Vluchtelingen

Er is een enorme stroom vluchtelingen uit zowel Oekraïne als uit andere delen van de wereld op gang. De druk om meer vluchtelingen op te vangen blijft daarom ontzettend hoog. We willen (Oekraïense) vluchtelingen een warme, veilige plek bieden in Heusden. Een plek die het normale leven zo goed mogelijk benadert en die we samen zo lang als nodig kunnen blijven bieden. Op deze pagina lees je meer informatie over het opvangen van vluchtelingen in de gemeente Heusden. 

Oekraïense vluchtelingen

 Ook de gemeente Heusden staat mee aan de lat om opvangplekken te organiseren voor vluchtelingen. Sinds 14 maart 2022 vangen we in de gemeente Oekraïense vluchtelingen op in verschillende gemeentelijke opvanglocaties. Inmiddels zijn dit 15 opvanglocaties verspreid door de gemeente. Daardoor is er ruimte voor zo'n 400 Oekraïense vluchtelingen. Dit wordt in 2025 uitgebreid tot 488 opvangplekken. Door het zoeken naar creatieve oplossingen blijft het reguliere woningaanbod behouden voor inwoners en statushouders. Ook zijn er nog steeds Heusdense gezinnen  die hun huizen openstellen voor familie, vrienden of zelfs onbekenden die op de vlucht zijn voor de oorlog. 

Refugeehelp.nl(Verwijst naar een externe website) is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland. 

Heb jij intenties om thuis Oekraïense vluchtelingen op te vangen? Besef dan dat hier veel bij komt kijken en je daar dus goed over na moet denken. Lees de 10 tips van het landelijke initiatief takecarebnb(Verwijst naar een externe website). Oekraïense vluchtelingen moeten zich in laten schrijven bij de gemeente. 

Lees bericht aankoop Achterstraat 27

Asielzoekerscentrum of crisisnoodopvang

Binnen de regio Brabant-Noord, waar de gemeente Heusden deel van uitmaakt, werken we intensief samen om de opvang van vluchtelingen en statushouders aan te pakken. Een belangrijk uitgangspunt is dat de opgave voor de opvang van vluchtelingen regionaal wordt ingevuld. Iedere gemeente, binnen de regio Brabant-Noord, draagt haar steentje bij. Wel kunnen gemeenten uit de regio Brabant-Noord het aantal op te vangen vluchtelingen onderling verdelen.  

Meer informatie over de type opvanglocaties voor vluchtelingen lees je op www.coa.nl(Verwijst naar een externe website).

Waar vangt de gemeente Oekraïense vluchtelingen op?

De gemeente vangt op verschillende locaties kleinschalig Oekraïense vluchtelingen op. De gemeente blijft zoeken naar naar geschikte locaties, daarbij zoeken we naar oplossingen die anders zijn dan we normaal zouden bedenken. Het uitgangspunt blijft dat we kleinschalige opvang willen bieden, verspreid over de verschillende kernen in de gemeente. Vluchtelingen hebben een eigen slaapkamer, vaak delen ze deze met familie, en gezamenlijke faciliteiten zoals douche, wc en keuken. Het inzetten sporthallen als opvanglocatie is een laatste redmiddel! 

Komt er ook een AZC in de gemeente?

Op dit moment heeft de gemeente geen geschikte panden of gronden om op grootschalige en langdurige wijze asielopvang (AZC) te bieden. De afkorting AZC staat voor asielzoekerscentrum. Het is een opvangcentrum voor asielzoekers die (tijdelijk) in Nederland verblijven tot over hun asielaanvraag is beslist. Meer informatie lees via deze link.(Verwijst naar een externe website)

Waarom koopt (of huurt) de gemeente panden om vluchtelingen te huisvesten?

Om de extra opvangplaatsen voor Oekraïners te creëren onderzoekt de gemeente of er panden aangekocht of gehuurd kunnen worden. Deze panden worden verbouwd om op een kleinschalige manier Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Hiermee zorgen we ervoor dat het reguliere woningaanbod behouden blijft voor de Heusdense samenleving zoals starters, spoedzoekers en statushouders. 

Brengt de gemeente mij op de hoogte als er een opvanglocatie in mijn straat komt?

Als er vluchtelingen in een gemeentelijke opvanglocatie bij jou in de straat opgevangen worden, ontvang je een brief. Afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat op de locatie verblijft organiseren we ook een bijeenkomst om in gesprek te gaan. Als er statushouders in een woning in de gemeente komen te wonen, dan informeren we je hier niet over. 

Wat kan ik doen als ik overlast ervaar van vluchtelingen?

Ervaar je overlast? Dan kun je dit op een rustige toon gewoon bespreken. Net zoals je met andere buren zou doen. Bedenk dat deze mensen nog moeten wennen aan het leven in Nederland en ze vaak niet weten dat ze overlast veroorzaken. Wist je dat er handige vertaalapps zijn zoals Google Translate, SayHi of Translator om met elkaar in gesprek te komen? 

Moeten vluchtelingen inburgeren? En hoe is dit geregeld? 

De gemeente heeft een belangrijke rol, en wettelijke taak, bij de begeleiding (integratie) van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn. Het doel is dat deze mensen zo snel mogelijk mee kunnen doen in Nederland. En dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden. Voor een groot deel voert Baanbrekers deze rol uit namens de gemeente Heusden. Ook Stichting Vluchtelingenwerk is een belangrijke partner in de begeleiding van nieuwkomers.

Ik wil mij aanmelden als vrijwilliger om vluchtelingen in Nederland te helpen. Hoe moet dit? 

Ook in Heusden is Stichting Vluchtelingenwerk actief. Ze kunnen jouw hulp goed gebruiken! Als vrijwilliger help je vluchtelingen om de weg in de Nederlandse samenleving te vinden. Meer informatie vind je via deze link(Verwijst naar een externe website).

Lees verschillende verhalen over de vluchtelingenopvang in de gemeente Heusden. 

Lees alle verhalen