16 oktober 2020 - Op de afgelegen parkeerplaats aan de Bokhovenseweg in Hedikhuizen is een witte substantie aangetroffen. Het ging om wit poeder. De politie heeft geconstateerd dat het om drugsafval gaat en doet verder onderzoek. Wij hebben Strukton ingeschakeld om het goedje op te ruimen en zullen deze locatie in de gaten houden.

27 augustus 2020 - In een tussenwoning aan de Donauring in Drunen is een hennepkwekerij aangetroffen met circa 100 planten. Gisteren werd in een appartement aan de Schildersstraat in Vljimen een deels geruimde kwekerij gevonden. Uit de restanten van de kwekerij blijkt dat het gaat om een hennepkwekerij van ongeveer 150 planten. 

In beide gevallen ontbindt Woonveste de huurovereenkomst en is de burgemeester van plan de woning te sluiten.

21 april 2020 - Er is een grote hoeveelheid asbest gedumpt aan de Wethouder van Buulweg in Vlijmen en in Hedikhuizen. Wij doen aangifte bij de politie en zij gaan het onderzoeken. De asbestdumpingen vonden vorige week en afgelopen weekend plaats. Heb jij misschien iets verdachts gezien? Je hulp is onmisbaar, meld verdachte situaties daarom bij de politie of de gemeente via www.heusden.nl/nietwegkijken.

Beide locaties zijn met hekwerken afgeschermd en het asbest wordt zorgvuldig verwijderd. Aan de verwijdering en inlevering van asbest zijn regels gesteld, omdat het een gevaarlijk materiaal is. Asbest kan onder voorwaarden gratis aangeboden worden bij de Milieustraat.

Op 18 februari 2020 trof de politie drugs aan in het schuurtje dat hoort bij een woning aan de Scheidingstraat in Elshout. Er werden 100 stekken en 100 (afgeknipte) hennepplanten aangetroffen. De kweekruimte was professioneel ingericht met koolstoffilter, opticlimatekast, ventilatoren, dompelpomp, groeimiddelen etc. 

Gezien de aangetroffen hoeveelheid gaat de burgemeester de woning gedurende drie maanden sluiten. 

We hebben het veel liever over alle mooie dingen in onze gemeente, maar kunnen niet wegkijken voor criminaliteit. In Heusden werken we hard aan het bestrijden van criminaliteit. Deze infographic laat in het kort zien wat wij in 2019 hiertegen hebben gedaan. Het aanpakken van criminaliteit kunnen wij niet alleen. Jouw hulp is onmisbaar. Heb je vermoedens van criminele activiteiten of verdachte situaties? Meld het bij:

  • politie op 0900-8844 
  • Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.
  • Gemeente Heusden via www.nietwegkijken.nl of op (073) 513 17 89.

In 2020 slaan 38 Brabantse gemeenten, Novadic-Kentron, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Hart voor Brabant, politie en regiobureau Integrale Veiligheid de handen ineen om het steeds normaler worden van drugsgebruik tegen te gaan.

Normalisering drugsgebruik
Drugsgebruik brengt heel veel risico’s en problemen met zich mee. Niet alleen professionals zien dat de norm voor drugsgebruik aan het verschuiven is. Steeds meer mensen spreken openlijk over hun drugsgebruik en een steeds bredere groep mensen vindt drugsgebruik ‘normaal’. Het doel van de regionale aanpak is deze ‘normalisering’ te doorbreken en om te buigen.

Samenwerking tegen drugsproblematiek in Oost-Brabant
In Oost-Brabant is de problematiek die samenhangt met drugsgebruik groot. De ‘politieregio’ Oost-Brabant is de eerste regio die met alle betrokken partijen samenwerkt om de normalisering van drugsgebruik aan te pakken. Om dit te bereiken wordt een monitor opgezet en een campagne ontwikkeld. De monitor zal inzicht bieden in de problematiek rondom deze normalisering. “We richten ons daarbij niet alleen op jongeren maar ook op (jong-) volwassenen die een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om middelengebruik.” aldus Theo Maas, wethouder gemeente Someren.

De provincie Noord-Brabant onderstreept het belang van dit regionale project in het kader van de verkeersveiligheid. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie onderstrepen het belang van dit regionale project. In enkelen gemeenten is de besluitvorming rond deelname aan dit regionale project in de afrondende fase.