Fietspad Tuinbouwweg oostelijk deel

De Tuinbouwweg is een veel gebruikte fietsroute. Er waren daarom al veel blije reacties dat op het traject D’Oultremontweg-Tuinbouwweg een vrijliggend fietspad is aangelegd. Ook het oostelijk deel (vanaf Abt van Engelenlaan tot de Voordijk) willen we verkeersveiliger maken. 

De gemeenteraad heeft het ontwerp vastgesteld en uitvoeringskrediet beschikbaar gesteld. Hiervoor zijn diverse onderzoeken uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar onder andere het beste ontwerp qua verkeersveiligheid, oplossing voor de waterafvoer en wateropslag en behoud van zoveel mogelijk bomen. 

Wat komt er?

  • Een vrijliggend fietspad in twee richtingen aan de zuidzijde van de Tuinbouwweg, tussen de Abt van Engelenlaan en de Mommersteeg;
  • Verbreding van de Tuinbouwweg tussen de Abt van Engelenlaan en de Voordijk;
  • Een rotonde op de kruising Mommersteeg – Tuinbouwweg;
  • Er blijven zoveel mogelijk bomen staan.

Vervolg

Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt. Daarbij worden procedures en onderzoeken die verder nodig zijn opgestart. Dit gaat de komende maanden lopen. Direct betrokkenen worden hier actief over geïnformeerd. 

Voor vragen over dit project kun je contact opnemen via telefoonnummer (073) 513 17 89 of via e-mail info@heusden.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Noteer bij het onderwerp ‘Tuinbouwweg oost’ zodat we uw vragen goed in behandeling kunnen nemen.

Raadsbesluiten

De gemeenteraad heeft op 18 juni 2024 ingestemd. Bekijk hieronder het besluit.

Collegebesluiten

Het college heeft op 14 mei 2024 ingestemd met de voorkeursvariant. Daarmee stelt het college de gemeenteraad voor om het ontwerp vast te stellen en uitvoeringskrediet beschikbaar te stellen. 

Kunnen de bomen gekapt worden? De bomen belemmeren het zicht.

Voor de aanwezige vleermuizen moet de aanvliegroute zoveel mogelijk intact blijven. Op de plaats waar bomen gekapt worden, komen dus nieuwe terug. 

Op bepaalde plekken aan de Tuinbouwweg wordt na een regenbui het water niet goed afgevoerd, kan hier iets aan gedaan worden?

Voor de verbreding van de Tuinbouwweg en het vrijliggend fietspad wordt er goed gekeken naar de waterhuishouding. We bekijken of er een aanpassing nodig is. Waar dat het geval is, plaatsen we duikers en leggen sloten aan.

Als het om water op eigen terrein gaat, zijn hier afspraken over gemaakt. Dus veroorzaakt het water op eigen terrein overlast, dan moet hier apart naar gekeken worden.

Komen er verkeersmaatregelen op de  Tuinbouwweg bij het kruispunt Voordijk-Bellaard?

Op het kruispunt Bellaard -Voordijk komen geen extra snelheidsremmende maatregelen. Mogelijk kiezen we hier wel voor bebording en/of markering om weggebruikers extra te attenderen op het naderende kruispunt.

Als er een rotonde komt bij de kruising Mommersteeg - Tuinbouwweg is dit dan ook voor zwaar verkeer?

Ja, het ontwerp van de rotonde Tuinbouwweg-Mommersteeg voldoet aan de eisen (lees draaicirkels) voor voertuigen en vrachtwagens met oplegger. 

Wat wordt er met de inritten gedaan die op de Tuinbouwweg uitkomen?

Alle bestaande inritten worden ingemeten en in het ontwerp opgenomen. In de basis worden inritten niet verbreed. De standaard inrit voor woningen is 3 tot 5 meter breed op de perceelsgrens. Dit is afhankelijk van de rijbaan en bermbreedte en de aanwezige bomen.

Wordt de wegversmalling aan de Mommersteeg weggehaald?

De wegversmallingen bij het kruispunt Tuinbouwweg-Mommersteeg worden verwijderd bij de aanleg van de rotonde.

Komen er verkeersremmende maatregelen ter hoogte van het Geerpark?

Ja, naast een verbreding van de Tuinbouwweg en de aanleg van een vrijliggend fietspad is ook een ophoging van de kruising gepland. Deze wordt als plateau met gele bestrating en taludmarkering uitgevoerd. 

Wordt er rekening gehouden met alle soorten weggebruikers op de kruising Tuinbouwweg – Voordijk - De Bellaard?

Het ontwerp van de gecombineerde rijbaan met fietssuggestiestroken voldoet aan de ontwerprichtlijnen voor een rijbaan buiten de bebouwde kom met een snelheid van 60 km/uur. Op dit kruispunt komen geen extra snelheidsbeperkende maatregelen. Mogelijk kiezen we hier wel voor bebording en/of markering om weggebruikers extra te attenderen op het naderende kruispunt.

Wat wordt de snelheid?

Buiten de bebouwde kom blijft de maximale snelheid 60 km/uur en binnen de bebouwde kom 30 km/uur.

In verband met laden/lossen bij bedrijven staan vrachtwagens op de weg te wachten. Is er een parkeerverbod mogelijk?

Het vrachtverkeer kan keren op het terrein van de bedrijven. Wachten op de weg is niet de bedoeling. We zullen de betreffende bedrijven verzoeken dit bij de chauffeurs aan te geven. Mocht in de praktijk blijken dat onacceptabele verkeersoverlast blijft bestaan, dan kunnen we alsnog een parkeer- of stopverbod overwegen.

De huidige situatie Tuinbouwweg/ Kavelingweg is onveilig, wordt hier iets aan gedaan?

Op het kruispunt met de Kavelingweg komt een kruispuntplateau. Dit zorgt voor een betere verkeersveiligheid.

Wat is de bedoeling van de verlichting op de Tuinbouwweg?

De verlichting van de hoofdrijbaan blijft zoals deze is. Bij de (extra) snelheidsremmende maatregelen en de rotonde komt extra verlichting. Het fietspad wordt apart verlicht. 

Verplaatsen elektriciteitskasten

De elektriciteitskasten in de berm blijven aanwezig , behalve als ze een probleem zijn voor de verkeersveiligheid of het ontwerp.

Hoe gaan jullie om met geluid in relatie tot het wegdek?

Er wordt een geluidsonderzoek uitgevoerd waarbij we moeten voldoen aan de op dat moment geldende normen. Hieruit zal blijken wat we op dit punt moeten meenemen in het ontwerp.