We willen Oekraïense vluchtelingen een warme, veilige plek bieden in Heusden. Een plek die het normale leven zo goed mogelijk benadert en die we samen zo lang als nodig kunnen blijven bieden. We doen dan ook een actieve oproep aan onze inwoners, ondernemers en verenigingen en stichtingen die gelegenheid hebben om Oekraïners op te vangen. Wij inventariseren alle locaties en nemen contact op met de inwoners als we van het aanbod gebruik willen maken.

Heb jij intenties om thuis vluchtelingen op te vangen dan willen we je meegeven dat hier ook veel bij komt kijken en je daar dus goed over na moet denken. Lees daarvoor ook de 10 tips van het landelijke initiatief takecarebnb. Wil jij je steentje bijdragen? Vul dan het onderstaande formulier in! Heb jij al vluchtelingen in huis en je nog niet gemeld bij de gemeente? Vul dan ook het formulier in op de website!

10 tips opvangen vluchtelingen

Praktische informatie voor gastgezinnen

Oekraïense vluchtelingen moeten zich in laten schrijven bij de gemeente. Op die manier kunnen de vluchtelingen optimaal gebruik maken van de beschikbare voorzieningen zoals onderwijs voor de kinderen en een tegemoetkoming in de kosten voor levensonderhoud. Maak een afspraak met het cluster Burgerzaken van de gemeente Heusden om vluchtelingen in te laten schrijven in de Basis Registratie Personen (BRP). Hiervoor moeten Oekraïense vluchtelingen zich kunnen legitimeren. Hebben zij geen identeitsdocumenten bij zich dan moeten zij zich melden bij de ambassade van Oekraïne.

Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen ingeschreven worden in de gemeente Heusden. De IND verstrekt een bewijs van verblijf. Met dit bewijs kunnen Oekraïense vluchtelingen op en neer naar Oekraïne reizen. Je hebt dan een geldig biometrisch paspoort nodig met een bewijs van verblijf. Meer informatie over de aanvraaprocedure lees je via onderstaande link.

> Bewijs van verblijf

De gemeente benadert vanaf 19 april 2022 Oekraïense vluchtelingen die opgevangen worden bij gastgezinnen en bekend zijn en/of ingeschreven staan bij de gemeente om ze te informeren over de uitkering van de leefgeldregeling. Met terugwerkende kracht over april ontvangen deze vluchtelingen leefgeld. De gastgezinnen zelf krijgen geen rechtstreekse vergoeding. Samen met de vluchtelingen maken zij zelf afspraken of zij meebetalen in de kosten van het gastgezin. 

>  Lees hier meer over de leefgeldregeling: de bedragen en wat je moet doen om het leefgeld uitgekeerd te krijgen.

Vluchtelingenwerk Nederland heeft een online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen gelanceerd. Dit startpunt, genaamd RefugeeHelp, biedt allerlei praktische informatie in verschillende talen. Daarnaast 

Online startpunt | RefugeeHelp 

Heb je thuis vluchtelingen opgevangen en verloopt de communicatie stroef? Gebruik dan via je smartphone de handige digitale tolk die beschikbaar is via de website pryv.it. Je praat Nederlands tegen je telefoon en de ontvanger kan in het Oekraïens terugpraten. Bijkomende voordelen: er hoeft niets te worden gedownload, dankzij de anonimiteit is de privacy gewaarborgd én het is gratis. Via onderstaande link ga je naar de website.

> vertaalsite pryv.it

Ook hebben we een handige praatplaat met Oekraïense woorden en vertaling naar het Nederlands. 

Praatplaat Oekraïens - Nederlands

De Vincentiusvereniging Heusden heeft mogelijkheden om in kleding te voorzien. Neem hiervoor contact op met de gemeente.   

De gemeente heeft verschillende soorten fietsen ingezameld. Heb je een fiets nodig voor een Oekraïense vluchteling dan horen we dit graag. Neem hiervoor contact op met de gemeente via (073) 513 17 89 of per mail op info@heusden.nl. 

De bibliotheek in Vlijmen biedt Nederlandse taalles aan. Drie keer per week kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht. Dit is op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 11 uur. Klik op de flyer hieronder voor meer informatie. 

Flyer taalles bibliotheek Vlijmen

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Een aantal zijn bij de gemeente bekend. Klik hieronder om naar de pagina te gaan.

> Informatie activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen

Als er Oekraïense vluchtelingen zijn die een studie willen volgen in Nederland dan is dit mogelijk. De gemeente Tilburg heeft een flyer hiervoor opgesteld. Deze kun je via de link hieronder inzien. 

> Flyer studie volgen

Contactgegevens van opvangaanbieder

De 10 tips van Takecarebnb vindt u boven dit formulier