Voorkom voedselverspilling, goed voor portemonnee én milieu!

Het zijn geen makkelijke tijden. De energiekosten rijzen de pan uit en ook de boodschappen worden steeds duurder. Veel mensen hebben dan ook moeite om rond te komen. Tegelijkertijd zien we ook dat er veel voedsel wordt weggegooid. Zonde van het geld, want je hebt er natuurlijk al voor betaald. Restjes van maaltijden kun je nog prima gebruiken voor een nieuwe maaltijd!

We geven je enkele tips om voedselverspilling te voorkomen. Goed voor je portemonnee én voor het milieu!

  1. Gebruik bij het koken een kopje, mok, weegschaal of maatbeker om de juiste porties af te meten. Hou ook rekening met grote en kleine eters.
  2. Kijk voordat je boodschappen gaat doen eerst in je koelkast welke producten er nog staan die op moeten.
  3. Veel producten zijn ook na het verstrijken van de Tenminste-Houdbaar-Tot-datum nog prima te gebruiken! Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
  4. Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje. Zo koop je precies genoeg en voorkom je dat je producten dubbel in huis haalt.
  5. Bewaar restjes van maaltijden in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze een dag of 2 bewaren en gebruiken voor een lunch of een andere warme maaltijd. In de vriezer zijn de meeste restjes zelfs 3 maanden houdbaar. Er zijn tal van recepten beschikbaar voor koken met restjes, bijvoorbeeld via www.milieucentraal.nl.

Kijk voor nog meer inspiratie ook eens op www.samentegenvoedselverspilling.nl/.