Coronavirus (COVID-19)

Vragen over het coronavirus?

Kijk voor alle actuele informatie over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid. Klik hieronder om de pagina te openen.

> Ga naar de website van de Rijksoverheid

Bellen kan ook via het publieksinformatienummer 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.

Belangrijk blijft dat we drukte vermijden en ons allemaal aan de basisregels houden, ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

> Lees meer op de website van Rijksoverheid. Hier lees je welke coronamaatregelen per 19 mei worden losgelaten of aangepast, als de cijfers dit toelaten. 

 20-04-2021 

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Op 28 april worden de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

 • Einde avondklok
  Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
   
 • Thuisbezoek naar 2 personen
  Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
   
 • Terrassen open
  Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht. Bekijk alle regels die gelden op het terras.

  In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.
   
 • Winkels en markten open
  Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.

  Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.
   
 • Hoger onderwijs 1 dag per week
  Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
   
 • Theorie-examen mogelijk
  Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.
   
 • Uitvaarten
  Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.

> Ga naar de website van Rijksoverheid

13 april 2021 / We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer. Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. 

Huidige maatregelen blijven gelden tot openingsplan

Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden.

Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds, zoals eerder aangekondigd, dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.

Op de website van Rijksoverheid lees je meer informatie. 

> Ga naar de website van Rijksoverheid

23 maart 2021 - De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

> Ga naar website Rijksoverheid

8 maart 2021 - Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden. Klik hieronder om naar de website van de Rijksoverheid te gaan voor meer informatie.

> Ga naar website Rijksoverheid

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel mensen het financieel moeilijk hebben. Banen zijn verdwenen en veel zelfstandigen zitten noodgedwongen (deels) zonder werk. Veel mensen hebben hierdoor minder geld te besteden dan voorheen, terwijl de kosten gewoon doorlopen. Dan kunnen zij wellicht moeilijk hun woonlasten betalen. Om deze mensen te helpen is er de TONK, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Baanbrekers voert de TONK uit voor de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Klik hieronder om naar de website van BaanBrekers te gaan.

> Open website BaanBrekers

Ook in onze gemeente zijn er verschillende ondernemers die geen beroep kunnen doen op de diverse corona-steunmaatregelen. Dit gaat met name om kleine zelfstandigen met een bedrijf aan huis, in een niet medisch contactberoep, zoals kapsalons, nagelstudio’s. Vanwege de verlengde lockdown zijn zij nog steeds gedwongen om op slot te blijven tot minimaal 2 maart. Het college van Heusden heeft daarom besloten om lokale noodhulp te bieden aan deze ondernemers. Zij kunnen aanspraak maken op een overbruggingskrediet van maximaal  1.000 euro. Klik hieronder om meer informatie te lezen en aanvraag in te dienen.

> Aanvraag noodhulp

In een café aan het Plataanplein in Drunen zijn op vrijdagavond 22 januari 4 personen aangetroffen, inclusief de eigenaar. Dit is in strijd met de geldende corona-maatregelen. Daarnaast werd er gegokt terwijl de eigenaar niet in het bezit was van een kanspelautomatenvergunning. Burgemeester Van Hees besloot daarom op basis van artikel 174 van de gemeentewet om het café per direct te sluiten. “We zitten middenin een lockdown die nog eens extra is aangescherpt. Die regels gelden voor iedereen en daarom treden we op tegen díe inwoners die zich er willens en wetens niet aan houden”, aldus burgemeester Willemijn van Hees.

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina voor ondernemers en bedrijven die getroffen worden door het coronavirus. Klik hier om naar de pagina te gaan. 

Het coronavirus en de horeca en evenementen (Rijksoverheid, 28 september)

Station 88 heeft speciaal voor ondernemers een handige infographic opgesteld. Klik hieronder om deze te bekijken:

infographic voor ondernemers

Speciaal voor horecaondernemers heeft Station 88 een informatiepagina ingericht met tips en eerste hulp bij ondernemen.

> Eerste hulp bij ondernemen in de horeca tijdens corona

In de serie 'Hoe corona ons leven op z'n kop zet' blikken inwoners en ondernemers terug op de afgelopen periode, waarin corona en de gevolgen daarvan een grote rol in hun leven speelde en vaak nog speelt. Bekijk alle afleveringen via onderstaande link.

