Klantreis: De gemeente toetst mijn aanvraag
De afbeelding hieronder laat de route zien van stap 2 van 3.
Je krijgt een ontvangstbevestiging
In deze brief staat welke procedure wordt gevolgd om je aanvraag te behandelen. Of de reguliere of uitgebreide procedure wordt gevolgd, bepaalt de gemeente (in overleg met jou), is bepaald in de wet of kun jij zelf aan de gemeente vragen.
Wij toetsen of je aanvraag:
- compleet is
- past binnen het omgevingsplan*
- let op: past je initiatief niet in het omgevingsplan dan moet je eerst een positief afgeronde conceptverzoek hebben doorlopen voor je de formele procedure op een juiste manier kan starten.
- voldoet aan de welstandsnota(Verwijst naar een externe website)
- voldoet aan het Besluit bouwwerken leefomgeving(Verwijst naar een externe website)
- voldoet aan Verordening Fysieke Leefomgeving(Verwijst naar een externe website) (mits aan de orde)
- voldoet aan aspecten die relevant zijn voor de aanvraag, zoals:
- Parkeren: zie deze parkeernota(Verwijst naar een externe website)
- Infiltratie: zie de watereisen in de Beleidsregel afvoer van hemelwater en grondwater gemeente Heusden(Verwijst naar een externe website) en deze randvoorwaarden uit de Beleidsregel randvoorwaarden voor water bij bouwen in de gemeente Heusden(Verwijst naar een externe website)
- Stikstof: zie o.a. het groenbeleidsplan(Verwijst naar een externe website)
- Bodem: zie het bodembeleid(Verwijst naar een externe website).
Je ontvangt van ons bericht met het resultaat van de toets van de aanvraag
Als uit de toets door de gemeente blijkt dat je aanvraag niet compleet en/of inhoudelijk niet helemaal juist is, vraagt de gemeente je om aanvullende gegevens.
Reguliere procedure:
Past het initiatief in het omgevingsplan:
Als je een complete aanvraag hebt ingediend, weet je in principe binnen 8 weken of je een vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn opschuiven met nog eens 6 weken. Als je aanvraag niet compleet is, dan duurt het langer. De gemeente vraagt je dan om aanvullende informatie. Tegen deze vergunning kan bezwaar in worden gediend door belanghebbende.
Past het initiatief niet in het omgevingsplan
Als je initiatief niet past in het omgevingsplan, dan raden wij aan om altijd eerst een conceptverzoek in te dienen. Hiermee krijg je zekerheid dat je formele aanvraag correct en compleet is. Dit voorkomt vertraging later in de procedure.
Als je een formele aanvraag hebt ingediend, weet je in principe binnen 8 weken of je een vergunning krijgt. Als je aanvraag nog overlegd moet worden met andere overheidsinstanties komt er nog 4 weken bij. De gemeente kan de termijn opschuiven met nog eens 6 weken. Als je aanvraag niet compleet is, dan duurt het langer. De gemeente vraagt je dan om aanvullende informatie. Tegen deze vergunning kan bezwaar in worden gediend door belanghebbende.
Uitgebreide procedure:
In specifieke gevallen kan een BOPA ook onder de uitgebreide procedure vallen. Daarover kun je hier(Verwijst naar een externe website) meer lezen.
Als je veel tegenstand verwacht of er is geen draagvlak uit je omgeving, dan is het verstandig om de uitgebreide procedure te volgen. Je buren of andere belanghebbenden kunnen dan zienswijzen indienen tegen een ontwerp-besluit. Deze zienswijzen worden door de gemeente betrokken bij het nemen van het definitieve besluit. Belanghebbenden kunnen tegen het definitieve besluit beroep instellen bij de rechtbank. In dat geval wordt de bezwaarfase overgeslagen. De doorlooptijd is maximaal 26 weken.
Als de gemeente erom vraagt, dien je nieuwe gegevens in. Dit doe je via het digitale Omgevingsloket.
Als de reguliere procedure wordt gevolgd, zijn dit de stappen:
Wij beoordelen je nieuwe gegevens
Als je aanvraag compleet is, wordt je aanvraag afgehandeld.
Je krijgt bericht over je vergunning
Je vergunning treedt in werking
Je omgevingsvergunning treedt in de meeste gevallen in werking met ingang van de dag na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt door de gemeente. Het besluit is dan nog niet onherroepelijk. Dus als je al eerder start met je activiteit, dan doe je dat op eigen risico.
Jij of een belanghebbende kan bezwaarmaken
Binnen 6 weken na verleende/geweigerde vergunning is bezwaar mogelijk. Bezwaar schorst niet de werking van het besluit. Als je start met de bouw nog voordat de bezwaartermijn is afgelopen, dan wel op een bezwaar is beslist, dan loop je risico.
Bezwaar
Als er sprake is van een ingediend bezwaar tegen de vergunning, dan ontvang je een brief van de gemeente. Hierin staat de beslissing op het bezwaar.
Het college moet binnen 12 weken na afloop van de bezwarentermijn een beslissing nemen op een bezwaarschrift. Het college kan dit besluit nog met zes weken verlengen. Tegen een beslissing op bezwaar kan beroep bij de rechtbank worden ingediend. Ook gedurende de beroepstermijn gebeurt het bouwen op eigen risico. Tegen de uitspraak van de rechtbank kan hoger beroep worden ingesteld.
Geen bezwaar
Is er geen bezwaar/beroep ingediend of is het ongegrond verklaard?
Ga dan door naar de klantreis: Melden, bouwen en controleren (stap 3 van 3)
Mogelijke uitzonderingen zijn niet meegenomen in deze klantreis. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.