Coronavirus (COVID-19)

Vragen over het coronavirus?

Kijk voor alle actuele informatie over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid. Klik hieronder om de pagina te openen.

> Ga naar de website van de Rijksoverheid

Bellen kan ook via het publieksinformatienummer 0800-1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.

De coronacrisis zorgt ervoor dat veel mensen het financieel moeilijk hebben. Banen zijn verdwenen en veel zelfstandigen zitten noodgedwongen (deels) zonder werk. Veel mensen hebben hierdoor minder geld te besteden dan voorheen, terwijl de kosten gewoon doorlopen. Dan kunnen zij wellicht moeilijk hun woonlasten betalen. Om deze mensen te helpen is er de TONK, de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Baanbrekers voert de TONK uit voor de gemeenten Heusden, Loon op Zand en Waalwijk. Klik hieronder om naar de website van BaanBrekers te gaan.

> Open website BaanBrekers

23-02-2021 - De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid. Klik hieronder op de link om de pagina te openen. 

> website Rijksoverheid

In afwachting van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep blijft de avondklok gelden. Iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, zo min mogelijk mensen te ontmoeten en je aan alle geldende maatregelen te houden. Dit doen we om zo snel mogelijk onze vrijheden terug te krijgen, op een veilige manier. Op de pagina van de Rijksoverheid blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Klik hieronder op de link om de pagina te openen. 

> Website Rijksoverheid.nl/avondklok

Ook in onze gemeente zijn er verschillende ondernemers die geen beroep kunnen doen op de diverse corona-steunmaatregelen. Dit gaat met name om kleine zelfstandigen met een bedrijf aan huis, in een niet medisch contactberoep, zoals kapsalons, nagelstudio’s. Vanwege de verlengde lockdown zijn zij nog steeds gedwongen om op slot te blijven tot minimaal 2 maart. Het college van Heusden heeft daarom besloten om lokale noodhulp te bieden aan deze ondernemers. Zij kunnen aanspraak maken op een overbruggingskrediet van maximaal  1.000 euro. Klik hieronder om meer informatie te lezen en aanvraag in te dienen.

> Aanvraag noodhulp

In een café aan het Plataanplein in Drunen zijn op vrijdagavond 22 januari 4 personen aangetroffen, inclusief de eigenaar. Dit is in strijd met de geldende corona-maatregelen. Daarnaast werd er gegokt terwijl de eigenaar niet in het bezit was van een kanspelautomatenvergunning. Burgemeester Van Hees besloot daarom op basis van artikel 174 van de gemeentewet om het café per direct te sluiten. “We zitten middenin een lockdown die nog eens extra is aangescherpt. Die regels gelden voor iedereen en daarom treden we op tegen díe inwoners die zich er willens en wetens niet aan houden”, aldus burgemeester Willemijn van Hees.

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina voor ondernemers en bedrijven die getroffen worden door het coronavirus. Klik hier om naar de pagina te gaan. 

Het coronavirus en de horeca en evenementen (Rijksoverheid, 28 september)

Station 88 heeft speciaal voor ondernemers een handige infographic opgesteld. Klik hieronder om deze te bekijken:

infographic voor ondernemers

Speciaal voor horecaondernemers heeft Station 88 een informatiepagina ingericht met tips en eerste hulp bij ondernemen.

> Eerste hulp bij ondernemen in de horeca tijdens corona

In de serie 'Hoe corona ons leven op z'n kop zet' blikken inwoners en ondernemers terug op de afgelopen periode, waarin corona en de gevolgen daarvan een grote rol in hun leven speelde en vaak nog speelt. Bekijk alle afleveringen via onderstaande link.

> Ga naar de afleveringen 'Hoe corona ons leven op z'n kop zet'. 

Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Bekijk hieronder in welke situaties je verplicht een mondkapje moet dragen.

> Regels voor dragen van een mondkapje
> Regels voor dragen van een mondkapje in andere talen.

Meer informatie over het verplicht dragen van een mondkapje lees je op de website van de Rijksoverheid.

> Ga naar de website van de Rijksoverheid

 

Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in werking. Deze wet vervangt de noodverordening, die maandenlang leidend was bij de uitvoering en handhaving van de maatregelen. Nu een noodverordening niet langer noodzakelijk is, trekt de voorzitter van de veiligheidsregio de noodverordening van 18 november. Kijk voor het intrekkingsbesluit op de website van Veiligheidsregio Brabant-Noord.

> Intrekkingsbesluit noodverordening
> Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

 

De CoronaMelder-app werkt vanaf nu in heel Nederland. Met de app weet je eerder of je mogelijk bent besmet. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet.

> Meer informatie vind je op www.coronamelder.nl

Heb jij in het weekend plannen om de natuur in te gaan? De druktemeter van VisitBrabant helpt je te zien waar het druk of juist rustig is. Is het weer druk op de parkeerterreinen of bij de ingangen van de Drunense Duinen? Kies dan liever een andere plek om van de natuur in onze gemeente te genieten. Deel je jouw favoriete groene plekje anders dan de Drunense Duinen met ons? Zo helpen we elkaar! 

> Naar de druktemeter van VisitBrabant

 

 

Voor iedereen is het nu een bizarre tijd. Maar vooral voor eenzame, kwetsbare en oudere mensen. Zij kunnen of durven nu de deur niet uit om boodschappen te doen, medicijnen op te halen of bijvoorbeeld de hond uit te laten. Dat is al vervelend genoeg, maar ook het laatste beetje menselijke contact valt voor hen weg.

Wil je helpen?

Geef wat extra aandacht aan kwetsbare mensen in je buurt. Bel ze op, doe een kaartje in de bus, zwaai naar ze als je langsloopt en laat weten dat er mensen voor ze zijn. Bel desnoods aan en maak een praatje. Maar houd natuurlijk wel 1,5 meter afstand.

Hulp nodig? Behoefte aan een praatje, maar (even) niemand in de buurt?

Heusden Helpt! Dit is de samenwerkende organisaties tegen eenzaamheid, de Kerngroep Eenzaamheid Heusden. Vele vrijwilligers staan klaar om boodschappen te doen, de hond uit te laten of gewoon voor een praatje en een luisterend oor.

Aarzel niet om hulp te vragen. Je staat er niet alleen voor.

  • Bel: (073) 511 8350 (9.00-17.00 uur)
  • of mail: heusdenhelpt@bijeenheusden.nl
    Geef je naam en telefoonnummer door, dan wordt er zo spoedig mogelijk contact met je opgenomen.

Als je in de avond of in de nachtelijke uren met iemand contact wil hebben, maak dan gebruik van de luisterlijn (tel: 0900-0767 / website: deluisterlijn.nl)

Heusden Helpt is een initiatief van Stichting Ontmoeten, ContourdeTwern, Senioren Raad Gemeente Heusden, De Zonnebloem, Alles voor Mekaar, Met Elkaar, ZorgSaam Heusden en Bijeen Heusden.

Ben je besmet met het coronavirus? Dan is het belangrijk om snel te weten wie in jouw omgeving nog meer besmet kan zijn. Hiervoor doet de GGD een bron- en contactonderzoek. In deze video wordt uitgelegd hoe zo’n onderzoek werkt.

> Filmpje met uitleg over bron- en contactonderzoek

Voor iedereen die Nederlands spreekt, is de Rode Kruis Hulplijn telefonisch bereikbaar. Daarnaast is de Rode Kruis Hulplijn ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Hebben zij een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege het coronavirus, dan kunnen ze terecht bij speciale WhatsApp-nummers. Ook kunnen naasten iemand opgeven die elders in het land woont, maar bij wie ze graag willen dat het Rode Kruis een oogje in het zeil houdt of boodschappen doet.

De WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen is op dit moment beschikbaar in de volgende talen: