Maai zelf geen bermen
We zien dat, met name in het buitengebied, stukken berm door inwoners of ondernemers zelf worden gemaaid. Omdat bermen de natuurlijke verbinding tussen natuurgebieden, watergangen, bosgebieden vormen, zijn ze een essentieel leefgebied voor planten en dieren. Door het steeds intensiever gebruik van de omgeving neemt het belang van onze bermen toe. Sommige zeer zeldzame soorten planten en dieren zijn vaak alleen nog in de bermen te vinden.
Bermbeheerplan
Met ons bermbeheerplan willen we biodiversiteit in de bermen stimuleren. Daarom maaien we de bermen in het buitengebied, en waar mogelijk ook binnen de bebouwde kom, 1x per jaar. Hierdoor krijgen grassen en kruiden de kans zich te verspreiden. Na het maaien wordt het maaisel opgeruimd en afgevoerd. Door het maaisel op te ruimen creëren we een voedselarme bodem. Een voedselarme bodem is belangrijk voor de ontwikkeling van een bloem en kruidenrijke berm.
Aannemer
Het maaiwerk is uitbesteed aan een aannemer. Deze aannemer heeft een ecoloog aan het werk gekoppeld die door middel van steekproeven, op vooraf vastgestelde locaties, inventarisaties uitvoert. Bij een inventarisatie meet hij de nectarindex. Dit zegt iets over de diversiteit aan bloemen en kruiden op de locatie. Hier kunnen we indien nodig het maaibeheer op aanpassen. We kunnen dan bijvoorbeeld een ronde extra maaien, gefaseerd maaien of juist minder gaan maaien. Verkeershoeken en de eerste meter van de doorgaande wegen blijven we sowieso elk voorjaar maaien.
Daar waar ‘íllegaal’ wordt gemaaid wordt het gras eerder gemaaid dan gewenst. In een aantal gevallen kunnen bloemen en kruiden niet tot zaadvorming komen. Verder wordt het maaisel niet altijd opgeruimd. Dit betekent dat de bodem verrijkt wordt met voedingsstoffen wat geen gunstig effect heeft op de ontwikkeling van een kruidenrijk gras.