BOA blog - Peter (Januari 2022)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. Deze keer is Peter aan het woord. Hij is coördinator van de boa’s en draaide tijdens de jaarwisseling ‘zijn’ boa-dienst. Hij blikt graag terug op deze bijzondere dienst.

“De feestdagen vieren we, ook in deze coronatijd, natuurlijk het liefst met vrienden en bekenden. Daar is niets mis mee; zolang we de coronaregels, maar ook andere afspraken, in ons achterhoofd houden,” start Peter. “Op oudejaarsdag startte ik samen met een collega onze dienst. In de ochtend was het nog relatief rustig met het afsteken van vuurwerk. Er gold immers een vuurwerkverbod. Maar in de loop van de middag werden de knallen wel heftiger. Het aanspreken of verbaliseren van de jongeren die vuurwerk afstaken was lastig. Zodra ze ons zagen zetten ze het op een lopen. Peter geeft aan dat ze ook verschillende inwoners hebben aangesproken die voorbereidingen troffen om met carbid te schieten. Er gold een verbod om met carbid te schieten en dit is dan ook duidelijk gemaakt. ‘’We kunnen pas optreden als er daadwerkelijk een overtreding wordt begaan. In de meeste gevallen was dit nog niet het geval. In de middag troffen we op het Anton Pieckplein in Drunen wel een grote groep jongeren die carbid afgeschoten. Harde knallen midden in het centrum is totaal niet wenselijk. Het geeft veel overlast. Omdat het een grotere groep jongeren was, die al behoorlijk opstandig waren omdat ze onder invloed van alcohol waren, hebben we ervoor gekozen om het gesprek aan te gaan in plaats van te verbaliseren. Dit soort keuzes moet je ter plaatse maken en daarbij je eigen veiligheid afwegen.

In de middag zagen we her en der de voorbereiding voor het vieren van oud en nieuw. In verschillende kernen werden olietonnen of vuurkorven op straat gezet om daar een vuurtje in te stoken.” Goed nieuws volgens Peter: “Een vreugdevuur in een ton of korf is een stuk veiliger dan een vreugdevuur los op straat.” Peter geeft aan dat inwoners ‘schoon’ hout, zoals pallets of stookhout, klaar hadden liggen om op te stoken. ‘’Het is natuurlijk niet de bedoeling om je afval op te stoken. Dit hebben we dan ook tijdens de gesprekken met deze inwoners aangegeven.’’

De jaarwisseling is verlopen zoals we zoals we van tevoren hadden ingeschat. Er was overlast van (zwaar) vuurwerk maar we zijn blij dat onze hulpverleners hun werk hebben kunnen doen. ‘’Gelukkig hebben er geen grote incidenten plaats gevonden in Heusden. Daar ben ik blij mee want niemand zit te wachten op de ellende die we soms zien in andere gemeenten”. De terugblik die we eerder vanuit de gemeente hebben gedeeld lees je hier terug.

Opruimen, vergeten?
Op zondag 2 januari hadden Peter en Richard samen een dienst. Samen controleerden ze in de gemeente of het afval van de jaarwisseling ook was opgeruimd. In de meeste kernen lagen de straten er netjes bij maar in sommige straten was dit totaal niet het geval. ‘’Het vieren van de jaarwisseling is leuk en dat moet natuurlijk ook kunnen. Maar het netjes opruimen van je rommel hoort er ook bij! In sommige straten constateerden we zelfs gevaarlijke situaties. Dat willen we allemaal niet want ook onze kinderen lopen hier rond’’. Peter en Richard hebben nog geprobeerd om te achterhalen wie zijn rommel niet had opgeruimd maar helaas konden of wilden omwonenden dat niet zeggen. Ze werden verschillende keren brutaal of agressief te woord gestaan. De buitendienst van de gemeente heeft in het begin van de week na de jaarwisseling de rommel opgeruimd. ‘’Dat is erg jammer want de kosten zijn dan voor de hele gemeenschap. Ik hoop dus dat dit volgend jaar anders gaat. Het liefst natuurlijk gezelligheid zonder coronamaatregelen maar zeker na een feestje de gemaakte rotzooi weer keurig opruimen. Kunnen we dat zo afspreken?”