Boa blog - Priscilla (Oktober 2021)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. Daarom zijn we ook maar wat blij met hen! In onze gemeente hebben we drie boa’s. Misschien heb je ze weleens gezien. Ze zijn namelijk goed herkenbaar in hun uniform. Ken je ze nog niet? We stellen ze graag één voor één aan je voor. Zo leer je onze boa’s een beetje kennen! In deze tweede boa blog maak je kennis met Priscilla. Zij neemt de kernen Heusden vesting, Oudheusden, Herpt, Hedikhuizen, Heesbeen, Doeveren voor haar rekening.  

Priscilla werkt pas een paar maanden voor Heusden. Sinds mei van dit jaar werkt ze als Heusdense boa maar daarvoor heeft ze al bij enkele andere gemeenten ervaring opgedaan. Zo werkte ze na haar opleiding HTPV (Handhaving Toezicht Veiligheid Politie) voor de gemeenten Waddinxveen, Dordrecht en Oss. Priscilla vertelt dat het aanvankelijk haar bedoeling was om na haar opleiding bij de politie te gaan werken. Maar gaandeweg haar studie en stages kwam ze erachter dat je als boa veel meer menselijk contact hebt. ‘ Het zijn vaak wat kleinere zaken waardoor je ook echt iets voor mensen kunt betekenen. Fijn als inwoners zich veilig en gehoord voelen”.

Heusdense problematiek

Omdat Priscilla bij verschillende gemeenten werkzaam is geweest, zijn we natuurlijk benieuwd welke problematiek in Heusden vaker voorkomt dan in de andere gemeenten. Priscilla vertelt: Het valt me echt op dat er veel meldingen van overlast over blaffende honden binnenkomen. Maar ook het grote buitengebied zorgt voor meldingen over wegen met modder en zandsporen. En natuurlijk krijg je door het grote aantal toeristen in de vesting en de Loonse en Drunense duinen ook weer andere meldingen zoals bijvoorbeeld foutief geparkeerde auto’s.”

Geen dag hetzelfde

“Wat ik het allerleukste aan mijn baan vind?” Priscilla antwoordt zonder enige aarzeling op deze vraag. “De diversiteit in het werk en het contact met mensen. Er komen dagelijks meldingen binnen over allerlei onderwerpen. Zo kun je op een dag bezig zijn met overlast van bijvoorbeeld jeugd of honden, krijg je meldingen over foutparkeerders of moet je controleren of bedrijven hun vergunningen goed op orde hebben. Ook controleren we op naleving van de Drank- en Horecawet, de Basis Registratie Personen, zitten we bij het Lokaal Informatieoverleg Ondermijning en sluiten we zo nodig panden.

De laatste tijd zijn we natuurlijk ook druk geweest met controle op de naleving van de coronamaatregelen. Maar bij al deze meldingen is het uitgangspunt om het gesprek aan te gaan en om onze inwoners de kans te geven voor verbetering. Ik heb liever een goed gesprek dan dat ik een bon moet uitschrijven.”

Agressie

Op de vraag of ze hinder ondervindt van het feit dat ze een vrouw is, vertelt Priscilla dat ze tegenwoordig haar mannetje wel weet te staan. Helaas door een ervaring met agressie in een vorige gemeente. Ze is toen zwaar mishandeld en ondervindt hiervan nog de negatieve gevolgen, want sinds de mishandeling heeft ze regelmatig last van migraineaanvallen. “Ik weet inmiddels dat ik bij agressie niet verstijf maar meebeweeg met de dader. Het raakt me ook niet als persoon, de agressie is niet tegen mij persoonlijk maar tegen de boa.”

Bedankt Priscilla dat jij ons mee wilde nemen in jouw werk en dat we hierdoor wat meer te weten zijn gekomen over de werkzaamheden en jouw passie voor het boa-vak! Ben jij benieuwd naar onze andere boa’s? Houd dan onze Facebookpagina en deze blog in de gaten! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog.