Glasvezel in gemeente Heusden

Als gemeente zijn we ervan overtuigd dat glasvezel de toekomst is. Het draagt bij aan de digitale bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid in alle kernen van de gemeente Heusden.

Juist in deze tijd biedt een snelle en stabiele internetverbinding veel voordelen waardoor je makkelijker kunt thuiswerken, onderwijs kunt volgen of sociale contacten kunt onderhouden. Ons uiteindelijke doel is het mogelijk maken van een toekomstbestendige digitale verbinding voor de hele gemeente Heusden. Onder de foto tref je de veelgestelde vragen aan.

De komende tijd gaan er verschillende glasvezelpartijen in de gemeente Heusden glasvezel aanleggen. De partijen bieden de mogelijkheid om alle woningen in de kernen waar ze glasvezel aanleggen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Deze partijen communiceren zelf over de werkzaamheden voor het aanleggen van glasvezel in jouw straat en de aansluiting tot in huis. Hieronder hebben we per kern aangegeven welke partijen glasvezel aanleggen.

Geüpdatet op 4 augustus 2022

Drunen
• KPN Netwerk (vrijwel gereed)

Vlijmen (Vliedberg)
• Delta Netwerk (gereed)
• Glaspoort (naar verwachting aanleg week 35 t/m 41)

Vlijmen (dorp)
• Glaspoort (in aanleg)

Nieuwkuijk
• Delta Netwerk (gereed)
• Glaspoort (naar verwachting aanleg week 40 t/m 50)

Haarsteeg
• Delta Netwerk (gereed)
• Glaspoort (naar verwachting aanleg week 45 t/m 8 2023)

Elshout
• Delta Netwerk (vrijwel gereed)
• Glaspoort (in aanleg)

Heusden vesting
• Glaspoort (naar verwachting aanleg week 40 t/m 7 2023)

Oudheusden
• Delta Netwerk (gereed)
• Glaspoort (naar verwachting aanleg week 40 t/m 10 2023)

Herpt
• Midden-BrabantGlas (gereed)

Hedikhuizen
• Midden-BrabantGlas (gereed)

Heesbeen
• Midden-BrabantGlas (gereed)

Doeveren
• Midden-BrabantGlas (gereed)

Deze partijen informeren je ook persoonlijk over de werkzaamheden in de straat. Heb je vragen over de werkzaamheden dan kun je contact opnemen met desbetreffende glasvezelpartij. 

De gemeente Heusden wil graag dat elke inwoner kan beschikken over glasvezel. Na Delta Fiber is nu Glaspoort (Joint venture van pensioenfonds ABP en KPN) glasvezel aan het aanleggen in onze gemeente. Veel mensen vragen waarom twee keer het trottoir open moet en glasvezel niet in 1 sleuf kan worden gelegd, waarom er nog een aanbieder van glasvezel komt en of er nog meer aanbieders komen. De glasvezelmarkt is een open, commerciële markt waar de gemeente geen invloed op mag uitoefenen. Als glasvezelaanbieders voldoen aan de randvoorwaarden van diepteligging veiligheid e.d. moeten wij toestemming verlenen voor aanleg.

Wij hebben geprobeerd Delta Netwerk en Glaspoort gezamenlijk glasvezel aan te laten leggen of gebruik te laten maken van elkaars netwerk, maar dat is helaas niet gelukt. Tot op heden hebben alleen Delta Netwerk en Glaspoort zich gemeld om glasvezel aan te leggen. De mogelijkheid bestaat dat er nog andere glasvezelaanbieders komen, daardoor heb je meer keuzevrijheid in het aanbod om glasvezel te gebruiken.    

Je bent niet verplicht om jouw woning aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van de verschillende partijen. Wij adviseren om dit wel te doen omdat het nu gratis is. Als je je woning nu aansluit op het glasvezelnetwerk, dan kun je vervolgens een provider kiezen die glasvezel internet aanbiedt. Dat hoeft niet. Met een aansluiting ben je wél voorbereid voor het moment dat je glasvezel internet wilt. KPN heeft aangegeven dat zij binnen 3 jaar het signaal via de koperleiding uitzetten. 

Veel mensen hebben inmiddels een glasvezelaansluiting van Delta of MiddenBrabantGlas. Glaspoort is nu een tweede glasvezelnetwerk in de gemeente aan het aanleggen. Je bent niet verplicht om ook een glasvezelaansluiting van Glaspoort te nemen. Het voordeel, als je wel een aansluiting van Glaspoort neemt, is dat je een bredere keuze aan providers / diensten krijgt. Het nadeel is dat er nogmaals een glasvezelkabel door je tuin moet worden gelegd en een tweede kastje in je meterkast.

Als gemeente zijn we ervan overtuigd dat glasvezel de toekomst is. Het draagt bij aan de digitale bereikbaarheid en daarmee de leefbaarheid in alle kernen van de gemeente Heusden.

