Fikkie stoken? Doe maar niet!

Een zogenaamd 'fikkie stoken' bestempelen velen als gezellig. In de winter na een buitenwandeling opwarmen voor een knisperend haardvuur. Of op een zomeravond marshmallows boven de vuurkorf. Helaas is een vuurtje stoken niet zo onschuldig als het lijkt. Of dat nu binnen of buiten is. Het is niet goed voor je eigen gezondheid én die van je buren.

De 74-jarige Drunenaar Jan Moeskops stak tot 25 jaar geleden ook weleens de open haard aan. Inmiddels is het vuur in zijn houtkachel omgeruild voor kerstlampjes. "Een argument om hout te stoken, is vaak omdat het ‘zo gezellig’ is. Dus dat begrijp ik wel. Maar weegt de zogenaamde gezelligheid op tegen de nadelen? Zeker niet. De rook van houtvuur bestaat namelijk uit allerlei schadelijke stoffen zoals fijnstof, roet, benzeen en het giftige koolstofmonoxide. Dat geeft ongezonde lucht in jouw eigen huis, maar ook in de buitenlucht. Lucht die jijzelf én je buren weer inademen.”

Overlast
Jan is maar liefst 30 jaar lid van de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH). Daarvan is hij nu 3 jaar lid van de werkgroep die 'Luchtkwaliteit' en dus ook houtstook onder de aandacht brengt. De NMVH wil Heusdenaren bewust maken van de gezondheidsrisico's van stoken en de overlast die het geeft.

"In onze gemeente alleen al zijn er zo'n 3.000 mensen die last hebben van houtstook. Dat zijn onder andere mensen met astma en COPD. Ook mensen zonder onderliggende klachten kunnen er hinder van ondervinden. Bijvoorbeeld doordat ze het slaapkamerraam niet open kunnen doen, omdat de rook dan zo naar binnen trekt." Dat is dan ook de klacht die het meldpunt van de NMVH het vaakst krijgt. Sinds 31 oktober van 2020 kun je bij het Meldpunt Luchtkwaliteit van de NMVH overlast van onder andere houtstook in de gemeente Heusden melden. Dat meldpunt bestaat dus nog niet zo lang. Toch zijn er al 200 meldingen binnengekomen! 

Meten is weten
“Sinds kort bouwt onze werkgroep aan een netwerk van luchtmeetsensoren binnen onze gemeente. Daarmee meten we de luchtkwaliteit. Daarvoor sloten we ons aan bij het landelijke burgernetwerk, waar ook het RIVM aan is gekoppeld. Er hangen nu 16 meters; uiteindelijk moeten dat er 100 worden, zodat alle kernen in de gemeente mee kunnen doen. Zo’n meetsensor kunnen we goedkoper aanbieden omdat we ze zelf bouwen, maar ook dankzij een subsidie van de gemeente. Daar zijn we heel enthousiast over,” vertelt Jan.

Binnen en buiten
De lente verandert ons stookgedrag. Een logische gedachte is dat een vuurtje stoken buiten minder schadelijk is dan binnen de openhaard aan te steken. Dat klopt niet. “Buiten houtstoken is eigenlijk nog schadelijker,” geeft Jan aan. “In principe gooi je jouw afval, de rook die vrijkomt, over de schutting van je buren. En er wordt vaak een hoop zooi in bijvoorbeeld een vuurkorf gegooid waardoor nog meer schadelijke stoffen vrijkomen.”

Denk dus een volgende keer nog een éxtra na als je hout gaat stoken. Beter nog; doe het niet. Vier op de vijf stokers is bereid zijn of haar gedrag aan te passen zodat buren minder overlast hebben. En uiteindelijk ook te stoppen met stoken. Jan begrijpt de gezelligheid, maar geeft aan: “Gezelligheid zit bij jezelf. Daar heb je geen houtvuurtje voor nodig.”

Alternatieven
Geen houtstoken, wat dan wel? Natuurlijk zijn er alternatieven! Heb je al een openhaard? Dan kun je er een inzetstuk in bouwen die ‘m omtovert tot elektrische kachel. Mét warmte en (neppe) vlammen. Of leg er een paar houtblokken in en versier deze met verlichting. Genoeg keuze in de bouwmarkt of in het tuincentrum.   

Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden
Wil je meer weten over de natuur, het landschap en het milieu in onze gemeente? Kijk dan eens op www.natuurenmilieuheusden.nl. Je kunt er ook terecht voor het meldpunt Luchtkwaliteit en voor het bestellen van een meetsensor. Op Map Sensor.Community zie je de resultaten van de al actieve meters binnen de gemeente Heusden.