Nieuw coronavirus (COVID-19)

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2). Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiĆ«nten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken diverse autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Desondanks is het virus ook in Europa opgedoken en heeft het inmiddels ook Nederland bereikt.

Vragen over het coronavirus?

Kijk voor alle actuele informatie over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid. Klik hier om de pagina te openen.

 

Sommige landen of bepaalde delen van landen hebben een oranje reisadvies (vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen) of rood reisadvies (reizen afgeraden). Dit advies heeft mogelijk te maken met de gezondheidssituatie in die landen door het coronavirus. 

Reist u naar Nederland vanuit een land dat een oranje of rood reisadvies heeft op het moment dat u aankomt in Nederland? Dan adviseert de Nederlandse overheid u dringend 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan geldt ook als u geen klachten heeft die lijken op corona. Deze quarantaine in Nederland kan thuis, maar ook in een vakantie- of tijdelijk verblijf, zoals een hotel.

Via de link hieronder vind je meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

"Wij hebben hier in Brabant laten zien hoe je het coronavirus de kop in drukt. En daar komt nu de klad in. Dat is onacceptabel. Alleen samen krijgen wij corona onder controle", schrijven de voorzitters van de drie Brabantse Veiligheidsregio's in een statement dat zij vandaag verspreidden. Ze doen een indringend beroep op iedereen om vol te houden en niet te verslappen: "Wij willen niet terug naar de tijd van voor de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca, verzorgingstehuizen et cetera weer op slot gaan. Vandaar opnieuw met klem de oproep aan u allen: verslap niet! En spreek ook anderen aan als zij zich niet aan de regels houden. Hou vol. Ook in deze vakantietijd. Ook na al die weken." 

Het hele statement lees je door te klikken op de link hieronder.

Veel mensen kiezen dit jaar voor een vakantie in Nederland. Als je tijdens je vakantie klachten krijgt die passen bij het coronavirus, dan hoef je niet naar huis voor een testafspraak.

Blijf op je vakantieadres en vermijd zoveel mogelijk andere mensen. Bel naar 0800-1202 en maak een testafspraak in de buurt van je vakantieadres.

Meer informatie op Rijksoverheid.nl/coronatest.

De noodverordening van Veiligheidsregio Brabant-Noord is geactualiseerd op 14 juli. Op www.vrbn.nl kun je de noodverordening, besluiten en handhavingskader lezen

Op woensdag 24 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over corona en de nieuwe regels. Het gaat om regels voor binnen en buiten per 1 juli 2020. Klik hier om de belangrijkste regels te lezen. 

Voor iedereen die Nederlands spreekt, is de Rode Kruis Hulplijn telefonisch bereikbaar. Daarnaast is de Rode Kruis Hulplijn ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Hebben zij een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege het coronavirus, dan kunnen ze terecht bij speciale WhatsApp-nummers. Ook kunnen naasten iemand opgeven die elders in het land woont, maar bij wie ze graag willen dat het Rode Kruis een oogje in het zeil houdt of boodschappen doet.

De WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen is op dit moment beschikbaar in de volgende talen:

 

Voor iedereen is het nu een bizarre tijd. Maar vooral voor eenzame, kwetsbare en oudere mensen. Zij kunnen of durven nu de deur niet uit om boodschappen te doen, medicijnen op te halen of bijvoorbeeld de hond uit te laten. Dat is al vervelend genoeg, maar ook het laatste beetje menselijke contact valt voor hen weg.

Wil je helpen?

Geef wat extra aandacht aan kwetsbare mensen in je buurt. Bel ze op, doe een kaartje in de bus, zwaai naar ze als je langsloopt en laat weten dat er mensen voor ze zijn. Bel desnoods aan en maak een praatje. Maar houd natuurlijk wel 1,5 meter afstand.

Hulp nodig? Behoefte aan een praatje, maar (even) niemand in de buurt?

Heusden Helpt! Dit is de samenwerkende organisaties tegen eenzaamheid, de Kerngroep Eenzaamheid Heusden. Vele vrijwilligers staan klaar om boodschappen te doen, de hond uit te laten of gewoon voor een praatje en een luisterend oor.

Aarzel niet om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor.

  • Bel: (073) 511 8350 (9.00-17.00 uur)
  • of mail: heusdenhelpt@bijeenheusden.nl
    Geef je naam en telefoonnummer door, dan wordt er zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.

Als je in de avond of in de nachtelijke uren met iemand contact wil hebben, maak dan gebruik van de luisterlijn (tel: 0900-0767 / website: deluisterlijn.nl)

Heusden Helpt is een initiatief van Stichting Ontmoeten, ContourdeTwern, Senioren Raad Gemeente Heusden, De Zonnebloem, Alles voor Mekaar, Met Elkaar, ZorgSaam Heusden en Bijeen Heusden.

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina voor ondernemers en bedrijven die getroffen worden door het coronavirus. Klik hier om naar de pagina te gaan. 

Station 88 heeft speciaal voor ondernemers een handige infographic opgesteld. Klik hieronder om deze te bekijken: