Klantreis: Ik heb een bouwplan, en dan?

Wil je een woning (ver)bouwen, dakkapel plaatsen, boom kappen, inrit aanleggen, of iets anders veranderen in de fysieke leefomgeving?

De vergunningcheck kun je zelf doen via het digitale omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Ook kun je telefonisch contact opnemen met de gemeente via (073) 513 17 89(Verwijst naar een telefoonnummer) of een afspraak maken aan de balie(Verwijst naar een externe website).

Eerst een principeverzoek indienen?

Bij omvangrijke of complexe (ver)bouwwerken kunnen de kosten voor een omgevingsvergunning hoog zijn. Daarom kun je eerst een principeverzoek indienen. Met dit verzoek kun je inschatten of je voor jouw bouwplannen een vergunning kunt krijgen. Een principeverzoek kost geld.

Ga je ook iets slopen?

Check dan via digitale Omgevingsloket of je hiervoor ook een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Hiervoor kun je ook contact opnemen met de gemeente.

Het is verstandig (en soms noodzakelijk) dat je overlegt met je buren voordat je een vergunning aanvraagt. Dit heet: omgevingsdialoog. Het vroeg betrekken van je buren bij je plan kan zorgen voor een snellere procedure en dus lagere kosten voor jou.

Zijn we positief over je initiatief maar blijkt uit het princiepverzoek dat het plan niet past binnen het omgevingsplan(Verwijst naar een externe website) dan kan het mogelijk gemaakt worden met een aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) of wijziging omgevingsplan. Dan kunnen we dit gaan voorbereiden via een conceptverzoek waarbij je een concept ruimtelijke motivering en bijbehorende onderzoeken aan ons voorlegt. Dit kan via info@heusden.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Let op: dit is nog geen formele aanvraag. We adviseren je wel om een professioneel en kundig adviesbureau in te schakelen. Zij hebben veel kennis en kunde en zijn op de hoogte van de laatste wetgeving en vereisten. Wij gaan gezamenlijk met dit conceptverzoek aan de slag. Staan alle lichten op groen dan kun je een formele aanvraag voor een BOPA of wijziging Omgevingsplan indienen.

Een omgevingsvergunning vraag je aan via het digitale Omgevingsloket. Dit kost geld (legesbedrag).

Kwaliteitsborger inschakelen?

Vanaf 1 januari 2024 geldt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Vanaf dan gaat de toetsing van de bouwtechnische eisen van een bouwwerk van de gemeente over naar een onafhankelijke partij, de zogenaamde kwaliteitsborger(Verwijst naar een externe website). Dit geldt niet direct voor alle bouwwerken en dit zal in fases gaan.

Wij nemen je aanvraag in behandeling, als je aanvraag compleet is. Je krijgt een ontvangstbevestiging met uitleg over de procedure.

Ga door naar stap 2 van 3