Platform Techniek De Langstraat

Wie zijn wij?

Platform Techniek De Langstraat is een samenwerkingsverband tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid in de Langstraat. Met de groeiende vraag naar goed opgeleide technische mensen en de ambitie om de economie in de Langstraat (gemeenten Loon op Zand, Waalwijk en Heusden) te versterken, is het doel van het platform om kinderen en jongeren te interesseren voor techniek.

Het kernteam van het Platform bestaat uit:

Het platform is breder en bestaat al sinds 2016. Sindsdien zijn er, met verschillende betrokken partners, diverse bijeenkomsten en activiteiten voor ondernemers, leerlingen, studenten en inwoners georganiseerd. Voorbeelden zijn netwerkdiners voor ondernemers, Tech Challenge voor leerlingen, de Dag van de Techniek voor iedereen en Serious gaming voor leerlingen. Alle betrokken partners zijn te vinden via deze link. 

Door de juiste verbindingen te leggen tussen technische bedrijven uit de regio en technisch onderwijs, creëren we zo een meerwaarde voor de sector techniek.

Hoe maken wij dit mogelijk? We betrekken partijen buiten de klas. 

Wij laten scholen niet alleen staan in het geven van onderwijs. Ze maken immers onderdeel uit van een maatschappij die zich blijft ontwikkelingen, vooral in de techniek. Het is daarom van belang om over de muren van de school heen te kijken. Op zoek te gaan naar de technische wereld buiten het onderwijs en de verbinding en samenwerking op te zoeken. Dit kan al vanaf het basisonderwijs: door stil te staan bij de grote rol van techniek in de maatschappij en hoe leuk een technische baan kan zijn. Door middel van 'inkijkjes' bij technische bedrijven en praktisch lesmateriaal aan te bieden, laten we kinderen op jonge leeftijd kennismaken met het vakgebied techniek.

De Reis van ......

Platform techniek heeft een videocampagne gericht op kinderen en jongeren. De campagne bestaat uit diverse promotiefilmpjes van jongeren die hun reis laten zien op weg naar de techniek. In deze video's laten jongens en meisje zien waarom zij voor techniek hebben gekozen en hoe hun (school)carrière verloopt. Hieronder vind je een overzicht van alle gelanceerde promotiefilms. Klik op de titels om de pagina met de video's te openen.

> De reis van Gijs.

In de promotiefilm ‘De reis van Gijs’ vertelt Gijs Simons over zijn keuze voor techniek en hoe fascinerend het vak is. Hij blikt terug op zijn studie bij De Overlaat. Neemt ons mee naar zijn technische opleiding bij het KW1C en zijn bijbaan bij VPT Versteeg. Gijs is de eerste jongere in een reeks van kennismakingsfilmpjes.

> De Reis van Julia.

Kiezen voor techniek, is kiezen voor een gave toekomst. Dat ze door die keuze opvalt in wat stereotype een mannenwereld is, maakt Julia Verkleij niet uit. “Dit is wat ik wil en daar ga ik voor!” zegt ze stoer in de film ‘De Reis van Julia’, Dit is de tweede promotiefilm van Platform Techniek De Langstraat. Julia is het gezicht van de campagne en ambassadeur voor meisjes in de techniek

Wat willen wij bereiken?

Als platform willen wij de schakel zijn tussen het technische bedrijfsleven en het onderwijs. We zetten in op een structurele promotie van techniek, het jaar rond. En door het aanreiken van concrete bouwstenen aan het (basis)onderwijs, zorgen we ervoor dat scholen een goede invulling kunnen geven aan de technieklessen.

Te denken valt aan:

  • Invulling voor lesprogramma
  • Opdrachten bij bedrijven
  • Werkbezoeken voor leerlingen en leraren
  • Deelnemen aan het lesaanbod van Let’s play de Langstraat
  • Deelnemen aan evenementen (Tech Challenge)
  • Voorlichting over techniek en technische beroepen
  • Mogelijkheden voor vervolgopleidingen

Zo laten we kinderen en jongeren zien dat techniek overal is. Kiezen voor techniek is kiezen voor een mooie toekomst. Je kunt er heel veel kanten mee op. Het is veel meer dan het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van ingewikkelde elektrische machines. Het zit ook in gebouwen, auto’s en bruggen. Maar ook in ziekenhuizen en pretparken. Je maakt en bedenkt iets wat er echt toe doet.

Meer informatie?!

Vul in wie je bent. Graag exacte naam van het bedrijf, organisatie of onderwijsinstelling.