Nadeelcompensatie en planschade

Handelt de gemeente rechtmatig en heb je schade? Dan kom je misschien in aanmerking voor nadeelcompensatie.

Wanneer kom ik in aanmerking voor nadeelcompensatie?

  1. Nadeelcompensatie door omgevingsrechtelijke besluiten
    Je kunt schade hebben door de verlening van een omgevingsvergunning of een ander besluit dat op grond van de Omgevingswet is genomen. Bijvoorbeeld als je het vrije uitzicht vanuit jouw woning verliest en jouw huis hierdoor minder waard wordt. Misschien kom je in aanmerking voor vergoeding van de schade in de vorm van nadeelcompensatie.
     
  2. Nadeelcompensatie door andere besluiten of feitelijke handelingen
    Je kunt schade hebben door een verkeersbesluit of feitelijke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan noodzakelijke, grotere en langdurige weg-, riool-, vervangings-, verkeerswerkzaamheden, waardoor je minder bereikbaar bent, hinder en of schade ondervindt waardoor je als burger of als ondernemer zwaar wordt getroffen. Misschien kom je in aanmerking voor vergoeding van de schade in de vorm van nadeelcompensatie.   

Tegemoetkoming planschade vragen

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 verdwijnt de wettelijke regeling voor planschade. Wel kun je, door overgangsrecht, nog steeds schade door een wijziging, uitwerking of afwijking van een bestemmingsplan of beheersverordening hebben. Dan kom je misschien toch in aanmerking voor een tegemoetkoming in deze schade.

Niet alle schade wordt vergoed

Het is mogelijk dat je een schadevergoeding ontvangt. Het is niet altijd een volledige schadeloosstelling. Als de schadeoorzaak te voorzien was, bestaat geen recht op een schadevergoeding. De mogelijkheden van de aanvrager om de schade te voorkomen of te beperken worden ook betrokken bij het bepalen van de hoogte van schadevergoeding. Als de schade voldoende op een andere wijze verzekerd is, bestaat er geen recht op een schadevergoeding.
   
Schade die valt binnen het normale maatschappelijke risico blijft voor rekening van de aanvrager. Voor planschade is in de wet geregeld dat voor het normale maatschappelijke risico een minimumforfait geldt van 2% van de waarde van de onroerende zaak, dan wel 2% van het inkomen. Het is mogelijk dat voor het normale maatschappelijke risico een hoger percentage van toepassing is. In dat geval blijft een groter deel van de schade, of zelfs alle schade, voor rekening van de aanvrager.

In de Omgevingswet is bepaald dat schade, ter hoogte van 4% van de waarde van de onroerende zaak, dan wel 4% van het inkomen, binnen het normale maatschappelijke risico valt. Deze schade wordt dus nooit vergoed en blijft voor eigen rekening.

Aanvraag

Het indienen van een aanvraag voor nadeelcompensatie / tegemoetkoming in planschade kost € 500. Na het indienen van de aanvraag wordt verzocht om binnen vier weken dit bedrag te betalen. De aanvraag wordt in behandeling genomen, nadat het bedrag van € 500 is ontvangen.

Voor het in behandeling kunnen nemen van de aanvraag voor een tegemoetkoming in planschade is het noodzakelijk dat je het formulier volledig invult. Indien je meer ruimte nodig hebt om jouw aanvraag te motiveren, dan kun je een bijlage toevoegen in het aanvraagsysteem.

Inloggen met DigiD Indienen planschade (burger) (Verwijst naar een externe website) Inloggen met eHerkenning Niveau 2 Planschade indienen (ondernemer) (Verwijst naar een externe website)

Voor het indienen van een verzoek om nadeelcompensatie is geen formulier vastgesteld. In je aanvraag moet je aangeven waardoor je schade lijdt en hoe hoog deze schade is. Het kan zijn dat je nog aanvullende stukken moet toesturen.

Jouw aanvraag voor een tegemoetkoming in planschade wordt voorgelegd aan een onafhankelijke adviseur. Regels over de aanwijzing van een adviseur en de wijze waarop deze tot een advies komt, zijn opgenomen in de ‘Procedureverordening Heusden voor advisering tegemoetkoming in planschade’. Deze verordening is op 18 december 2012 door de gemeenteraad van Heusden vastgesteld. De procedureverordening kun je via de link inzien.

‘Procedureverordening Heusden voor advisering tegemoetkoming in planschade’(Verwijst naar een externe website)

Jouw aanvraag voor nadeelcompensatie wordt niet altijd voorgelegd aan een onafhankelijke adviseur. Regels hierover zijn opgenomen in de ‘Verordening nadeelcompensatie gemeente Heusden 2023’. Deze verordening is op 19 december 2023 door de gemeenteraad van Heusden vastgesteld. Deze verordening kun je via deze link inzien.

Verordering nadeelcompensatie gemeente Heusden 2023(Verwijst naar een externe website)