Soldaten Napoleon

De soldaten van Napoleon in de vijver in Landgoed Steenenburg zijn al jarenlang een begrip in zowel onze gemeente als in de bredere omgeving. Ze herinneren ons aan het voormalige Land van Ooit. Helaas merken we dat de beelden slijten. De beelden brokkelen steeds meer af, de verf wordt dof en bladdert af. In juni 2021 werden daarom vier soldaten met een hijskraan uit de vijver getild en naar de werkplaats van Meesters In gebracht om ze daar uitgebreid te onderzoeken. Ze zijn op 10 november weer in dezelfde staat teruggeplaatst. Daarmee is het leger van Napoleon hier weer herenigd.

Onderzoek
Het eerste onderzoek door Meesters In is afgerond, maar roept vragen op over de staat van de andere soldaten. Elke soldaat is anders en dat geldt ook voor de toestand van iedere soldaat. De onderhoudstoestand van de vier onderzochte soldaten hanteren we als uitgangspunt voor het bepalen van de werkzaamheden, het te verkrijgen resultaat, de uitstraling van de soldaten en een raming van de kosten. Deze aspecten willen we nader kunnen onderbouwen. Daarvoor wordt de beeldvorming compleet gemaakt door nadere gedetailleerde foto’s van de soldaten die nog in de vijver staan. We zoomen in op de details van iedere soldaat. De informatie die hieruit volgt is noodzakelijk voor het totaalbeeld: de wijze, het detailniveau en de omvang van conserveren of restaureren. Dit totaalbeeld hebben we nodig om een goede afweging te kunnen maken wat we in de toekomst met de soldaten gaan doen.

Flora en fauna
In de vijver waar het leger staat, leven onder andere kikkers. Wij hebben bij een ecoloog navraag gedaan of deze werkzaamheden schadelijk zijn voor de aanwezige flora en fauna. Dat is niet zo. De kikkers kunnen met een gerust hart blijven zitten.
 
Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn, lees je dit in de nieuwsbrief van Steenenburg en op deze website. 

In de filmpjes hierna zie je hoe de soldaten in de zomer van 2021 voor onderzoek heel voorzichtig uit de vijver werden getild.