In december zijn er in onze gemeente meerdere katalysatoren gestolen. Een katalysator is een auto-onderdeel dat voor de uitlaat zit en uitlaatgassen zuivert. De politie heeft hierover meerdere meldingen ontvangen. Het blijkt dat de diefstal vaak in de late avonduren of begin van de nacht plaats vindt. De politie heeft het vermoeden dat het om minimaal twee personen gaat, maar mogelijk zijn er meerdere duo's die de diefstal plegen. Ook overdag zouden deze duo's actief zijn om te onderzoeken waar zij kunnen toeslaan. De dieven verplaatsen zich waarschijnlijk in een grijze auto, model Sedan. Het zou mogelijk om een ouder model van het merk Mazda type 626 gaan.

Hoe gaan de dieven te werk?
De diefstal vindt vaak in de late avonduren of begin van de nacht plaats. De dieven zetten de auto op een krik, hierdoor lijkt het alsof ze een band aan het wisselen zijn. Vervolgens wordt de uitlaat doorgezaagd en de katalysator gestolen. 

Waarom wordt de katalysator gestolen? 
Criminelen kunnen een katalysator verkopen voor een bedrag tussen de vijftig en honderd euro per stuk. Dat komt vooral door het laagje platina en palladium dat erop zit, deze edelmetalen zijn veel geld waard. Daarnaast is de katalysator ook nog eens makkelijk om buit te maken. Dat bij elkaar opgeteld maakt dat het een gewild item is voor criminelen. 

Wat kan ik doen? 
Je kunt een aantal maatregelen nemen om je auto minder aantrekkelijk te maken voor criminelen.

  1. Parkeer op een bewaakte of goed verlichte plek;
  2. Laat de katalysator extra goed vastzetten of lassen;
  3. Laat je kenteken of VIN-nummer in de katalysator graveren.

Zie je een verdachte situatie? Bel dan meteen met de politie op het landelijke alarmnummer 112. Noteer ook het kenteken van het voertuig waarin de criminelen rijden.