmenJulianastraat 345251 EDVlijmen
16De KorfMgr van Kesselstraat 295251 AWVlijmen
17Sporthal Die Heijgrave 1Burgemeester Zwaansweg 45251 CJVlijmen
18Sporthal Die Heijgrave 2Burgemeester Zwaansweg 45251 CJVlijmen
19De Bussel gymzaalWilhelminastraat 19 C5251 ERVlijmen
20Het PatronaatNieuwkuijksestraat 1065253 AJNieuwkuijk
21De SteegMeester Prinsenstraat 385254 JDHaarsteeg
22TTV HoogheiHoge Heide 35251 LBVlijmen
23Sporthal Die Heijgrave 3Burgemeester Zwaansweg 45251 CJVlijmen
24De Vennen gymzaalVennestraat 865151 CADrunen
25Het Water ontmoetingsruimteHollandlaan 1615152 GEDrunen
26M.F.A. CaleidoscoopJan Steenstraat 25251 NGVlijmen
27De Brug gymzaal 2Aziëlaan 435152 JBDrunen
28D'n BorkNieuwkuijksestraat 1395253 AGNieuwkuijk

Vraag dan een vervangende stempas/stempluspas of briefstembescheiden aan. Dit kan met Digid via onze website of persoonlijk aan de balie van het gemeentehuis te Vlijmen. Dit is mogelijk tot en met vrijdag 12 maart 17.00 uur.

> Verzoek nieuwe stempas/stempluspas aanvragen. 

 

Kiezers die tot de coronarisicogroep horen kunnen op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 tussen 07.30 en 21.00 uur vervroegd hun stem uitbrengen. Alleen in de volgende stembureaus kan vervroegd worden gestemd.

 • Gemeentehuis Vlijmen;
 • Seniorensociëteit Heusden;
 • Gemeentehuis Drunen;
 • Patronaat Nieuwkuijk.

Ben je op 17 maart 70 jaar of ouder dan ontvang je een stempluspas en briefstembescheiden. De briefstembescheiden worden apart van de stempluspas toegezonden. De stempluspas ontvang je uiterlijk 3 maart. De briefstembescheiden ontvang je uiterlijk 11 maart. Je kunt je stem per post versturen of inleveren tijdens de reguliere openingstijden op de volgende locaties;

 • Gemeentehuis Vlijmen;
 • Gemeentehuis Drunen.

Meer informatie over het briefstemmen treft je aan bij de te ontvangen briefstembescheiden.

Als je wilt stemmen in een andere gemeente dan waar je woont, heb je een kiezerspas nodig. Bijvoorbeeld als je woont in Drunen en je wilt stemmen in Den Bosch. Met deze kiezerspas kun je in heel Nederland stemmen. Je kan op 3 manieren een kiezerspas aanvragen:

 1. Digitaal. Je kan digitaal een kiezerspas aanvragen via onderstaand formulier. Vul het formulier in en deze komt automatisch bij ons binnen. Dit verzoek moet uiterlijk 12 maart 2021 om 17.00 uur bij de gemeente ontvangen zijn.
 2. Schriftelijk. Je kan schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Ook dit verzoek moet uiterlijk 12 maart 2021 om 17.00 uur bij de gemeente ontvangen zijn. Het onderstaande formulier (K6) kun je ingevuld opsturen naar Gemeente Heusden/Verkiezingen, Postbus 41, 5250 AA Vlijmen . Indien je de stempas/stempluspas al hebt ontvangen moet je deze meesturen.
 3. Mondeling. Je kan mondeling een kiezerspas aanvragen. Dit kan aan de balie tot uiterlijk 12 maart 2021, 17.00 uur. Bij dit mondelinge verzoek moet je de reeds ontvangen stempas/stempluspas inleveren.

Formulier K6 aanvragen Kiezerspas.

> Verzoek kiezerspas aanvragen, met DigiD. 

Je kunt iemand machtigen om voor jou te stemmen. Bijvoorbeeld als je ziek bent. 

Iemand machtigen met je stempas/stempluspas

Je kunt iemand machtigen met je stempas/stempluspas. Dit kan alleen als jij en de gemachtigde in dezelfde gemeente wonen. Je ondertekent samen de achterkant van de stempas.  De gemachtigde neemt jou stempas en een kopie van jou identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Hij moet ook zijn eigen identiteitsbewijs laten zien. De gemachtigde kan alleen gelijktijdig met het uitbrengen van zijn eigen stem voor jou een stem uitbrengen. Een gemachtigde mag maximaal 3 volmachtstemmen uitbrengen.

Iemand machtigen met een machtigingsformulier

Wil je iemand machtigen uit een andere gemeente? Dan heb je een machtigingsformulier nodig voor jezelf en diegene die voor jou gaat stemmen. Jij en de gemachtigde ondertekenen beiden dit formulier. De gemachtigde krijgt daarna een volmachtbewijs waarmee hij voor jou kan stemmen. Je kan op 2 manieren een machtiging via een formulier regelen:

 1. Het formulier voor de aanvaag van de volmacht printen en invullen;
 2. De formulieren voor de electronische aanvraag voor een volmacht printen en invullen. Deze kun je hieronder downloaden. Deze formulieren kun je gebruiken wanneer je door corona geen fysiek contact kunt hebben met de gemachtigde.

> Formulier machtiging geven aan een ander

> Formulier machtiging ontvangen van een ander. 

Uiterlijk 12 maart 17.00 uur moet de aanvraag door de gemeente zijn ontvangen. Je kunt de aanvraag mailen naar verkiezingen@heusden.nl , opsturen naar Gemeente Heusden, Verkiezingen, Postbus 41, 5250 AA Vlijmen of persoonlijk afgeven bij de balie van het gemeentehuis te Vlijmen.

Wil je in onze gemeente campagnevoeren voor jouw partij? Dan kun je gebruik maken van de gemeentelijke aanplakborden. Hieronder staan de Beleidsregels voor verkiezingsreclame en de locaties waar de aanplakborden geplaatst worden. Vanaf maandag 22 februari kun je gebruik maken van de borden. Op 17 februari wordt er door onze gemeente een gezamelijke plakavond georganiseerd. Hier kun je aan deelnemen mits jouw partij zich vooraf heeft aangemeld.

Aanmelden kan via 073-5131789, Burgerzaken/Verkiezingen. Bij aanmelding ontvang je meer informatie.

> Beleidsregels voor verkiezingsreclame

Locaties plakborden:

Heusden: 

 • Steenweg/Oudheusdensestraat nabij bushalte

Oudheusden: 

 • Laagstraat zuidzijde nabij bushalte

Doeveren: 

 • Valkenvoortweg kruising Dorpsstraat

Heesbeen: 

 • Grotestraat kruising Voorstraat (gebouw Versteeg balkonhekken)

Herpt: 

 • Achterweg kruising Torenstraat nabij dorpshuis (speeltuin)

Hedikhuizen: 

 • Kerkstraat nabij speeltuintje RK kerk

Vlijmen: 

 • Omgeving Plein
 • Nabij hoek Wolput/Achterstraat
 • Nabij rotonde Mommersteeg/ van Agtlaan/Van Leeuwenhoeklaan

Vliedberg

 • Burgemeester van Houtplein

Haarsteeg

 • Kruising Haarsteegsestraat-Mr Prinsenstraat

Nieuwkuijk

 • Lagere school ’t Kompas tegenover De Ster

Drunen

 • Raadhuisplein aan de zijde van de Lambertuskerk
 • Bosscheweg, hoek Lipsstraat ( bij rotonde) o.v.b.
 • Statenlaan, tussen Luxemburglaan en De Missisippi
 • Omgeving De Stulp
 • Kastanjelaan

Elshout

 • Kerkstraat nabij monumentje met wapen van Elshout (rad) tegenover bejaardenwoningen

Briefstemmen

Op de volgende dagen vindt er in het gemeentehuis te Vlijmen een vooropening plaats van de ingeleverde enveloppen Briefstemmen:

Zaterdag 13 maart, 13.30 uur;

Maandag 15 maart, 16.00 uur;

Dinsdag  16 maart, 16.00 uur;

Woensdag 17 maart, 09.00 uur. Aansluitend vindt er de telling plaats.

Deze bijeenkomsten zijn openbaar.

Telling stemmen van de stembureaus die zitting hebben gehad op 15 en 16 maart.

Op woensdag 17 maart zullen vanaf 09.00 uur de stemmen van de volgende stembureaus, met zittingsdatum 15 of 16 maart, worden geteld op het gemeentehuis te Vlijmen:

 • Gemeentehuis Drunen;
 • Seniorensociëteit Heusden;
 • Gemeentehuis Vlijmen;
 • Het Patronaat Nieuwkuijk;
 • Zandley Drunen;
 • Antoniushof Heusden;
 • Sint Janshof Vlijmen.