Bij identiteitsfraude maakt iemand anders dan uzelf gebruik van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht. Laat uw ID-kaart niet zomaar kopiƫren. Voorkom identiteitsfraude met een kopie van uw identiteitsbewijs.
Slechts enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Uw werkgever en banken mogen dit bijvoorbeeld. In de praktijk vragen ook andere organisaties een kopie van uw legitimatiebewijs. U bent niet verplicht om die aan hen te geven. Voor sommige is registratie van enkele gegevens voldoende. Meer informatie over het maken van een veilige kopie lees je via onderstaande link.
Je kunt jezelf beschermen tegen identiteitsfraude. Onder meer door zorgvuldig om te gaan met jou identiteitsgegevens, paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw identeitsgegevens niet 'cadeau' geeft aan onbekenden. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid over identiteitsfraude.
Denk je of ben je slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Neem dan direct een aantal maatregelen! Laat direct jouw bankpasjes of creditcards blokkeren en doe aangifte bij de politie. Ben je jouw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Doe meteen (digitaal) aangifte bij de gemeente. De vermissing wordt dan direct geregistreerd, waardoor misbruik van je reisdocument zoveel mogelijk wordt voorkomen. Als een vermissing eenmaal geregistreerd is, kun je dit niet meer terug te draaien!
> Geef de vermissing hier digitaal door.
Vind jij, of iemand anders, je reisdocument weer terug, dan moet je deze altijd inleveren bij de gemeente. Je paspoort of identiteitskaart is niet meer geldig en wordt vernietigd, dit is wettelijk verplicht om misbruik te voorkomen.
Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI)
Meld identeitsfraude ook digitaal bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Via onderstaande link vind je de verschillende meldformulieren.
> Open website Centraal Meldpunt Identiteitsfraude
Welke maatregelen u verder moet nemen, hangt af van het type fraude. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid over identiteitsfraude.
Fraudeurs die identiteitsfraude plegen, misbruiken vaak persoonlijke gegevens van anderen. Is er een identiteitsbewijs van je gestolen? Dan kan iemand bijvoorbeeld een lening aanvragen met een kopie van jouw paspoort of rijbewijs. Of je handtekening vervalsen. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid over identiteitsfraude.
Met de app KopieID kun je in een kopie van jouw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
Ook zet je met de app een watermerk in de kopie. In dit watermerk vermeld je het doel en de datum van de kopie. Het watermerk kun je ook toevoegen als je niets hebt doorgestreept. Je kunt de kopie vervolgens versturen of printen. Het is ook mogelijk om de bewerkte kopie (dus als er gegevens zijn doorgestreept) veilig op te slaan. Op die manier is het mogelijk om een kopie te hergebruiken.
Komt de kopie ooit in handen van fraudeurs? Dan is het dankzij de KopieID-app moeilijker om ermee te frauderen.
KopieID-app downloaden
Je kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Veilige kopie zonder KopieID-app
Heb je geen smartphone of tablet? Dan kun je via onderstaande website tips vinden om op andere manieren misbruik van jouw identiteitsbewijs te voorkomen.