Campagne senioren en veiligheid

We hebben het veel liever over alle mooie dingen in onze gemeente, maar kunnen niet wegkijken voor criminele activiteiten. Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds weer nieuwe manieren om mensen op te lichten. Ook in deze coronaperiode worden nieuwe methodes bedacht: zo doen criminelen zich voor als verpleger en willen ze je zogenaamd komen prikken. Of een bankmedewerker komt wel bij je langs, omdat je niet naar de bank kunt komen. Helaas zien wij dat ouderen vaak het doelwit zijn van deze oplichters.

In april geven we tijdens de ‘Senioren en Veiligheidsmaand’ allerlei tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt en wat je moet doen als het wel gebeurt. Deze keer hebben we het over meekijken bij het pinnen.

Hoe gaat een oplichter te werk? 
Criminelen proberen over je schouder mee te kijken om te zien welke pincode je intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter je te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze vervolgens ook jouw pinpas afhandig kunnen maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van de rekening.

Wat kun je zelf doen? 
•    Scherm bij het intoetsen van je pincode de toetsen af met je hand of portemonnee. 
•    Staat iemand te dicht achter je? Vraag dan om meer privacy. 
•    Laat je niet afleiden tijdens het pinnen. 
•    Betaal zoveel mogelijk contactloos. 
•    Beperk jouw pin-daglimiet 

Over dit thema staat ook een online uitzending, gepresenteerd door Catherine Keyl. In deze uitzendingen geeft een panel van experts meer tips en adviezen. Bekijk de uitzending via de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Ben je toch slachtoffer geworden?
Meld verlies of diefstal van je betaalpas onmiddellijk bij je bank en laat je pas blokkeren. Doe altijd aangifte bij de politie.