Wordt jouw bedrijf ook hard geraakt door de coronacrisis? En heb jij een aanbod gekregen voor een lening of een investering? Of wil er iemand tegen betaling of onduidelijke voorwaarden je helpen bij het regelen van de steunmaatregelen van de overheid? Let dan op! Voor je het weet is jouw zaak het toneel van drugshandel of illegaal gokken.

Hoe herken je een criminele investeerder?

  1. Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften.
  2. Iemand wil je pand huren maar is onduidelijk over de activiteiten waarvoor hij of zij het pand wil gebruiken.
  3. Je wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening.
  4. Het aanbod is afkomstig van personen die gelieerd zijn aan een criminele motorclub.
  5. De investeerder vraagt een extreem hoge rente of gebruikt geweld en bedreigingen om de schuld te innen.
  6. De investeerder ontwijkt vragen of levert gevraagde informatie niet aan.

Wanneer je als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. Je loopt grote risico’s. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Je kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Je kunt maar één keer nee zeggen! 

Wat kun je doen? 

  1. Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.
  2. Lees de kleine lettertjes.
  3. Kijk goed met wie je in zee gaat. Ook bij een bedrijfsovername.
  4. De overheid heeft verschillende steunmaatregelen voor ondernemers gerealiseerd. Wees terughoudend met het inschakelen van tussenpersonen die je tegen betaling of onduidelijke voorwaarden helpen bij het regelen van deze steun. Vraag bij de gemeente en het UWV na wat er voor jou mogelijk is.

Vertrouw je het niet? Meld verdachte situaties bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Bekijk hier de flyer.