Bij iedere lockdown werd de horeca hard geraakt door de coronamaatregelen. Ook in Heusden hebben de lokale horecaondernemers het zwaar te verduren. Ondanks dat er diverse compensatiemaatregelen beschikbaar zijn gesteld vanuit het Rijk, hebben de ondernemers in Heusden ook hun reserves moeten aanspreken.

Subsidie voor kleinschalige commerciële horeca-activiteiten op lokaal niveau

Het kabinet begint voorzichtig met het versoepelen van de maatregelen. In Heusden kijken we samen met ondernemers vooruit hoe we de horeca meer ruimte kunnen bieden om te ondernemen en inwoners om te leven. Daarom heeft het college besloten een subsidieregeling in het leven te roepen voor kleinschalige horeca-activiteiten op lokaal niveau. Lokale horecaondernemers kunnen een bijdrage vragen aan de gemeente voor het organiseren van kleinschalige en lokale activiteiten, bij voorkeur voor doelgroepen die het door corona lastig hebben gehad. Denk aan het organiseren van een activiteit voor ouderen of inwoners die zich eenzaam voelen, ontmoeting voor jongeren of een hart onder riem voor zorgpersoneel.

Met de subsidieregeling wil het college ook ondernemerschap en samenwerking tussen horecabedrijven stimuleren. Naast het beschikbaar stellen van de subsidieregeling is ook besloten om in 2021 geen leges te heffen voor het organiseren van kleinschalige evenementen. Vergunningsaanvragen voor evenementen worden mits ze voldoen aan geldende voorwaarden, snel verleend.

Voorwaarden

Horecaondernemers kunnen tot 31 december 2021 subsidie aanvragen. Via het formulier onderaan deze pagina kunnen horecaondernemers een aanvraagformulier invullen en insturen. Hier vind je ook de spelregels voor het aanvragen van de subsidie. Een horecabedrijf kan eenmalig een aanvraag indienen, zij kunnen eenmalig maximaal € 1.000 aan subsidie aanvragen. De activiteit moet plaats vinden in 2021. Horecaondernemers die gericht zijn op afhaal zoals: cafetaria’s, snackbars, grillrooms, fastfood-restaurants en cateraars zijn uitgezonderd van de subsidieregeling. Het college stelt in eerste instantie €15.000 beschikbaar voor deze regeling. Hieronder tref je de links aan naar de subsidieregeling en de spelregels.

> Subsidieregeling 

> Spelregels subsidieregeling voor kleinschalige commerciële horeca-activiteiten op lokaal niveau

Samen door de crisis

Als gemeente hebben we tijdens de hele coronacrisis veel contact gehad met de horeca in onze gemeente. Tijdens de verschillende lockdowns hebben we ondernemers geholpen waar we dat konden, bijvoorbeeld door te helpen met het krijgen van steun vanuit de diverse steunpakketten van de Rijksoverheid, te communiceren over afhaallocaties in de verschillende kernen en mee te denken over wat er wél mogelijk was. Tijdens de versoepelingen van voorjaar 2020 hebben we samen met de horeca snel geschakeld om extra ruimte te bieden voor ‘coronaproof’ terrassen. Net als in 2020, zullen we voor 2021 op dezelfde manier omgaan met extra terrasruimte en compensatie van terrashuur voor de gesloten periode. Voor de tijdelijke uitbreiding van de terrasruimte worden geen extra kosten berekend.

Vertrouwen

Wij hebben er alle vertrouwen in dat de Heusdense horeca de versoepelingen verantwoord kan invullen. Dat vertrouwen is gebaseerd op onze ervaringen met de versoepelingen van het voorjaar 2020. Wij gaan er vanuit dat bezoekers van de terrassen zich te allen tijden houden aan de coronamaatregelen. In onderstaande visual zie je de regels die tijdens een bezoek aan het terras gelden. Meer informatie over de opening van de terrassen in Nederland lees je op de website van de Rijksoverheid. We wensen onze horecaondernemers veel succes met de heropening van de terrassen.  Voor vragen staan onze MogelijkMakers van het cluster economische zaken klaar voor de ondernemers.

> Visual spelregels bezoek terras

Gegevens horeca bedrijf