Nieuw coronavirus (COVID-19)

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken diverse autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Desondanks is het virus ook in Europa opgedoken en heeft het inmiddels ook Nederland bereikt.

Vragen over het coronavirus?

Kijk voor alle actuele informatie over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid. Klik hier om de pagina te openen.

 

Vanwege het sterk stijgende aantal coronabesmettingen heeft het kabinet de regio Brabant-Noord, waar ook de gemeente Heusden onderdeel van is, verhoogd naar de status 'zorgelijk'. Daarmee gelden vanaf zondag 27 september 18.00 uur een aantal nieuwe maatregelen. 

 

Beste Brabanders,

Het zal u niet zijn ontgaan dat het coronavirus weer om zich heen grijpt. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen neemt toe. En er zijn zelfs weer sterfgevallen te betreuren.

Als deze trend zich doorzet, zijn we binnenkort weer in de situatie zoals we die zagen in het voorjaar. U herinnert zich de beelden nog; overvolle Ic’s, overwerkt zorgpersoneel, rouwstoeten in de straat, geïsoleerde, wegkwijnende ouderen in verpleeghuizen. Een situatie waar niemand meer naar terug wil. We bevinden ons in een zorgelijke fase. Een fase waarin we alle zeilen bij moeten zetten om het coronavirus eronder te krijgen.

Maar we kunnen het tij misschien nog keren. Dat kunnen we alleen samen. Het virus verspreidt zich namelijk niet vanzelf. Wij zorgen daarvoor. 

"Het coronavirus is nog steeds onder ons. Het beheerst nog steeds ons dagelijks handelen en denken over de nabije en verdere toekomst. In deze tijd van het jaar betekent dit dat wij, als voorzitters van de veiligheidsregio's in Noord-Brabant, ons hebben moeten bezinnen op een aantal evenementen, zoals carnaval. Samen, zoals u dat de afgelopen maanden van ons gewend bent. 
Helaas moeten wij vaststellen dat carnaval in Noord-Brabant in 2021 niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn te vieren. Grote groepen mensen in kroegen, optochten, dweilorkesten, feesttenten... dat zal niet het beeld van 2021 zijn. Als voorzitters kunnen wij niet besluiten dat carnaval niet doorgaat. Net zoals we niet kunnen besluiten dat Kerstmis niet doorgaat. Wel doen wij een appèl op de creativiteit van onze carnavalsverenigingen."

Dit schrijven de voorzitters van de drie Brabantse Veiligheidsregio's in een gezamenlijk statement. Het hele statement kun je lezen op de website van Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Veel coronabesmettingen ontstaan momenteel thuis en in de privé-omgeving, tijdens bijvoorbeeld feestjes met familie of vrienden. Het coronavirus houden we alleen onder controle wanneer we allemaal de afspraken volgen. De belangrijkste daarvan is 1,5 meter afstand te houden en bij gezondheidsklachten thuis te blijven. Ook is het dringende advies om niet meer dan 6 personen thuis uit te nodigen.

Hoeveel mensen mag ik thuis op bezoek ontvangen?
Ontvang maximaal 6 personen extra in huis. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee voor het maximaal aantal personen. Zorg er ook voor dat mensen altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren en ook de hygiënemaatregelen kunnen naleven.

Ik wil een feestje geven voor mijn verjaardag (of iets dergelijks). Hoe kan ik dat het beste doen?
Het dringend advies is niet meer dan 6 personen uit te nodigen (zie hierboven). U kunt natuurlijk wel uw verjaardag vieren, maar denk dan na over andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld door uw gasten verspreid over de dag, of meer dagen uit te nodigen. Denk dan ook weer aan voldoende afstand en de hygiënemaatregelen.

Ik hoor dat er bij mij in de buurt een feest is met meer dan 6 gasten. Wat kan ik doen?
Probeer het er eerst op een respectvolle manier met elkaar over te hebben. Komt u er niet uit, dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. U kunt de situatie ook benoemen bij uw wijkagent of de gemeente. Dan kijken politie en/of gemeente hoe hierop te reageren.

Ik ben uitgenodigd voor een feestje thuis, maar ik weet niet hoeveel mensen er komen. Wat kan ik doen?
Vraag eerst altijd na hoeveel personen worden verwacht. Zijn dat meer dan 6 personen? Leg dan uit dat u liever niet komt of ga een andere keer.

Naar aanleiding van het alarmerend stijgende aantal coronabesmettingen, hielden premier Rutte en minister De Jonge afgelopen dinsdag 18 augustus weer een persconferentie. Daarin gaven zij onder meer het zéér dringend advies om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal zes gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd, of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden. 

Wil je meer lezen over de persconferentie en over de maatregelen die het Kabinet gaat treffen om het stijgende aantal coronabesmettingen tegen te gaan? Klik dan op de link hieronder.

> Nieuwsbericht Rijksoverheid: 'Hou corona buiten de deur'

Houd u aan de regels, want de coronabesmettingen blijven zorgwekkend

Beste Brabanders,

Het is nog geen twee weken geleden dat wij onze zorg uitspraken over het toenemende aantal coronabesmettingen. Die toename gaat helaas onverminderd door. In het westen van het land, maar ook in delen van onze eigen provincie. Tijdens de zomervakantie is het naleven van coronaregels ernstig verslapt. Een zorgwekkende situatie die, als we er samen niet de schouders onder zetten, weer voor volle IC’s gaat zorgen en mogelijk zelfs het terugdraaien van eerder versoepelde regels.

En dat willen we natuurlijk absoluut niet. Niet voor onszelf, maar zeker niet voor de mensen die de afgelopen maanden tegen het virus hebben gevochten, niet voor de mensen die de vele beperkingen zorgvuldig hebben getrotseerd of voor alle kwetsbaren in ons samenleving. Want meer besmettingen betekent dat zij zich opnieuw moeten isoleren, om niet ongewild het slachtoffer te worden van het coronavirus dat door ons eigen gedrag weer om zich heen grijpt. Bovendien betekenen meer besmettingen ook dat regels die eerder versoepeld werden, mogelijk weer aangescherpt worden.

Gelet op de ernstige toename van het aantal besmettingen in de privésfeer, heeft het Kabinet opnieuw de dringende oproep gedaan om geen privébijeenkomsten met meer dan 6 gasten te organiseren of te bezoeken, waarbij bovendien de 1,5 meter afstand gegarandeerd moet zijn. Die oproep ondersteunen wij en wij vragen u dan ook met klem om geen feestjes, bbq’s of verjaardagen met grotere groepen thuis of in zaaltjes te organiseren.

Dit betekent ook dat we u vragen verstandig en verantwoordelijk om te gaan met bijeenkomsten met grotere groepen in gebedshuizen en bij verenigingen. Uiteraard blijft het ook van belang dat we de afstands- en hygiëneregels op drukke plekken, in winkels en op de werkvloer in acht blijven nemen. Hoewel het natuurlijk niet verwonderlijk is dat iedereen na deze afgelopen lastige maanden zijn of haar familie, vrienden of collega’s graag weer wil zien en de normale routines weer wil oppakken, vragen wij u nogmaals dringend hierbij de teugels niet te laten vieren. Het virus is immers nog steeds onder ons en grijpt weer om zich heen.

Wij zijn blij dat het Kabinet ons als regio’s de ruimte geeft om als dat nodig blijkt eigen maatregelen te nemen. Hoewel we de situatie met name in het westelijke deel van onze provincie natuurlijk nauwlettend in de gaten houden, zien wij voor onze provincie op dit moment geen aanleiding voor het invoeren van nieuwe, aanvullende maatregelen. En dat willen we natuurlijk ook niet, dus denk na en neem uw verantwoordelijkheid. Houd afstand, houd rekening met elkaar, dan zijn meer maatregelen ook niet nodig.

Gelukkig zijn er in deze zorgelijke periode ook lichtpuntjes. Zo is uit bron- en contactonderzoek van onze GGD’s duidelijk geworden dat door het goede naleefgedrag van bezoekers, alle maatregelen die exploitanten hebben getroffen en het toezicht daarop door het personeel, het aantal besmettingen in de horeca tot een minimum is beperkt gebleven. Dat verdient complimenten, zeker gezien de enorme inzet en investeringen die zijn gedaan. Hou vol!

Beste Brabanders, blijf uw gezonde verstand gebruiken. Spreek anderen er op aan als zij zich, bewust of onbewust, niet aan de regels houden. Blijf u houden aan de regels:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Blijf thuis bij klachten en laat u vooral testen, ook bij lichte klachten
 • Wacht thuis op de uitslag van de test. Afhankelijk van de uitslag is er daarna nog genoeg tijd om boodschappen te doen of een terrasje te pakken
 • Nies en hoest in de binnenkant van de elle boog
 • Was regelmatig uw handen
 • En let er in de privésfeer op dat u geen bijeenkomsten houdt of bezoekt met meer dan 6 gasten, waarbij ook de 1,5 meter afstand gegarandeerd moet zijn
 • En blijf ook na 1 september zo veel als mogelijk thuis werken

Alleen samen krijgen wij corona onder controle!

Jack Mikkers (voorzitter VRBN)
Maarten Houben (plv voorzitter VRBZO)
Theo Weterings (voorzitter VRMWB)

Sommige landen of bepaalde delen van landen hebben een oranje reisadvies (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen) of rood reisadvies (reizen afgeraden). Dit advies heeft mogelijk te maken met de gezondheidssituatie in die landen door het coronavirus. 

Reist u naar Nederland vanuit een land dat een oranje of rood reisadvies heeft op het moment dat u aankomt in Nederland? Dan adviseert de Nederlandse overheid u dringend 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan geldt ook als u geen klachten heeft die lijken op corona. Deze quarantaine in Nederland kan thuis, maar ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel.

Via de link hieronder vind je meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

In thuisquarantaine bij aankomst in Nederland

Veel mensen kiezen dit jaar voor een vakantie in Nederland. Als je tijdens je vakantie klachten krijgt die passen bij het coronavirus, dan hoef je niet naar huis voor een testafspraak.

Blijf op je vakantieadres en vermijd zoveel mogelijk andere mensen. Bel naar 0800-1202 en maak een testafspraak in de buurt van je vakantieadres.

Meer informatie op Rijksoverheid.nl/coronatest.

Ben je besmet met het coronavirus? Dan is het belangrijk om snel te weten wie in jouw omgeving nog meer besmet kan zijn. Hiervoor doet de GGD een bron- en contactonderzoek. In deze video wordt uitgelegd hoe zo’n onderzoek werkt.

> Filmpje met uitleg over bron- en contactonderzoek

De noodverordening van Veiligheidsregio Brabant-Noord is geactualiseerd op 10 augustus. Op www.vrbn.nl kun je de noodverordening, besluiten en handhavingskader lezen. 

> Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Brabant-Noord

Op woensdag 24 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over corona en de nieuwe regels. Het gaat om regels voor binnen en buiten per 1 juli 2020. Klik hier om de belangrijkste regels te lezen. 

Voor iedereen is het nu een bizarre tijd. Maar vooral voor eenzame, kwetsbare en oudere mensen. Zij kunnen of durven nu de deur niet uit om boodschappen te doen, medicijnen op te halen of bijvoorbeeld de hond uit te laten. Dat is al vervelend genoeg, maar ook het laatste beetje menselijke contact valt voor hen weg.

Wil je helpen?

Geef wat extra aandacht aan kwetsbare mensen in je buurt. Bel ze op, doe een kaartje in de bus, zwaai naar ze als je langsloopt en laat weten dat er mensen voor ze zijn. Bel desnoods aan en maak een praatje. Maar houd natuurlijk wel 1,5 meter afstand.

Hulp nodig? Behoefte aan een praatje, maar (even) niemand in de buurt?

Heusden Helpt! Dit is de samenwerkende organisaties tegen eenzaamheid, de Kerngroep Eenzaamheid Heusden. Vele vrijwilligers staan klaar om boodschappen te doen, de hond uit te laten of gewoon voor een praatje en een luisterend oor.

Aarzel niet om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor.

 • Bel: (073) 511 8350 (9.00-17.00 uur)
 • of mail: heusdenhelpt@bijeenheusden.nl
  Geef je naam en telefoonnummer door, dan wordt er zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.

Als je in de avond of in de nachtelijke uren met iemand contact wil hebben, maak dan gebruik van de luisterlijn (tel: 0900-0767 / website: deluisterlijn.nl)

Heusden Helpt is een initiatief van Stichting Ontmoeten, ContourdeTwern, Senioren Raad Gemeente Heusden, De Zonnebloem, Alles voor Mekaar, Met Elkaar, ZorgSaam Heusden en Bijeen Heusden.

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina voor ondernemers en bedrijven die getroffen worden door het coronavirus. Klik hier om naar de pagina te gaan. 

Station 88 heeft speciaal voor ondernemers een handige infographic opgesteld. Klik hieronder om deze te bekijken:

Voor iedereen die Nederlands spreekt, is de Rode Kruis Hulplijn telefonisch bereikbaar. Daarnaast is de Rode Kruis Hulplijn ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Hebben zij een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege het coronavirus, dan kunnen ze terecht bij speciale WhatsApp-nummers. Ook kunnen naasten iemand opgeven die elders in het land woont, maar bij wie ze graag willen dat het Rode Kruis een oogje in het zeil houdt of boodschappen doet.

De WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen is op dit moment beschikbaar in de volgende talen: