Coronavirus: dank voor uw begrip en inzet!

13 maart 2020 - Sinds 12 maart gelden er in heel Nederland nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart 2020. Ook in de gemeente Heusden zijn deze maatregelen doorgevoerd. Daarbij hebben we diep respect voor alle betrokkenen. Of dat nu een winkelier is die de klantenkring ziet afnemen, de horecaondernemer die enkel nog afmeldingen mag aannemen, de zorgmedewerker die overuren draait, de leerkracht die zelf verminderde weerstand heeft of de oudere die zich nu nog eenzamer voelt. 

--- “In Brabant waren maatregelen, die nu voor het hele land gelden, grotendeels al van kracht. De afgelopen week heb ik u daarom opgeroepen om deze richtlijnen in acht te nemen en bijeenkomsten en evenementen zo veel mogelijk te annuleren. Ook als het gaat om kleinere groepen, in lijn met sociale onthouding, als het niet nodig is en u het kunt verzetten. Ik ben blij te zien dat er veel begrip is in de samenleving en zie dat iedereen zijn of haar bijdrage levert. Zo ken ik de inwoners van Heusden! 
Laten we er voor elkaar zijn door bijvoorbeeld een boodschap voor elkaar te doen, elkaar even te bellen of samen de opvang van onze kinderen te regelen. Samen is een crisis nét iets minder spannend. 
Wel merk ik dat er veel vragen zijn en dat is begrijpelijk. De ontwikkelingen gaan snel en er is nog veel onbekend. We doen er alles aan om u zo snel en zo goed mogelijk te informeren.”

Willemijn van Hees
Burgemeester ---

Bijeenkomsten met meer dan 100 personen afgelast

Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn verboden. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Hiervoor geldt een noodverordening . Ook bij bijeenkomsten en evenementen van een kleinere omvang vragen wij u om de afweging te maken of doorgang noodzakelijk is en of hiermee de kwetsbare groepen in onze samenleving een groter risico lopen. Gaat het evenement door heb dan extra oog voor de algemene hygiëneadviezen en de lijn van sociale terughoudendheid.
De gemeente Heusden stelt haar eigen bijeenkomsten ook uit wanneer dat kan en wordt publiek geweerd van bijeenkomsten die geen uitstel dulden. Zo gaat de openbare themabijeenkomst openbare ruimte van onze gemeenteraad volgende week niet door. Raadsvergaderingen, die door moeten gaan zonder publiek, zijn via onze website live te volgen.

Scholen en leerlingen

De premier heeft opgeroepen om scholen vooral open te houden. De scholen in Heusden doen wat ze kunnen om onderwijs zo goed mogelijk door te laten gaan. Hierbij is extra aandacht voor kinderen van ouders met vitale beroepen, Daarom heeft onder andere Stichting Scala ouders opgeroepen zich te melden als ze een vitaal beroep hebben en zelf geen alternatieve opvang kunnen regelen waardoor ze in de problemen komen met hun werk als hun kinderen niet naar school kunnen. De gemeente en de scholen kijken dan gezamenlijk naar de meest passende vorm van opvang.
We waarderen de flexibiliteit van scholen en ouders in deze situatie enorm. 

Dienstverlening vanuit de gemeente

We proberen zo lang mogelijk onze dienstverlening zo normaal mogelijk te laten verlopen. Hierbij nemen we de gezondheids- en hygiëneadviezen van het RIVM uiteraard in acht en houden we ons aan de maatregelen van de Rijksoverheid. Dagelijks bekijken we of de situatie vraagt om specifieke maatregelen in de sfeer van openingstijden of aangepaste dienstverlening. Tweederde van onze medewerkers werkt inmiddels vanuit thuis en er is een continuïteitsplan opgesteld om vitale diensten te kunnen blijven leveren.
Daarnaast zet de gemeente Heusden zich in voor de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Informatie
 

Meer informatie over het Coronavirus
Meer informatie is te vinden op www.rivm.nl en op www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Wanneer zich nieuwe ontwikkelingen voordoen informeren we u zo snel mogelijk. 

Uitgelicht