Uniek bezoek aan Doeveren en Heesbeen
Vrijdag trok de gemeenteraad en het college samen met bewoners van Doeveren en Heesbeen de wandelschoenen aan. Uniek, omdat voor het eerst tijdens een wijkbezoek twee dorpen werden bezocht. Centraal stonden de thema’s samenleven, wonen en verkeer(sveiligheid). Over en weer spraken de ruim dertig deelnemers uit hoe fijn het is elkaar te ontmoeten, met aandacht voor elkaar.
Samenleven
Bij de start van het wijkbezoek in Doeveren spatte het er direct vanaf dat Ons Doeveren trots is! Trotser kun je haast niet zijn als je jouw woonplaats ‘de navel van de wereld’ of ‘het paradijs op aarde’ noemt. “Dat komt door de pracht van het dorp, maar vooral door de bewoners”, complimenteerde wethouder Martijn van Esch hen. “Uit alles blijkt overduidelijk dat het hier in Doeveren draait om verbinding, respect, behulpzaamheid en gezelligheid”. “Ook Heesbeen mag trots zijn op wat het voor elkaar krijgt”, sprak wijkwethouder Johan Meesters in zijn welkomstwoord. Peter Bergmans, voorzitter van de Dorpsvereniging, vertelde in het dorpshuis wat er wordt georganiseerd.
De kerk neemt een belangrijke plek in. De prachtige gebouwen werden bewonderd. Dominee Van der Linden benadrukte in Doeveren: “Je bent welkom, of je gelooft of niet en we hebben een open hart voor andere geloven. De gemiddelde leeftijd van onze kerkgangers is bijzonder: 28 jaar”. De kerk in Heesbeen wordt vanuit de wijde omgeving bezocht. Doordeweeks wonen soms 130 mensen de dienst bij.
Wonen
De sfeer was gezellig, maar heikele onderwerpen werden niet gemeden. Bijvoorbeeld de zorg of jongeren en ouderen er kunnen blijven wonen. “Zijn er mogelijkheden voor kleinschalige woningbouw?”, vroeg Anjo Hartgers van Ons Doeveren. Voor het ‘Verdoornterrein’ in Heesbeen is in goed gesprek tussen gemeente en bewoners een plan uitgewerkt voor het Streekarchief (SALHA). In 2025 start de bouw. “We zijn er blij mee, het is een mooie oplossing voor het dorp”, sprak Davey Kivits. “We zijn blij dat hier huizen gebouwd gaan worden, wat bijdraagt aan de levendigheid én de behoefte aan woningen. Er is heel wat bereikt in al die jaren.” Samen kijken we hoe we invulling geven aan de rest van het terrein. Aansluitend werd Les Belles Blondes van Familie Muskens bezocht. De gemeente heeft dit recent aangekocht. Daarmee worden zeven ontwikkelingen mogelijk, waaronder woningbouw op het Verdoornterrein door het wegvallen van de geurcirkel. Het biedt ook kans voor stikstofcompensatie elders.
Verkeer(sveiligheid)
De vele auto’s die eind van de middag door Heesbeen reden richting de Provinciale weg, of over het viaduct, spraken voor zich. Het was aansluiten in de file. “Tussen 16.00 en 18.00 uur durf je hier niet te lopen”, merkte een bewoner op. Het sluipverkeer wordt steeds erger. Deze problematiek is niet eenvoudig op te lossen. Er zijn al aanpassingen gedaan en binnenkort worden weer metingen en onderzoeken uitgevoerd, de aansluiting op de Provinciale weg wordt aangepast, de rotonde wordt anders uitgevoerd. Ook wordt gekeken naar voorkeursomleidingen en worden smileyborden geplaatst. De bestuurders onderstreepten dat een lange termijn oplossing gewenst is en zijn hierover in overleg met de provincie.