Onlangs heb je een brief ontvangen met de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning en het bedrag dat je dit jaar aan Onroerend ZaakBelasting (OZB) moet betalen.

WOZ betekent letterlijk Waardering Onroerende Zaken. Elk jaar wordt de waarde van alle woningen en bedrijfspanden door de gemeente opnieuw vastgesteld. De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van woningen via de vergelijkingsmethode. Hierbij wordt gekeken naar gerealiseerde verkoopprijzen van zo goed mogelijk vergelijkbare woningen in onze gemeente. De hoogte van de OZB hangt af van de waarde van een pand of stuk grond. Daarnaast wordt de WOZ-waarde ook gebruikt voor het bepalen van het eigenwoningforfait en de hoogte van de waterschapsbelasting. Naast de OZB staat ook hondenbelasting (indien van toepassing) op de aanslag.

 

Bezwaar via gespecialiseerde bureaus

Ken je deze slogans ‘Niet eens met uw WOZ-waarde? Wij helpen uw gratis!’ en  ‘Niemand wil te veel betalen. Dat is logisch. Daarom is ‘gratis’ bezwaar maken tegen de WOZ-waarden steeds meer in trek.’.  Hiermee adverteren diverse, no-cure-no-pay, bureaus om dit ‘gratis’ voor jou te doen.Het klinkt mooi, maar hoe werkt het nu echt?

Wie betaalt de kosten?

Er worden veel kosten gemaakt wanneer deze bureaus voor jou bezwaar maken. Als een bezwaarschrift gegrond is, zijn wij wettelijk verplicht om een proceskostenvergoeding aan deze bureaus te betalen. De hoge proceskostenvergoedingen nemen gemeenten weer op in de rekensom die gemaakt wordt bij het bepalen van de nieuwe tarieven voor de onroerendezaakbelasting. Uiteindelijk betalen we allemaal mee aan de kosten die een no-cure-no-pay bureau voor jou maakt.

Wij helpen jou graag en gratis 

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Neem dan contact op met het cluster Belastingen van de gemeente Heusden, telefoon (073) 513 1789. Onze gespecialiseerde medewerkers leggen je graag uit hoe de waarde tot stand is gekomen en hoe je hiertegen bezwaar kunt maken. Ben je na het telefoongesprek nog steeds niet tevreden over de beschikking? Dan kun je digitaal bezwaar maken via onze website: www.heusden.nl  

Eigenaren en gebruikers van horeca- en winkelpanden, die vanwege de coronamaatregelen gesloten zijn, krijgen op dit moment nog geen aanslag OZB/WOZ-beschikking. Dat heeft twee redenen. Uitstel van de aanslag OZB/WOZ-beschikking geeft hen in deze moeilijke coronatijden tijdelijk wat lucht. Bovendien is het voor de gemeente nu niet mogelijk een realistische WOZ-beschikking te bepalen omdat nog niet voldoende duidelijk is wat het effect van de coronamaatregelen op de waardebepaling van winkel- en horecapanden heeft