Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is een sterk woekerende plant die heel snel groeit. De sterke wortels - die heel diep kunnen groeien - kunnen de fundering van gebouwen aantasten en kunnen schade veroorzaken aan tuinen, terrassen en wegen. De Japanse duizendknoop verdringt alle inheemse planten, kruiden en struiken en is daarmee een bedreiging voor de natuur. Ook in de gemeente Heusden komen we hem regelmatig tegen.

Hoe herken je de Japanse Duizendknoop?
Via deze link vind je een overzicht van de verschillende stadia van de Japanse Duizendknoop en meer informatie over de bestrijding van de duizendknoop. 

  • In losse grond of bij jonge plantjes kun je de plant vaak nog gemakkelijk uit de grond trekken. Als dat niet lukt, kun je de plant uitgraven. Let op dat je wel alle wortels weghaalt, zelfs het kleinste wortelstukje kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Afplukken van de plant heeft niet zo veel zin, uit de wortelstokken groeien namelijk nieuwe plantjes
  • Doe de verwijderde planten - of het maaisel waar de plant in voorkomt - bij het restafval in de zwarte container. Dus niet in de groencontainer. Groenafval wordt namelijk verwerkt tot compost en dat zou verdere verspreiding in de hand werken. Je kunt de planten ook naar de gemeentwerf in Drunen (Duinweg 37) brengen. Hier staat een speciale groenbak voor de Japanse Duizendknoop
  • Plant geen nieuwe Japanse duizendknoop planten aan
  • Gooi geen groenafval in de natuur! Resten kunnen zich op die manier verspreiden
  • Vind je de plant op gemeentelijke grond? Check dan onderaan deze pagina of we de locatie in beeld hebben. Meld het aan ons, als je denkt dat het een nieuwe locatie betreft via de BuitenBeter app .
  • De Natuur en Milieuvereniging gemeente Heusden ondersteunt bij het verwijderen van de Japanse Duizendknoop. Ze onderzoeken hoe de methode van uitsteken van plant en wortels werkt. Wil je een keer helpen of aan een andere activiteit mee doen? zie: agenda NMVH activiteiten
  • Kijk voor meer informatie op de website www.bestrijdingduizendknoop.nl

De gemeente is al een aantal jaren bezig om de plant op verschillende manieren te bestrijden. Dat is niet eenvoudig, omdat kleine stukjes stengel of wortel opnieuw kunnen uitgroeien tot volwassen planten. Bij het maaien van bermen en bij de aan- en afvoer van grond houden we hier rekening mee. Helaas is er tot op heden nog geen bestrijdingsmethode gevonden die 100% effectief is. Dat maakt de noodzaak groter om verdere verspreiding van de plant te voorkomen en daarbij hebben we jouw hulp nodig.

Er zijn al een aantal plekken bekend bij de gemeente waar de Japanse Duizendknoop staat. Een tekening van de bestaande locaties vind je hier.
Staat jouw locatie op de kaart? Dan is het niet nodig om hier apart melding van te maken.

Bij plekken van enige omvang zijn bordjes met een QR-code geplaatst. De QR-code verwijst naar deze webpagina. Zo maken we onze bewoners bewust van de aanwezigheid van de Japanse Duizendknoop en laten we meteen weten, dat de locatie bij ons bekend is.