Interview BOA Richard (September 2021)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. Daarom zijn we ook maar wat blij met hen! In onze gemeente hebben we ook boa’s. Misschien heb je ze weleens gezien. Ze zijn namelijk goed herkenbaar in hun uniform. Ken je ze nog niet? We stellen ze graag één voor één aan je voor. Zo leer je onze boa’s een beetje kennen! In deze eerste boa blog maak je kennis met Richard. Hij neemt de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg onder zijn hoede.

Richard werkt nu zo’n 8 jaar bij de gemeente Heusden. Over hoe hij in het vak terechtkwam, vertelt hij: “Vroeger deed ik aan taekwondo en vanuit die hoek werd ik beveiliger/portier. Daarna heb ik de politieacademie gedaan en werkte ik een aantal jaren als agent in verschillende regio’s in Brabant. Op een gegeven moment wilde ik meer rust en regelmaat in mijn werk. Daarom stapte ik over naar de recherche. Vervolgens stopte ik bij de politie om nog op een aantal andere plekken te werken en nu werk ik al een tijd bij de gemeente Heusden.”

Veel afwisseling

Een gemiddelde werkdag is voor een boa eigenlijk niet te omschrijven. “We hebben een gevarieerd takenpakket,” geeft Richard aan. Een boa krijgt al gauw het label ‘bonnenkanon’, maar Richard is allesbehalve dat. “We hebben natuurlijk afvaldumpingen en hondenoverlast in ons takenpakket en ik rijd rond door de wijken, maar het is zoveel meer dan dat. Met name samenwerkingen in de gemeente zijn belangrijk. Bijvoorbeeld met Jongerenwerk, de Omgevingsdienst, politie, sportverenigingen, Bijeen, Buurt Bestuurt en nog veel meer. Natuurlijk ook met ondernemers.”

Deze samenwerkingen is iets waar Richard graag tijd in steekt: “De laatste tijd ben ik ook veel bezig met het positioneren in de wijken. Niet iedereen kent mij en dat kan ook niet. Maar, daar doe ik wel mijn best voor. Ik vind het belangrijk dat de verschillende partijen mij weten te vinden bij problemen.”

Contact met inwoners

“Wat ik het allerleukste aan mijn baan vind?” Richard hoeft niet lang na te denken over het antwoord op deze vraag. “Dat je nooit van te voren weet hoe een dag verloopt. De onvoorspelbaarheid en het contact met inwoners en andere partijen is waardevol en fijn. Alles valt en staat met een goed gesprek. Je kunt een bon uitschrijven en dat gebeurt ook weleens, maar een goed gesprek heeft áltijd de voorkeur. Waar ik veel voldoening uithaal, is wanneer een probleem is opgelost en je merkt dat iemand dat waardeert. Dat je een ‘dank je wel’ krijgt.”

Eigenschappen van een boa

Op de vraag wat eigenschappen zijn die een boa ‘moet’ hebben, antwoordt Richard: “Als goede boa moet je niet altijd zwartwit denken; af en toe ook een beetje grijs. Verder denk ik dat je goed moet kunnen communiceren, sterk in je schoenen staan, weerbaar en bestand tegen druk en emoties moet zijn. Ook denk ik dat het goed is als je een bepaalde rust uitstraalt.”

Naast deze eigenschappen moet je ook van variatie in je ritme houden. “We werken in roosters en daarbij heb je dag-, avond- en weekenddiensten.”

Bedankt Richard dat jij ons mee wilde nemen in jouw werk en dat we je zo beter kunnen leren kennen! Ben jij benieuwd naar onze andere boa’s Priscilla en Johan? Houd dan onze Facebookpagina en deze blog in de gaten! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog.