Rioolverstopping

De gemeente zorgt voor onderhoud van het openbare riool. Je bent zelf verantwoordelijk voor het riool op je eigen terrein. 

Tips:

  • Lees eerst het onderstaande teksten goed door voordat je een verstopping meldt.
  • Als je een extern bedrijf vraagt om de verstopping te verhelpen, vraag -vooraf- altijd wat de kosten zijn. Er zijn veel malafide bedrijven die belachelijke prijzen vragen voor de verstopping te verhelpen. Een gemiddelde verstopping kost tussen de 100 en 200 euro!
     

Wie het oplost, is afhankelijk van de plek van de verstopping.
•    Ligt de oorzaak op gemeentegrond? De gemeente lost het op en betaalt de kosten.
•    Ligt de oorzaak op eigen grond? Jij lost het op, ook de kosten zijn dan voor jouw rekening.
 

Rioolverstopping melden
Neem bij een rioolverstopping altijd contact op met de gemeente via telefoonnummer (073) 513 17 89. Ook in het weekend (bel dan met het storingsnummer dat aangegeven wordt)

Soms is een van de afvoeren in huis verstopt. Het water blijft bijvoorbeeld in een wastafel staan. De andere aansluitingen doen het prima. Draai dan de sifon open en maak die schoon. Ook ontstoppen met een simpele ontstopper is vaak voldoende. Helpt het niet? Pas dan op met allerlei chemische middelen! Ze kunnen je riool aantasten én de werking van de rioolwaterzuivering verstoren.
Hebben meerdere afvoeren in je huis moeite met het weg laten lopen van water. Of komt het water dat je op de eerste verdieping wegspoelt op de begane grond weer uit een putje of toilet. Waarschijnlijk is dan het riool onder je huis of in je tuin verstopt. Ook kan het probleem zitten in het deel van de aansluiting op het riool dat van de gemeente is.

Achterhalen verstopping

Om te achterhalen waar het probleem ligt, graaf je het ontstoppingsstuk op. Lukt het je niet zelf, dan kun je hiervoor een bedrijf inhuren. Het ontstoppingsstuk ligt meestal rondom de perceelgrens, net op jouw grond (tussen voordeur en gemeentegrond). Staat het ontstoppingsstuk vol water, dan zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in het openbare riool. De gemeente voert de werkzaamheden voor het oplossen van de verstopping dan verder uit. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in het particuliere riool. Dan ben je zelf aan zet.

Ben je eigenaar van een woning ouder dan 1997 in de kernen Vlijmen, Haarsteeg en Nieuwkuijk, dan hoef je het ontstoppingsstuk niet zelf op te graven. Dit doet de gemeente voor je.

 

De huiseigenaar betaalt de kosten als de verstopping op particulier terrein ligt. En de gemeente betaalt de kosten als het probleem in het openbare riool ligt. Laat je het gemeenteriool ontstoppen of het ontstoppingsstuk opgraven door een extern bedrijf en heb je hiervoor geen toestemming van de gemeente ontvangen? Dan kun je geen aanspraak maken op vergoeding van de kosten. Ook niet als achteraf blijkt dat de verstopping op gemeentegrond zit.

Laatst bijgewerkt op: 17-10-2022