BOA blog - Priscilla (Februari 2022)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. Deze keer is Priscilla aan het woord. Zij neemt de kernen Heusden vesting, Oudheusden, Herpt, Hedikhuizen, Heesbeen, Doeveren voor haar rekening. 

Dat boa’s graag helpen is bekend, maar dat dit ook voor dieren geldt weet niet iedereen. Zo heeft Priscilla laatst een huis- en boerderijdier in nood kunnen helpen. ‘Enige tijd geleden werden mijn collega en ik aangesproken door een inwoner over een jammerende, eenzame kitten die in de struiken lag’, vertelt Priscilla. ‘Uiteraard zijn wij gaan kijken, want ook dieren kunnen in nood zijn.’ De kitten lag niet op een gemakkelijke plek. Het was even klimmen over het hek en zoeken door de struiken om het arme dier te vinden. Het was koud, hongerig en verwaarloosd. Gelukkig konden Priscilla en haal collega de kitten zonder problemen oppakken en meenemen. Eenmaal warm in de auto begon de kitten te knorren en kopjes te geven. Een goed teken! Daarna is er contact gezocht met de dieren ambulance, die het diertje snel kwam ophalen.  

‘Zo’n gebeurtenis blijft toch in je achterhoofd dwalen, want hoe zou het afgelopen zijn met dit lieve diertje?’ vertelt Priscilla ons. Na een telefoontje was het haar meteen duidelijk. De kitten was gecontroleerd door de dierenarts en verder goed verzorgd. Na twee dagen werd deze gezond verklaard en heeft uiteindelijk ook een nieuwe eigenaar gevonden. Een fijne afloop!

Buiten huisdieren komen de boa’s ook wel eens in aanmerking met boerderijdieren. ‘Onlangs kreeg ik de melding dat er een lammetje was losgebroken’, geeft Priscilla aan. Ze is op deze melding afgegaan en na een kwartier zoeken trof ze een boer aan. Die vertelde dat het niet om een lammetje ging,
maar om een stel losgebroken kalfjes. Een aantal daarvan was Priscilla onderweg al tegengekomen. Voor een goede coördinatie en communicatie zijn er snel gegevens tussen Priscilla en de boer uitgewisseld, waarna ze individueel verder zijn gaan zoeken. Niet veel later trof Priscilla nog een andere boer aan. Die boer vertelde haar dat er een kalfje in zijn weiland stond midden tussen zijn paarden. De boer wilde dit melden, maar had geen gegevens van de eigenaar van het kalfje. Wat een geluk dat Priscilla dus net op dat moment de boer trof. Zo konden er opnieuw contactgegevens uitgewisseld worden om het kalfje weer thuis te krijgen.

Zo je maar weer. Vanuit de handhaving verlenen wij hulp aan hen die deze behoeven. En dat kunnen ook dieren zijn.

Bedankt Priscilla dat jij ons mee wilde nemen in jouw werk en dat we hierdoor wat meer te weten zijn gekomen over de werkzaamheden en jouw passie voor het boa-vak! Ben jij benieuwd naar onze andere boa’s. Houd dan onze Facebookpagina en deze blog in de gaten! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog.