10 besparingstips van energiecoach Sjaak

Hoe bespaar je zoveel mogelijk om je energiekosten? Onze energiecoach Sjaak Bloom gaf een aantal maanden geleden tien nuttige tips in het Brabants Dagblad. Doe er je voordeel mee!

Tip 1 Houd radiatoren vrij

Om een voorbeeld te noemen. ,,Ik kwam bij een vrouw van 85, die over voorgaande jaren duizenden euro's aan energiekosten moest bijbetalen. Wat bleek? Als de kinderen op bezoek kwamen en zij vonden het koud, dan zetten zij de verwarming hoger. De vrouw zelf draaide de thermostaat later niet omlaag, dat gebeurde pas als er weer kinderen langs kwamen. "Waarom de vrouw niet zelf aan de knoppen draaide? ,,Deels was dat misschien cultureel bepaald, maar los daarvan kon ze niet bij de thermostaat vanwege de meubels die ervoor stonden. Doe dat dus niet. Zo'n situatie kun je vrij gemakkelijk voorkomen." Ook een bank (half) voor de radiator zetten, is bepaald niet efficiënt.

Tip 2 Deuren tochtvrij

In dezelfde categorie: deuren die niet helemaal dicht kunnen. ,,Daar gaat veel energie door verloren. Dus wie een huurhuis heeft, schakel de woningbouwvereniging in." Een andere tip tegen warmteverlies door 'naden en kieren': tochtstoppers aan de onderkant van de deur. ,,Je moet dan welvoorkomen dat de tocht via de zijkanten alsnog naar binnen komt."

Tip 3 Kijk naar vergeten plekken

In dezelfde strijd tegen tocht door naden en kieren: zet roosters iets minderlang open. En kijk op koude, winderige dagen waar de tocht precies naar binnen komt. ,,Plaats daar tochtstrips of ga eventueel met purschuim aan de slag." Vergeten plekken waar tocht vaak vrij spel heeft: daar waar leidingen in bijvoorbeeld de meterkast de vloer in gaan, de niet geïsoleerde leidingen achterschotten op zolder; de leidingen in de garage of schuur; of het luik naar het kruipgat onder de woning.

Tip 4 Te grote koelkast

Nog een punt van aandacht: de koelkast(en). ,,Soms zijn die te groot in relatie tot wat mensen nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn. Vaak kopenmensen automatisch iets terug, wat ze al hadden: een grote koelkast bijvoorbeeld, of een tweede koelkast of extra diepvries in de schuur."

Tip 5 De verlichting

Bloom hoort het regelmatig: eerst maar eens de oude gloeilampen die nog op voorraad liggen gebruiken. Niet doen. Tenminste: ,,Op plaatsen waar het lichterg weinig aangaat, hoef je lampen niet gelijk te vervangen. Dat levert te weinig op. Maar waar lampen vaker branden, loont het zeker wel. Ledlampen die minder dan tien euro kosten, zijn dan binnen een jaar terugverdiend."

Tip 6 Trekgaten in huis

Bloom komt in huizen met een open trap naar de zolder. ,,Dat is vaak een echttrekgat. De kou komt dan zo van zolder, via het trapgat naar de eerste verdieping naar beneden. Door de toegang naar de zolder dicht te maken meteen deur, kun je veel van die tocht voorkomen. Doe ruimtes die je weinig gebruikt sowieso dicht."

Tip 7 Koude vloeren en muren

Wie op de bovenverdieping de temperatuur erg laag houdt, loopt de kans dat de betonnen verdiepingsvloeren de benedenverdieping gaan koelen. ,,Kijk dus ook goed naar isolatie van de bovenverdieping." Een variant daar op: let op koude ruimtes direct naast warme ruimtes. Gebruik daar bijvoorbeeld tochtstrips.

Tip 8 Radiatorventilatoren

Ventilatoren onder radiatoren zorgen voor een betere verdeling van de warmte. ,,Begin met eentje en kijk hoe het bevalt. Gebruik een ventilator vooral op plaatsen waar je veel zit of werkt. De thermostaat kan dan een of tweegraden omlaag, terwijl het voor je gevoel even warm blijft."

Tip 9 Een simpele warmtescan

Via de randen net onder de vensterbanken gaat volgens Bloom de nodige warmte verloren. De remedie: folie of kit. Kozijnfolie ('veel goedkoper dan raamfolie') kan helpen tegen warmteverlies via ramen. ,,Om te weten op welke plaatsen warmte vanuit je huis naar buiten gaat, is echt geen dure warmtescannodig. Dat kan ook met metertjes van nog geen 20 euro. Richt je die op muren en ramen en je spoort bijna spelenderwijs de koude plekken op."

Tip 10 Het elektrische voetenmatje

Voor wie veel thuis werkt, is er altijd nog het elektrische voetenmatje. ,,Van 60bij 80 centimeter, die leg je onder je bureau: een klein stukje vloerverwarming plús heerlijk warme voeten."

Bron: Brabants Dagblad, januari 2024

Maak een afspraak met een energiecoach (Verwijst naar een externe website)