Vorige week kregen wij berichten binnen dat er mensen namens de gemeente bij inwoners aanbelden en binnen gelaten werden. Let goed op: dit zijn wij niet! Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg, de gemeente of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar veel mensen van hun bezittingen beroofd.

Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en je vervolgens van je pas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van je rekening.

Wat kun je zelf doen?

  • Open nooit zomaar de deur voor een onbekende. Maar gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten.
  • Laat een onbekende nooit zomaar binnen.
  • Vraag om een legitimatie.
  • Sluit de deur als je binnen iets gaat halen.
  • Banken en andere organisaties vragen nooit om persoonlijke inloggegevens.

Bekijk hieronder de video over babbeltrucs. Wil jij voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude of diefstal? Op onze website www.nietwegkijken.nl hebben we allerlei informatie over veel voorkomende criminele activiteiten gebundeld. Hier lees je ook welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen. Klik hieronder op de link om meteen naar de juiste pagina te gaan.

> Informatie over veelvoorkomende criminele activiteiten