Week van de Veiligheid zorgt voor meer bewustwording

Afgelopen week, van maandag 11 oktober tot en met vrijdag 15 oktober, vond de  ‘Week van de Veiligheid’ plaats in de gemeente Heusden. Er vonden verschillende activiteiten plaats die inspeelden op de bewustwording van het herkennen van signalen die op criminaliteit kunnen wijzen.

Verschillende voertuigen van de buitendienst reden rond met magneetplaten met daarop signalen die kunnen duiden op bijvoorbeeld een hennepkwekerij of drugslab in de straat. Ook op social media werd er dagelijks een tip gedeeld om volgers te informeren.

Bijtende Bende

Op donderdag 14 oktober stond de ‘Bijtende Bende’ op het Plein in Vlijmen. Bij deze bus konden inwoners de impact van drugscriminaliteit ervaren. De thema’s milieuschade door drugsafval en meldingsbereidheid passeerde bijvoorbeeld de revue. Een inwoner gaf na een bezoek aan de bus aan dat hij niet in de gaten had hoe groot de impact kan zijn en het belangrijk is om toch verdachte situaties te melden.

‘’Doordat criminelen enorme risico’s nemen kan het zomaar zijn dat ik daarvan de dupe ben. Je leest in de media natuurlijk de verhalen over mensen die weleens bedreigd worden nadat ze aangifte hebben gedaan, dat schrikt natuurlijk af. Maar toch is het erg belangrijk dat we onze kinderen en onszelf beschermen voor deze boeven en de gevolgen van hun acties.’’

Buurtpreventie

In een informatieavond konden de verschillende buurtpreventie-afdelingen uit de wijken hun ervaringen delen en werden zij ook bijgepraat in het herkennen van signalen. De buurtpreventieleden patrouilleren regelmatig in de gemeente in hun herkenbare vestjes of jasjes. De inzet van deze enthousiaste vrijwilligers loont want het aantal misdrijven zoals diefstal en inbraken is de afgelopen jaren flink gedaald. De buurtpreventie zoekt altijd buurtbewoners die mee willen helpen om de veiligheid in de wijk te vergroten.

Melden helpt!

Naast de rol van de overheid is ook de rol van inwoners en ondernemers ontzettend belangrijk! Burgemeester Willemijn van Hees roept daarom inwoners en ondernemers ook op om verdachte situaties te melden. ‘’Onze inwoners en ondernemers zijn de ogen en oren in de wijk. Als overheid kijken we niet weg voor ondermijning en pakken we criminelen aan, dat lukt nog beter als we als overheid de signalen horen. Een anonieme melding mag en kun je altijd maken!’’. 

Inwoners en ondernemers kunnen signalen van verdachte situaties of vermoedens van criminele activiteiten altijd melden bij de politie of gemeente. Dit kan via het telefoonnummer 0900 8844 of bij spoed op 112. Anoniem melden kan natuurlijk ook via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Niet wegkijken!
In Heusden werken we met verschillende partners hard aan het bestrijden van criminaliteit. Hierbij gaat het niet alléén om de misdrijven zelf, maar ook om de gevaarlijke situaties die ontstaan voor onze inwoners. Wil je meer informatie en tips over wat jij kunt doen om samen te werken aan een veiliger Heusden? Op deze website vind je meer informatie. 

Hieronder geven we je graag tips hoe je een hennepkwekerij of drugslab kunt herkennen.  

 1. Er hangt een stank die aan hennep doet denken.
 2. Je hoort voortdurend het geluid van een afzuiginstallatie of het tocht voortdurend.
 3. Er zitten ontluchtingspijpen in het dak, roosters in de gevel of er is een (dak)raam dat altijd open staat.
 4. Muren, vloeren of plafonds zijn warm of vochtig.
 5. Er vormt zich condens op ramen.
 6. Ramen zijn dichtgemaakt.
 7. Er treden regelmatig stroomstoringen op.
 8. Er zijn lampen die voortdurend fel branden.
 9. Op rare tijdstippen lopen er mensen met allerlei spullen te sjouwen.
 10. Het is niet duidelijk of het pand wel of niet bewoond is.

De politie adviseert eventuele verdenkingen te melden via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. Samen houden we onze buurt veilig!

 1. Aanwezigheid van een sterke synthetische geur.
 2. Witte rook uit de afvoer/schoorsteen.
 3. Aanwezigheid van blauwe vaten en grote witte vloeistofcontainers.
 4. Verdachte bedrijvigheid op onverwachte tijdstippen.
 5. Beslagen of afgeplakte ramen of gordijnen die nooit open gaan.
 6. Aanwezigheid van grote ijzeren ketels.
 7. Aanwezigheid van vrieskisten.

Infographic 'Hoe herken ik een drugslab?'

De politie adviseert eventuele verdenkingen te melden via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. Samen houden we onze buurt veilig!

Wil jij voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude of diefstal? Klik dan snel op de link hieronder voor veel voorkomende criminele activiteiten.

> Tips om fraude of diefstal te voorkomen