20 december 2020 - Zaterdagavond heeft de politie een coronafeest beëindigd in de Oude Haven in Haarsteeg. Dit feest vond plaats in een tot kroeg omgebouwde schuur. De politie startte het onderzoek naar het overtreden van de corona maatregelen na een melding. Tijdens het onderzoek gedroegen twee mannen zich agressief richting de politie en pleegden geweld. Agressie en geweld tegen politiemedewerkers is onacceptabel. De politie heeft een verantwoordelijke rol in de samenleving en we moeten zonder te worden gehinderd ons werk kunnen doen. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen politiemedewerkers wordt niet getolereerd. Beide personen zijn daarop met behulp van pepperspray aangehouden, Het gaat om een 49 jarige en een 18 jarige man.

Gemeente Heusden sluit pand

Op basis van de wet Victoria (artikel 174a van de gemeentewet) heeft burgemeester Willemijn van Hees besloten om de omgebouwde schuur per direct te sluiten. ‘’Het is onvoorstelbaar dat dit plaats vindt. We zitten middenin een tweede golf en een landelijke lockdown. De druk op de zorg is enorm! We tolereren dit gedrag niet en treden daarom hard op tegen dit soort uitspattingen’’, aldus burgemeester Willemijn van Hees.

14 december 2020 - Het Bestuurlijk Interventieteam Meierij (BIM) heeft op 10 december in het kader van de actieweek ‘Buitengebied’ bestuurlijke controles uitgevoerd in de gemeente Heusden.

Het BIM bestaat uit de gemeenten Heusden, Haaren, Boxtel, Sint Michielsgestel, Vught en Meierijstad. Het is een samenwerkingsverband tussen verschillende (overheids-) organisaties, die in wisselende samenstelling samenwerken. Aan de controle van 10 december namen diverse partners deel waaronder de gemeente Heusden, de politie, Enexis en de Omgevingsdienst Midden- en West Brabant (OMWB). Op één adres is een zorgelijke situatie geconstateerd. Onder andere waren chemicaliën niet veilig opgeslagen, en werden veel regels rond brandveiligheid en milieuregelgeving niet nageleefd. Dit leidt tot onveilige situaties voor de woon- en leefomgeving en verschillende instanties zullen hier verder mee aan de slag gaan.

Daarnaast wordt er door douane onderzoek gedaan naar de aard en herkomst van een partij aangetroffen vaten met daarin vloeistoffen. Op een ander adres is een illegale woning aangetroffen in een bedrijfspand. Ook is er eerder in de week, op 8 december, tijdens een controle van het Heusden Interventie Team, illegale bewoning geconstateerd in een bedrijfsverzamelgebouw. De gemeente zal in beide gevallen handhavend optreden. De gemeente laat weten dat wonen in bedrijfsgebouwen levensgevaarlijk kan zijn, omdat deze gebouwen daarop niet zijn ingericht. “Maar”, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten: “Op veel plaatsen was gelukkig wel alles netjes in orde”.

De controles door de gemeente en haar partners zijn noodzakelijk omdat veel activiteiten niet altijd, ondanks de verplichting, worden gemeld. De gemeente ontvangt hierover regelmatig meldingen en voert hierop regelmatig controles uit. Inwoners wordt gevraagd verdachte situaties altijd te melden bij de politie, de gemeente of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

19 november 2020 - Afgelopen maandagmiddag werden de inzittenden van een auto in Vlijmen gecontroleerd door agenten van politie Heusden. De bestuurder bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs en had nog voor 16.000 euro aan boetes open staan. Omdat er onder andere een sterke henneplucht uit de auto kwam werd deze doorzocht. In de auto werden twee grote zakken met henneptoppen aangetroffen waarna de twee inzittenden werden aangehouden.
Na overleg met het OM werd besloten om de woning van de verdachte te doorzoeken. In de woning werden veel verschillende drugs aangetroffen. Er werd in totaal 1330 gram hennep, 18.5 gram amfetamine, 2.7 liter GHB, 32 MDMA pillen, 16.9 gram ketamine en 12.5 gram cocaïne aangetroffen. In de woning werden nog twee personen aangehouden. De aangetroffen drugs zijn in beslag genomen. De gemeente Heusden is voornemens om de woning in Vlijmen te sluiten.

30 oktober 2020 - Enkele maanden terug deed de politie een inval in een pand aan de Scheidingstaat. Daarbij zijn goederen in beslag genomen. Tijdens het daarop volgende onderzoek werden er harddrugs gevonden. Dit pand is naar voren gekomen in een groter onderzoek van de politie in Nijeveen. Vanwege de aangetroffen drugs en materialen is de burgemeester van plan het pand in Elshout te sluiten. De politie doet verder onderzoek. Omdat het gaat om een strafrechtelijk onderzoek, kunnen wij daar geen verdere informatie over geven. 
 

16 oktober 2020 - Op de afgelegen parkeerplaats aan de Bokhovenseweg in Hedikhuizen is een witte substantie aangetroffen. Het ging om wit poeder. De politie heeft geconstateerd dat het om drugsafval gaat en doet verder onderzoek. Wij hebben Strukton ingeschakeld om het goedje op te ruimen en zullen deze locatie in de gaten houden.

27 augustus 2020 - In een tussenwoning aan de Donauring in Drunen is een hennepkwekerij aangetroffen met circa 100 planten. Gisteren werd in een appartement aan de Schildersstraat in Vljimen een deels geruimde kwekerij gevonden. Uit de restanten van de kwekerij blijkt dat het gaat om een hennepkwekerij van ongeveer 150 planten. 

In beide gevallen ontbindt Woonveste de huurovereenkomst en is de burgemeester van plan de woning te sluiten.

21 april 2020 - Er is een grote hoeveelheid asbest gedumpt aan de Wethouder van Buulweg in Vlijmen en in Hedikhuizen. Wij doen aangifte bij de politie en zij gaan het onderzoeken. De asbestdumpingen vonden vorige week en afgelopen weekend plaats. Heb jij misschien iets verdachts gezien? Je hulp is onmisbaar, meld verdachte situaties daarom bij de politie of de gemeente via www.heusden.nl/nietwegkijken.

Beide locaties zijn met hekwerken afgeschermd en het asbest wordt zorgvuldig verwijderd. Aan de verwijdering en inlevering van asbest zijn regels gesteld, omdat het een gevaarlijk materiaal is. Asbest kan onder voorwaarden gratis aangeboden worden bij de Milieustraat.

Op 18 februari 2020 trof de politie drugs aan in het schuurtje dat hoort bij een woning aan de Scheidingstraat in Elshout. Er werden 100 stekken en 100 (afgeknipte) hennepplanten aangetroffen. De kweekruimte was professioneel ingericht met koolstoffilter, opticlimatekast, ventilatoren, dompelpomp, groeimiddelen etc. 

Gezien de aangetroffen hoeveelheid gaat de burgemeester de woning gedurende drie maanden sluiten. 

We hebben het veel liever over alle mooie dingen in onze gemeente, maar kunnen niet wegkijken voor criminaliteit. In Heusden werken we hard aan het bestrijden van criminaliteit. Deze infographic laat in het kort zien wat wij in 2019 hiertegen hebben gedaan. Het aanpakken van criminaliteit kunnen wij niet alleen. Jouw hulp is onmisbaar. Heb je vermoedens van criminele activiteiten of verdachte situaties? Meld het bij:

  • politie op 0900-8844 
  • Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.
  • Gemeente Heusden via www.nietwegkijken.nl of op (073) 513 17 89.

In 2020 slaan 38 Brabantse gemeenten, Novadic-Kentron, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Hart voor Brabant, politie en regiobureau Integrale Veiligheid de handen ineen om het steeds normaler worden van drugsgebruik tegen te gaan.

Normalisering drugsgebruik
Drugsgebruik brengt heel veel risico’s en problemen met zich mee. Niet alleen professionals zien dat de norm voor drugsgebruik aan het verschuiven is. Steeds meer mensen spreken openlijk over hun drugsgebruik en een steeds bredere groep mensen vindt drugsgebruik ‘normaal’. Het doel van de regionale aanpak is deze ‘normalisering’ te doorbreken en om te buigen.

Samenwerking tegen drugsproblematiek in Oost-Brabant
In Oost-Brabant is de problematiek die samenhangt met drugsgebruik groot. De ‘politieregio’ Oost-Brabant is de eerste regio die met alle betrokken partijen samenwerkt om de normalisering van drugsgebruik aan te pakken. Om dit te bereiken wordt een monitor opgezet en een campagne ontwikkeld. De monitor zal inzicht bieden in de problematiek rondom deze normalisering. “We richten ons daarbij niet alleen op jongeren maar ook op (jong-) volwassenen die een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om middelengebruik.” aldus Theo Maas, wethouder gemeente Someren.

De provincie Noord-Brabant onderstreept het belang van dit regionale project in het kader van de verkeersveiligheid. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Openbaar Ministerie onderstrepen het belang van dit regionale project. In enkelen gemeenten is de besluitvorming rond deelname aan dit regionale project in de afrondende fase.