In de week van 9 t/m 12 mei stond er een verdachte witte bestelbus geparkeerd op het parkeerterrein aan de Steenweg in Heusden. Met deze lokbus peilde de politie en het Bestuurlijk Interventieteam de Meijerij (BIM) hoe oplettend inwoners, ondernemers en andere mensen waren. Er werden in Heusden géén meldingen gemaakt van deze verdachte situatie. 

Het uiteindelijke doel van de lokbus was om zoveel mogelijk meldingen te ontvangen. Deze vermoedens van een criminele situatie zijn erg belangrijk in het bestrijden van criminaliteit en  ondermijning in Heusden. De lokbus werd ook in andere plaatsen van regio De Meijerij geparkeerd zoals Boxtel, St. Michielsgestel, Schijndel en Vught. De actie liep van 9 mei t/m 29 mei in de deelnemende gemeenten. In totaal kwamen er maar twee meldingen binnen.

‘’Het is erg jammer om te zien dat er in Heusden geen meldingen zijn gemaakt, een zorgwekkend signaal! Dat maakt duidelijk dat we nog werk aan de winkel hebben om het bewustzijn over dit soort situaties te vergroten. Als dit een echte situatie was dan brengt dit flinke gevaren met zich mee. Stel je voor dat een dergelijke busje in een woonwijk geparkeerd staat en het explodeert of het lekt drugsafval. Dat willen we allemaal voorkomen toch? Ik ben dan ook erg nieuwsgierig of mensen het gewoonweg niet gezien hebben, niet weten waar ze dit moeten melden of ze het niet durven te melden.’’, aldus burgemeester Willemijn van Hees.

Wat is een lokbus?

De lokbus is een witte bestelbus, waarvan de laadruimte is geladen met blauwe vaten en in de cabine zijn enkele verdachte zaken aanwezig (denk hierbij aan: een gasmasker en latex handschoenen). Daarnaast hangt er rondom deze witte bestelbus een weeïge-, anijsachtige geur, zijnde een geur gerelateerd aan de productie van synthetische drugs. Deze witte bestelbus kan op verscheidene locaties geparkeerd worden door de politie.

Verdachte situatie?

Het is belangrijk dat inwoners, ondernemers of andere mensen een melding maken als ze het gevoel hebben dat een situatie niet in de haak is. Dat kan via het alarmnummer 112. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Meldingen worden altijd serieus genomen en uitgezocht.

Dumpen van drugsafval

Het dumpen van drugsafval is een probleem waar iedereen last van heeft. Vaten met chemisch afval of overblijfselen van een hennepplantage worden vaak in natuurgebieden gedumpt. Dat levert aanzienlijke schade op aan de natuur en haar bewoners. De chemische troep moet opgeruimd worden dat ook nog eens veel geld kost. Uiteindelijk betalen inwoners hiervoor de prijs.

Wat doe ik als ik een dumping van drugsafval zie of drugsafval vind?

  • Raak niets aan. Drugsafval is gevaarlijk;
  • Bel direct de politie via 112 en volg de instructies van de politie op;
  • Houd 25 meter afstand. Bij brand minimaal 100 meter afstand;
  • Sta met de wind in de rug zodat chemische lucht niet uw kant op waait;
  • Maak als het kan foto’s, noteer nummerborden en onthoud de beschrijving van de vervoersmiddelen en de personen. U kunt dit ook melden aan Meld Misdaad Anoniem.

Bent u zelf de eigenaar van de grond waar het afval ligt, doe dan ook officieel aangifte bij de politie. Als de dader bekend is, kan de schade verhaald worden en moet de dader de schade terugbetalen.

Eén overheid tegen criminelen
In Heusden werken we met verschillende partners hard aan het bestrijden van criminaliteit. Hierbij gaat het niet alléén om de misdrijven zelf, maar ook om de gevaarlijke situaties die ontstaan voor onze inwoners en ondernemers. Door samen te werken in het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) staan de deelnemende overheden sterker. Daardoor kunnen zij inwoners en ondernemers beter helpen om criminelen, letterlijk, buiten de deur te houden. De gemeenten Heusden, Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Meierijstad maken onderdeel uit van het interventieteam. Door samen de ogen open te houden, geven we criminelen geen kans.

Ondermijnende criminaliteit is dichterbij dan je denkt!
Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit. Bij ondermijning  vervagen de grenzen tussen de bovenwereld (de 'gewone' maatschappij) en de onderwereld (criminelen). Het gaat vaak gepaard met geweld, bedreiging, intimidatie en gevaarlijke situaties en raakt ons dus allemaal. Daarnaast is het vaak dichterbij dan je denkt. Het gaat bijvoorbeeld over de productie en handel in drugs waarbij anderen bewust of onbewust meewerken of een oogje dichtknijpen. Het geld wat verkregen wordt met deze illegale handel wordt gebruikt om legaal zaken te doen bijvoorbeeld het kopen van dure huizen, auto’s of andere luxegoederen. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.