> Ga naar de afleveringen 'Hoe corona ons leven op z'n kop zet'. 

Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Bekijk hieronder in welke situaties je verplicht een mondkapje moet dragen.

> Regels voor dragen van een mondkapje
> Regels voor dragen van een mondkapje in andere talen.

Meer informatie over het verplicht dragen van een mondkapje lees je op de website van de Rijksoverheid.

> Ga naar de website van de Rijksoverheid

 

Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in werking. Deze wet vervangt de noodverordening, die maandenlang leidend was bij de uitvoering en handhaving van de maatregelen. Nu een noodverordening niet langer noodzakelijk is, trekt de voorzitter van de veiligheidsregio de noodverordening van 18 november. Kijk voor het intrekkingsbesluit op de website van Veiligheidsregio Brabant-Noord.

> Intrekkingsbesluit noodverordening
> Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

 

De CoronaMelder-app werkt vanaf nu in heel Nederland. Met de app weet je eerder of je mogelijk bent besmet. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet.

> Meer informatie vind je op www.coronamelder.nl

Heb jij in het weekend plannen om de natuur in te gaan? De druktemeter van VisitBrabant helpt je te zien waar het druk of juist rustig is. Is het weer druk op de parkeerterreinen of bij de ingangen van de Drunense Duinen? Kies dan liever een andere plek om van de natuur in onze gemeente te genieten. Deel je jouw favoriete groene plekje anders dan de Drunense Duinen met ons? Zo helpen we elkaar! 

> Naar de druktemeter van VisitBrabant

 

 

Voor iedereen is het nu een bizarre tijd. Maar vooral voor eenzame, kwetsbare en oudere mensen. Zij kunnen of durven nu de deur niet uit om boodschappen te doen, medicijnen op te halen of bijvoorbeeld de hond uit te laten. Dat is al vervelend genoeg, maar ook het laatste beetje menselijke contact valt voor hen weg.

Wil je helpen?

Geef wat extra aandacht aan kwetsbare mensen in je buurt. Bel ze op, doe een kaartje in de bus, zwaai naar ze als je langsloopt en laat weten dat er mensen voor ze zijn. Bel desnoods aan en maak een praatje. Maar houd natuurlijk wel 1,5 meter afstand.

Hulp nodig? Behoefte aan een praatje, maar (even) niemand in de buurt?

Heusden Helpt! Dit is de samenwerkende organisaties tegen eenzaamheid, de Kerngroep Eenzaamheid Heusden. Vele vrijwilligers staan klaar om boodschappen te doen, de hond uit te laten of gewoon voor een praatje en een luisterend oor.

Aarzel niet om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor.

 • Bel: (073) 511 8350 (9.00-17.00 uur)
 • of mail: heusdenhelpt@bijeenheusden.nl
  Geef je naam en telefoonnummer door, dan wordt er zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.

Als je in de avond of in de nachtelijke uren met iemand contact wil hebben, maak dan gebruik van de luisterlijn (tel: 0900-0767 / website: deluisterlijn.nl)

Heusden Helpt is een initiatief van Stichting Ontmoeten, ContourdeTwern, Senioren Raad Gemeente Heusden, De Zonnebloem, Alles voor Mekaar, Met Elkaar, ZorgSaam Heusden en Bijeen Heusden.

Ben je besmet met het coronavirus? Dan is het belangrijk om snel te weten wie in jouw omgeving nog meer besmet kan zijn. Hiervoor doet de GGD een bron- en contactonderzoek. In deze video wordt uitgelegd hoe zo’n onderzoek werkt.

> Filmpje met uitleg over bron- en contactonderzoek

Voor iedereen die Nederlands spreekt, is de Rode Kruis Hulplijn telefonisch bereikbaar. Daarnaast is de Rode Kruis Hulplijn ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Hebben zij een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege het coronavirus, dan kunnen ze terecht bij speciale WhatsApp-nummers. Ook kunnen naasten iemand opgeven die elders in het land woont, maar bij wie ze graag willen dat het Rode Kruis een oogje in het zeil houdt of boodschappen doet.

De WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen is op dit moment beschikbaar in de volgende talen: