De komende jaren staan in het teken van grote financiële uitdagingen. We zien dat we na 2025 geld tekort komen. Dit komt vooral doordat we minder geld krijgen van de Rijksoverheid. Dat maakt bezuinigingen en ons geld anders uitgeven noodzakelijk. We zorgen ervoor dat onze inwoners zo min mogelijk merken. We gaan door met investeringen die voor langere tijd belangrijk zijn voor hen. De ambities in het coalitieprogramma 2022-2026 ‘Heusden Nu en Straks’ blijven daarbij leidend. Net als afgelopen jaren doen we geen gekke dingen met onze tarieven. Heusden wil ook met deze begroting de lasten voor inwoners zo laag mogelijk houden.
Wat bekent dit verder voor inwoners?
We zorgen ervoor dat onze inwoners zo min mogelijk merken. We krijgen als gemeente veel voor elkaar. Ook met uitdagende financiële tijden in het vooruitzicht investeren we nog flink in zaken die voor de langere termijn voor onze inwoners en ondernemers belangrijk zijn. Bijvoorbeeld met de Tuinbouwweg, de Vismarkt, de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat en we blijven investeren in de openbare ruimte. Natuurlijk gaan we door met het Jeugd en Gezinsteam en met het realiseren of behouden van buurthuisfuncties. Verder blijven we als gemeente verduurzamen en helpen we onze gemeenschap dat ook te doen. En we gaan zeker door met bouwen, bouwen, bouwen.
Net als afgelopen jaren doen we geen gekke dingen met onze tarieven. De tarieven stijgen door de inflatie. De rioolheffing stijgt wat meer zoals reeds eerder afgesproken bij de vaststelling van het Waterplan. Dat is nodig om ook in de toekomst te voorkomen dat we natte voeten krijgen. Als laaggelegen gemeente moeten we dat natuurlijk goed regelen.
Heusden wil ook met deze begroting de lasten voor inwoners zo laag mogelijk houden.
Blijven doen wat we moeten doen
Deze situatie biedt ook kansen. In tijden van overvloed ligt op de loer dat we net een beetje zwaarder en luier worden. Dan is afvallen juist een goede manier om fitter te worden. Hiermee bedoelen we dat in tijden met minder geld kunnen kijken naar wat we allemaal doen. Moeten we dat allemaal blijven doen? Kan het een onsje minder? Moeten we dingen schrappen? Of overlaten aan inwoners en ondernemers? De antwoorden op die vragen zijn allemaal manieren om te kijken waar we geld kunnen besparen. Zo kunnen we blijven doen wat we móeten doen.
In overleg met de ambtelijke organisatie is uitbreiding van de organisatie nu niet aan de orde.
Meer informatie
>> op 7 november behandelt de gemeenteraad de begroting 2025
>> de hele voorgestelde begroting 2025 vind je op https://heusden.begroting-2025.nl
Van versleten naar volwaardig
Het nieuwe jeugdveld vervangt het oude, versleten veld aan de Steenenborg. Het nieuwe kunstgrasveld biedt de inwoners van Nieuwkuijk een moderne plek om te sporten en elkaar te ontmoeten. Naast het veld komt er ook een nieuwe fietsparkeerplaats buiten het hek van de club. Zo kunnen bezoekers hun fietsen netjes stallen.
Investeren in sport en ontmoeting
VV Nieuwkuijk heeft nu het lang gewenste volwaardige kunstgras trainingsveld en dit nieuwe jeugdveldje. Behalve deze twee velden bij VV Nieuwkuijk zijn er deze zomer ook twee hockeyvelden en een miniveld opgeknapt. Dat draagt bij aan betere sportfaciliteiten in onze gemeente en de regio. Als gemeente blijven we investeren in sport en ontmoeting. Voor de velden bij VV Nieuwkuijk en de hockeyvelden hebben we ongeveer € 2 miljoen uitgetrokken. Dat doen we voor een gezonde en actieve leefomgeving voor iedereen.