Kies je voor meerdere aansluitingen van verschillende aanbieders in huis? Dan kun je ook nog eens kiezen van welke provider je gebruik wilt maken. Heb je geen contract afgesloten maar laat je op een later moment wel glasvezel tot in huis aanleggen dan kan het zijn dat je dan wel aansluit- en/of aanlegkosten moet betalen. De verschillende partijen informeren je over het aanbod aan providers die ze optioneel over de glasvezel kunnen aanbieden.

Doordat er nu veel meters worden gemaakt met graven, is de kans eerder aanwezig dat er een gasleiding wordt geraakt. Dat is meerdere keren ook gebeurd. We begrijpen dat inwoners zich hier zorgen over maken. Een gaslek kan immers voor een gevaarlijke situatie zorgen. Daarnaast geeft het ook overlast. Het gebeurt echter nooit expres en de werklui zijn voorzichtig met het graven, omdat zij opdraaien voor de kosten van het herstellen van de schade. Voordat er wordt gestart met graven wordt er daarom vooraf een klic-melding gemaakt van het werkgebied. Dit geeft informatie over waar kabels en leidingen in de grond liggen. Deze informatie gebruiken ze om graafschade en gevaarlijke situaties te voorkomen. Het kan echter gebeuren dat de informatie van een klic-melding afwijkt van de situatie ter plaatse. Een (klein) gaslek kan ook al langere tijd bestaan. Door het opengraven van de straat wordt dit dan ontdekt.

De aannemer die, namens de glasvezelpartijen, de werkzaamheden uitvoert controleert deze uitvoerig. Tevens bekijken we samen met de medewerker Preventie Graafschade van Enexis naar de manier van werken, welke schades er hebben plaats gevonden en hoe deze in het vervolg zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Deze medewerker bezoekt ook de ploegen in het veld. Ook controleert de toezichthouder van de gemeente hoe er wordt gewerkt. Bijvoorbeeld of de straat weer netjes wordt hersteld nadat deze open is gegraven. Als dit niet correct gebeurt, moet de aannemer dit herstellen. Zo proberen we de overlast zoveel mogelijk te voorkomen en tegelijk zoveel mogelijk inwoners te laten profiteren van de voordelen van glasvezel.

Wil je weten wanneer er in jouw straat glasvezel wordt aangelegd? Kijk dan op de websites van Delta Fiber Netwerk, Glaspoort en KPN Netwerk. Deze partijen leggen glasvezel aan in de gemeente. Wil je gebruik maken van het glasvezelnetwerk dan moet je bij deze partij een abonnement afnemen. Hieronder vind je de verschillende websites. 

www.deltanetwerk.nl (Delta Netwerk)
• www.glaspoort.nl (Glaspoort)
• www.kpnnetwerk.nl (KPN Netwerk)
• www.midden-brabantglas.nl (Midden-Brabantglas) 

 

Glaspoort is een netwerkbedrijf dat de glasvezelaansluiting aanlegt en beheert. Pensioenfonds ABP en telecomprovider KPN zijn de drijvende krachten achter Glaspoort. Twee oer-Hollandse Nederlandse bedrijven die met dit initiatief een duurzame bijdrage willen leveren aan de digitalisering van Nederland.

Glaspoort opent de deur naar glasvezel voor iedereen

Veel gebieden en vooral steden zijn al aangesloten op glasvezel. De aanleg in kleinere gemeenten, landelijke gebieden en op bedrijventerreinen laat vaak nog op zich wachten. Glaspoort ziet dit anders en gaat de komende jaren juist ook deze gebieden verglazen door 1,2 miljoen huishoudens en bedrijven aan te sluiten. Onze missie is simpel: glasvezel voor iedereen.

Voordelen glasvezel van Glaspoort

Glaspoort wil graag iedereen van een glasvezelaansluiting voorzien. De aanleg van de glasvezelaansluiting is dan ook kosteloos en er zijn geen verplichtingen. Eindgebruikers hoeven alleen goedkeuring te geven voor de aanleg en toegang tot de meterkast. Vervolgens kun jij zelf bepalen of en wanneer je daadwerkelijk gebruik gaat maken van de aansluiting. Daarvoor kan men een abonnement afsluiten bij één van de telecom aanbieders op het netwerk van Glaspoort. Er zijn inmiddels 22 Telecomaanbieders actief waaronder KPN, Youfone, Budget, XS4All, Freedom, Kliksafe, Plinq en Solcon. Een volledig overzicht is te vinden via de link hieronder. Eindgebruikers hebben dus ruime keuze voor hun nieuwe supersnelle internetabonnement.  

> Informatie over providers

> Service- en contactgegevens van Glaspoort kun je vinden in dit document. 

> Bewonersbrief

 

Laatst bijgewerkt op: 14-11-2022