Elektriciteitsnetwerk capaciteit

Voldoende capaciteit op het elektriciteitsnet is cruciaal voor bedrijven die willen verduurzamen, uitbreiden of zich vestigen. Ook het realiseren van onze doelstellingen voor duurzame opwek van zonne- en windenergie is hiervan afhankelijk. 

- Update 26 juni 2023 - 

Uit het nieuwsbericht van Enexis:
“De nieuwe realiteit is helaas dat voor grote afnemers van elektriciteit (klanten met een aansluiting groter dan 3x80 ampère) de toegang tot het electriciteitsnet niet langer vanzelfsprekend is. Dit geldt niet alleen voor toegang tot het hoogspanningsnet van TenneT. Ook op stations van Enexis wringt het, ook in Noord-Brabant.”

>> Ga voor actuele informatie hier naar de website van Enexis over 'Transportschaarste'

Wat ging hieraan vooraf?
In juni 2022 is door TenneT schaarste op het elektriciteitsnet afgekondigd. In de daaropvolgende periode is door het inzetten van congestiemanagement door TenneT nog ruimte op het net vrijgespeeld. Maar deze ruimte is nu ook bijna vergeven. 

Wat betekent dit voor grote afnemers van elektriciteit? 
Hieronder worden klanten verstaan met een aansluiting groter dan 3x80 ampère. De wachtlijst met bedrijven die een nieuwe aansluiting wensen op het elektriciteitsnet of een bestaande aansluiting willen verzwaren is intussen verdrievoudigd. Enexis geeft nu aan dat zij verwachten dat -ondanks alle inspanningen – de wachtlijsten de komende vijf tot tien jaar niet zullen zijn weggewerkt. Met lange wachttijden voor bedrijven tot gevolg die willen verduurzamen, uitbreiden of zich vestigen. Transportschaarste is daarmee gedurende een lange periode de nieuwe realiteit. Dit is geen goed nieuws. Dit geldt ook voor onze gemeente.

Wat betekent dit voor particulieren en klanten met een kleinere aansluiting?
Voor particulieren en andere klanten met een kleinere aansluiting heeft het gebrek aan transportcapaciteit op het hoogspanningsnet gelukkig tot op heden nog geen consequenties.

Impact van nieuwsbericht 8 juni 2022 over transportschaarste stroomnet
De ontwikkeling van transportschaarste op het stroomnet roept onmiddellijk de vraag op wat dit betekent voor alle ondernemers en  maatschappelijke organisaties met een (wens voor een) grootverbruikaansluiting, alsmede initiatiefnemers in onze gemeente die enthousiast meer willen verduurzamen en een bijdrage leveren aan de energietransitie en voor de uitwerking van de REKS (Regionale Energie & Klimaat Strategie).

Wat kan er niet meer?
Startende of uitbreidende bedrijven of maatschappelijke organisaties die een grootverbruikaansluiting nodig hebben, kunnen voorlopig geen nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen. Dit geldt ook voor bedrijven die op grote schaal elektriciteit willen terug leveren. Ook nieuwe aanvragen voor bijvoorbeeld zonne- en windparken worden voorlopig niet gehonoreerd door Enexis.

Grootschalige nieuwe voorzieningen in de wijk (zoals winkels, maatschappelijke centra, sportvoorzieningen en dergelijke), waarvoor nog geen grootverbruikaansluiting op het net is aangevraagd, worden niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Wat is er nog wel mogelijk?
Voor inwoners en ondernemers die met hun huizen/panden zijn aangesloten op het net met een kleinverbruikaansluiting (tot en met 3 x 80 Ampère) worden vooralsnog niet geraakt door de transportschaarste. Als onze inschatting van elektriciteitsafname van kleinverbruikers voor de toekomst juist is, kunnen we nieuwe woningen blijven aansluiten in gebieden waar transportschaarste is afgekondigd. De woningbouwopgave zelf staat vooralsnog niet ter discussie.
Bestaande aanvragen die al zijn gehonoreerd door Enexis via een contract, zoals zonnepark Hooibroeken van Energiek Heusden, kunnen wel doorgaan. Ook kan de ruimtelijke verkenning naar een energiehub volgens de REKS doorgaan. Bij verdere ontwikkeling en realisatie van de energiehub moet wel rekening worden gehouden met de filevorming op het elektriciteitsnet.  Deze is voor Heusden niet binnen een aantal jaren opgelost, omdat uitbreidingen van stations en netwerk veel tijd kosten. De energiehub leent zich er echter goed voor om te kijken naar alternatieven, zoals opslag en conversie van opgewekte elektriciteit en eventueel directe levering naar grootafnemers, zoals bedrijventerreinen.

Transportschaarste speelt in meerdere delen van Nederland. Een oplossing moet komen vanuit de netbeheerders en de regelgeving vanuit het Rijk. 

Wens je voor jouw bedrijf of organisatie een (uitbreiding van) een grootverbruikaansluiting op het elektriciteitsnet? Dan adviseren wij je hiervoor een aanvraag in te dienen bij Enexis om op hun wachtlijst te komen. Ook raden wij je aan de informatie op de website van Enexis Netbeheer goed door te lezen.

Enexis gaat ook een online inloopspreekuur houden voor klanten die geen aangewezen relatiemanager hebben.

Heb je vragen, dan kun je zelf contact opnemen met je relatiemanager of met de klantenservice van Enexis Netbeheer via 088 857 22 22 of via klantenservice.zakelijk@enexis.nl.

Loop je zelf tegen deze (of andere) problematiek aan, laat het dan de gemeente Heusden weten via (073) 5131789 of via info@heusden.nl.

Nederland zit middenin de overgang van grijze energie (fossiele brandstoffen zoals aardgas, olie of steenkolen) naar volledig duurzame energie; oftewel de energietransitie. TenneT en Enexis geven aan dat er ook in Noord-Brabant en Limburg door de snelle ontwikkeling van onder meer warmtepompen, laadpalen, nieuwe woningen, bedrijven, elektrificatie van de industrie en nieuwe partijen die batterijen aanbieden, een explosief stijgende vraag is naar capaciteit van het elektriciteitsnet. Deze toenemende vraag naar afname en teruglevering van duurzame stroom zorgt voor overbelasting van het elektriciteitsnet.

Laatst bijgewerkt op: 28-08-2023