BOA blog - Peter (Mei 2022)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. Deze keer is Peter aan het woord. Hij is coördinator van de boa’s en zelf ook boa in onze gemeente.

Peter vertelt ons graag meer over wijkgericht werken en wat dat eigenlijk is. Elk gebied binnen onze gemeente heeft zijn eigen boa. De grote vraag is echter… Weet jij, als inwoner van onze mooie gemeente, wie bij welke wijk hoort? Ken jij deze MogelijkMakers? En weet jij wat boa’s kunnen en mogen doen? Vooral dat laatste is van belang en daarom geeft Peter hierover meer uitleg.

Wijkgericht werken

Naast coördinator van de boa’s in de gemeente Heusden, is Peter ook zelf boa. “Onze boa’s werken wijkgericht en ik vind het belangrijk dat we zichtbaar aanwezig zijn in ons gebied”, geeft Peter aan. “Dat mensen ze leren kennen op een fijne manier. Niet door een boete of iets dergelijks. Ze leren kennen om wie ze zijn en wat ze kunnen betekenen voor hun wijk.”

“Zo is er boa Priscilla. Zij neemt de kernen Heusden vesting, Oudheusden, Herpt, Hedikhuizen, Heesbeen en Doeveren voor haar rekening. Helaas is boa Richard overgestapt naar een andere gemeente en ondersteun ik tijdelijk in zijn ‘oude werkgebied’. Dat zijn de kernen Vlijmen, Nieuwkuijk en Haarsteeg.”

Maar, goed nieuws! Sinds 1 mei hebben we een nieuwe boa in dienst die deze kernen onder zijn hoede gaat nemen. En ook voor de kernen Drunen en Elshout, start er per 1 juni een nieuwe boa. Binnenkort hebben we dus voor elk gebied een gebiedsboa. Uiteraard gaan we deze nieuwe boa’s nog aan jullie voorstellen in deze blogreeks. ”Ik hoop dat onze inwoners hun gebiedsboa dan snel leren kennen,” geeft Peter aan.  

Bevoegdheden

Nu duidelijk is welke boa waar te vinden is, is het ook fijn om te weten welke bevoegdheden ze hebben. Met andere woorden: wat mogen onze boa’s. Boa’s hebben namelijk beperkte bevoegdheden en zijn dus geen politieagenten. Een veel voorkomende misvatting, geeft Peter aan. Boa staat voor Buitengewoon Opsporingsambtenaar. In de praktijk betekent dit dat zij opsporingsbevoegdheid hebben, maar alleen voor waar zij zijn aangewezen.

Wat een boa mag, hangt af van zijn of haar functie en taak. Elke boa heeft andere bevoegdheden in een of meerdere domeinen. Die domeinen zijn :

  1. Openbare Ruimte.
  2. Milieu, welzijn en infrastructuur.
  3. Onderwijs.
  4. Openbaar vervoer.
  5. Werk, inkomen en zorg.
  6. Generieke opsporing.

Onze boa’s werken in domein 1: openbare ruimte. Zij zijn dus beperkt bevoegd en mogen niet handhaven in andere domeinen zoals openbaar vervoer of onderwijs.

Dit is een veelvoorkomende misvatting van inwoners. Ze denken dat de boa’s van de gemeente veel gevarieerde zaken kunnen oplossen, maar door hun beperkte bevoegdheid is dat niet zo. Binnen hun domein mogen ze echter wel veel aanpakken. Zo kunnen ze uiteraard optreden tegen parkeerproblemen, maar bijvoorbeeld niet tegen te hard rijden door de wijk. Dat is en blijft een taak voor de politie. Hopelijk is dat nu wat duidelijker.

“Heb jij hierover nog vragen? Laat het me dan weten. Ik leg het je graag nog uit,” eindigt Peter zijn verhaal.

Bedankt Peter dat jij ons mee wilde nemen in jouw werk en dat we hierdoor wat meer te weten zijn gekomen over de werkzaamheden en jouw passie voor het boa-vak! Ben jij benieuwd naar onze andere boa’s. Houd dan onze Facebookpagina en deze blog in de gaten! Elke maand verschijnt er een nieuwe blog.