Heb jij intenties om thuis Oekraïense vluchtelingen op te vangen? Besef dan dat hier veel bij komt kijken en je daar dus goed over na moet denken. Lees de 10 tips van het landelijke initiatief takecarebnb. Wil jij je steentje bijdragen? Vul dan het onderstaande formulier in! Heb jij al vluchtelingen in huis en je nog niet gemeld bij de gemeente? Vul dan ook het formulier in op de website!

10 tips opvangen vluchtelingen

Praktische informatie voor gastgezinnen

Oekraïense vluchtelingen moeten zich in laten schrijven bij de gemeente. Op die manier kunnen  vluchtelingen gebruik maken van voorzieningen zoals onderwijs voor de kinderen en leefgeld. Maak een afspraak met het cluster Burgerzaken van de gemeente Heusden om vluchtelingen in te laten schrijven in de Basis Registratie Personen (BRP). Hiervoor moeten Oekraïense vluchtelingen zich kunnen legitimeren. Hebben zij geen identeitsdocumenten bij zich dan moeten zij zich melden bij de ambassade van Oekraïne.

Met een bewijs van verblijf kunnen Oekraïense vluchtelingen aantonen dat zij in Nederland mogen wonen en werken. Alléén Oekraïense vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen en staan ingeschreven bij de gemeente kunnen een bewijs van verblijf aanvragen. De IND verstrekt dit bewijs. Meer informatie over de aanvraaprocedure lees je via onderstaande link.

Bewijs van verblijf

 

Oekraïense vluchtelingen die ingeschreven staan in de gemeente Heusden ontvangen leefgeld. De Rijksoverheid heeft de bedragen vastgesteld. De gastgezinnen zelf krijgen geen rechtstreekse vergoeding. Samen met de vluchtelingen maken zij zelf afspraken of zij meebetalen in de kosten van het gastgezin. 

Als een vluchteling van 18 jaar of ouder gaat werken, wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid. Wie 3 dagen per week werkt tegen het minimumloon, verdient meer dan het leefgeld. Oekraïense vluchtelingen die werken moeten dit melden bij de gemeente Heusden. 

> Ga naar de website Rijksoverheid - Leefgeld

Vluchtelingenwerk Nederland heeft een online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen gelanceerd. Dit startpunt, genaamd RefugeeHelp, biedt allerlei praktische informatie in verschillende talen.

Online startpunt | RefugeeHelp 

De Vincentiusvereniging Heusden en Twiddus in Waalwijk verkopen, tegen een kleine prijs, tweedehands kleding. 

> Ga naar website Vincentiusvereniging Heusden

> Ga naar website Twiddus Waalwijk

De gemeente Heusden heeft geen fietsen meer op voorraad. Alle eerder ingezamelde fietsen zijn verdeeld onder de Oekraïense vluchtelingen.

De bibliotheek in Vlijmen biedt Nederlandse taalles aan. Drie keer per week kunnen Oekraïense vluchtelingen terecht. Dit is op maandag, dinsdag en woensdag van 9 tot 11 uur. Klik op de flyer hieronder voor meer informatie. 

Flyer taalles bibliotheek Vlijmen

Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen. Een aantal zijn bij de gemeente bekend. Klik hieronder om naar de pagina te gaan.

> Informatie activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen

Als er Oekraïense vluchtelingen zijn die een studie willen volgen in Nederland dan is dit mogelijk. De gemeente Tilburg heeft een flyer hiervoor opgesteld. Deze kun je via de link hieronder inzien. 

> Flyer studie volgen

Contactgegevens van opvangaanbieder

De 10 tips van Takecarebnb vindt u boven dit formulier