BOA blog - Priscilla (November 2022)

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) zorgt voor extra veiligheid in onze wijken en pakt overlast aan. In onze gemeente hebben we ook boa’s. Ze maken van alles mee en dat delen ze met ons via deze blogs. Deze keer is Priscilla aan het woord. Zij neemt de kernen Heusden vesting, Oudheusden, Herpt, Hedikhuizen, Heesbeen, Doeveren voor haar rekening. 

Als boa word je getraind om niet meteen te oordelen, maar om de situatie van meerdere kanten te bekijken. Soms zit iets anders in elkaar dan in eerste instantie op je overkomt. Deze ervaring had Priscilla laatst ook. Zij trof een verwarde inwoner, bij het naar binnen stappen van het gemeentehuis.

De inwoner, een man, vertelde een onsamenhangend verhaal tegen haar. Priscilla probeerde het gesprek met vragen te beantwoorden. De man reageerde hier niet op; een teken voor Priscilla dat er iets mis was. Vooral nadat de man niet kon vertellen waar hij woonde, maar wel de weg naar huis wist. Zo’n persoon kun je niet alleen laten en daarom liep Priscilla met de man mee naar huis.

Bij het huis aangekomen, was Priscilla ervan overtuigd dat de man hevig verward was. Zij schakelde de hulp in van een GGD collega. Samen achterhaalden ze contactgegevens van de familie en de huisarts. De man werd onderzocht en de oorzaak van de verwarring werd achterhaald. Een ontsteking in het lijf wat, op gevorderde leeftijd, verwarring veroorzaakt. Gelukkig was dit snel te verhelpen met de juiste medicijnen.

Nadat de man in goede handen was overgedragen, kon Priscilla haar werkdag met andere taken hervatten. Bij vertrek was de man al aan de beterende hand. Hij was Priscilla en haar GGD collega erg dankbaar. Een compliment dat Priscilla diep raakte. “Dat wij deze man konden helpen, doet mij zo enorm goed en het geeft echt een gevoel van voldoening.” Vanuit handhaving verlenen wij hulp aan hen die deze behoeven. En dat kan iedereen zijn.  

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere boa’s? Kijk dan eens op www.nietwegkijken.nl.