
Wonen zonder aardgas
We stappen over op schone energie en willen in 2050 aardgasvrij zijn. Gelukkig hoeft dat niet in één keer. Om de overstap te maken naar wonen zonder aardgas, maken we gebruik van nieuwe oplossingen voor koken, verwarmen en warm water. Denk aan een eigen warmtepomp of de aanleg van een gezamenlijk warmtenet in de buurt.
Maak je huis klaar voor de toekomst
Om de overstap naar aardgasvrij wonen te kunnen maken, heb je een goed geïsoleerd huis nodig. Begin daarom met isoleren. Goede isolatie houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer. Je bespaart bovendien flink op je energiekosten als je huis goed geïsoleerd is.
Is het slim om zelf nog geen warmtepomp aan te schaffen, maar te wachten totdat mijn wijk aan de beurt is om aardgasvrij te worden?
Deze keuze is aan jou. Het aanschaffen van een warmtepomp, kost je zelf geld. We hebben hier geen gemeentelijke subsidie voor. Het is wel een investering voor de toekomst waarmee je energiekosten gaat besparen. Als je in een wijk woont, waar al een buurtinitiatief loopt voor een aardgasvrije toekomst, dan is ons advies om je hierover te laten informeren voordat je kiest voor de aanschaf van een warmtepomp. Dit helpt bij het maken van je eigen afweging. [akkoord?]
Wanneer maakt de gemeente mijn woning en wijk aardgasvrij?
Dat is nu niet bekend. De gemeente heeft tot 2030 geen wijken aangewezen die aardgasvrij worden gemaakt. Hier is dus ook geen planning van. In plaats daarvan richten we ons nu op maatregelen om energie te besparen zoals isolatie (subsidie en collectieve inkoop), warmtescan, collectieve inkoopactie voor zonnepanelen en warmtepompen. Initiatieven uit de samenleving voor een aardgasvrije wijk, ondersteunen we als gemeente actief om hun potentie, de haalbaarheid én betaalbaarheid verder uit te werken. [accoord?]
Waarom moeten we van het aardgas af?
De meeste energie die we in Nederland verbruiken is afkomstig van fossiele brandstoffen: olie en aardgas. Het winnen en verbranden hiervan is schadelijk voor onze aarde, bovendien zijn deze bronnen eindig. Het grootste probleem is de uitstoot van het broeikasgas CO2 waardoor ons klimaat opwarmt met allerlei nadelige gevolgen van dien. Daarom moet er omgeschakeld worden naar duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Ook in Heusden zoeken we naar mogelijkheden voor duurzame energiebronnen én gaan we van verwarming en koken met aardgas naar een aardgasloze samenleving toe. We willen Heel. Heusden. Duurzaam. krijgen!
Moet ik binnenkort gedwongen van het aardgas af?
Nee, dat zal zeker niet het geval zijn. Pas in 2050 hoeven alle gebouwen aardgasvrij te zijn en goed isoleren is dan een belangrijke eerste stap. Zelfs als de aardgasaansluiting zou worden afgesloten, is er een aankondigingstermijn van acht jaar voordat dit daadwerkelijk zal gebeuren.
Wat is duurzame warmte en waarom is aardgas niet duurzaam?
Aardgas is een zogenaamde fossiele brandstof. Dat betekent dat deze energiebron eindig is – ooit zal het op zijn. Volgens de huidige inschattingen wordt dat punt over 100 tot 200 jaar bereikt. Als we echter uitgaan van alleen het aardgas dat op Nederlandse bodem gewonnen kan worden, zal het in 2034 al op zijn. Duurzame warmte daarentegen maakt gebruik van energiebronnen die niet eindig zijn. Denk aan aardwarmte, de zon, de wind of het water. Ook na het gebruik van deze bronnen voor energiewinning worden ze niet uitgeput.
Waarom moeten we in 2050 van het aardgas af zijn en niet later? (dubbel)
Het is niet alleen zo dat aardgas een eindige brandstof is, maar het verbranden van fossiele materialen als aardgas, aardolie, steenkool en bruinkool veroorzaakt ook de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Een broeikasgas, zoals CO2, blijft aanwezig in de atmosfeer en zorgt ervoor dat warmte op aarde wordt vastgehouden en niet verdwijnt in de ruimte. Zo zou de gemiddelde temperatuur op aarde 33 graden lager zijn zonder broeikasgassen. We hebben ze dus wel nodig! Maar niet te veel, want dan wordt het weer té heet op aarde met als gevolg een stijgende zeespiegel, verzuurde oceanen, toenemende droogtes, meer overstromingen en meer.
Welke warmte-oplossingen zijn dan wel duurzaam?
Nationale richtlijnen bepalen dat het warmtenet en de warmtepomp duurzaam zijn, wanneer zij gevoed worden met duurzame bronnen. Voor het warmtenet, een collectieve oplossing geschikt voor stedelijke bebouwing, kan dat bijvoorbeeld energie uit water zijn, restwarmte van de industrie of aardwarmte. Voor een warmtepomp, een individuele oplossing geschikt voor landelijke bebouwing, is het doorgaans elektriciteit die duurzaam – bijvoorbeeld met wind of zon – is opgewekt eventueel in combinatie met duurzame gassen, zoals groengas of waterstof.
Wat kan ik zelf al doen?
Elke stap die je zelf al neemt, hoe sneller hoe beter, is waardevol! Denk aan het isoleren van je huis, het zelf opwekken van energie door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen, het aanbrengen van kleine energiebesparende maatregelen in huis of het veranderen van gedrag (voeding, mobiliteit, etc.). Hiervoor kun je onder andere de Heusdense subsidieregeling isolatiemaatregelen particuliere woningen gebruiken. Als je zelf aardgasvrij wil worden, helpen wij daar natuurlijk graag bij. Zo geeft de landelijke ISDE-subsidieregeling een vergoeding voor verschillende isolatiemaatregelen, een warmtepomp, een warmteboiler en een aansluiting op een warmtenet. Zie ook www.heelheusdenduurzaam.nl(Verwijst naar een externe website) en het energieloket Heusden voor meer informatie.
Ik heb een andere vraag over aardgas vrij wonen. Hoe kan ik deze vraag stellen?
Wij beantwoorden je vragen graag! Je kunt je vraag naar ons mailen via info@heusden.nl onder vermelding van ‘aardgas vrij’. Je kunt ook telefonisch contact met ons opnemen via (073) 513 1789.