Bouwen of verbouwen?

Gaat u bouwen of verbouwen? Daar komt heel wat bij kijken. Hier leest u meer over duurzaam bouwen, groene energie en vergunningen.

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen of verbouwen gaat over meer dan alleen het zorgen voor een lage energierekening. Het gaat om milieubewust bouwen, ofwel zorgen voor een zo klein mogelijke impact op het milieu. Om duurzaam te kunnen (ver)bouwen is het dan ook belangrijk om vooraf goed na te denken over, bijvoorbeeld, op welke manier u wilt gaan bouwen, met welke materialen en hoe u het energiegebruik en binnenklimaat gaat regelen. Maar ook de manier waarop het gebouw op het perceel wordt geplaatst, of hoe u regenwater opvangt op gebouw of perceel, dragen bij aan een duurzamer gebouw.

Naast dat duurzaam bouwen u een lagere energierekening kan opleveren, kunt u tegenwoordig ook (rente)voordeel krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar die uw bouwkosten kunnen helpen verlagen.

Meer informatie over duurzaam bouwen en verbouwen kunt u vinden op de websites van, onder andere, de Rijksoverheid, Milieucentraal, Energievergelijk, en Duurzaam Thuis.
Informatie over mogelijke subsidies vindt u bijvoorbeeld op www.energiesubsidiewijzer.nl.

Levensloopgeschikt bouwen en wonen

Gaat u een eigen huis bouwen? En wilt u graag tips over hoe uw woning een huis voor het leven wordt? Maak dan gebruik van de hulp van het SOGH (Senioren Overleg Gemeente Heusden). De door hen ontwikkelde “Ontwerpwijzer" staat boordevol aandachtspunten voor het optimaliseren van het ontwerp van uw woning. De nadruk ligt op het vergroten van het wooncomfort en het levensloopgeschikt bouwen, zodat u prettig in uw woning woont en er kunt blijven wonen als u ouder of hulpbehoevend wordt. Liever persoonlijk contact met het SOGH? Neem dan contact op met Hans van Laar via hansvanlaar@kpnplanet.nl of met Piet de Kruijf via pwmdk@hetnet.nl. Voor een leven lang woongenot!

Heeft u al een bestaande woning en wilt u deze testen op comfort en veiligheid? Kijk dan op huistest.nl. Uit deze test volgt een advies op maat met tips en ideeën om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dit advies is afgestemd op uw woning en de wensen die u heeft.

Groene energie

U kunt eenvoudig overstappen van grijze naar groene stroom. Deze stroom wordt op een duurzame manier opgewekt met hulp van de wind, de zon, water of het verbranden van biomassa. Informeer bij een energie-leverancier naar de mogelijkheden!
Klik hier voor meer informatie over groene energie zoals het plaatsen van zonnepanelen.

Bodemkwaliteitskaart

Op de bodemkwaliteitskaart kun je van een wijk of gebied de gemiddelde bodemkwaliteit bekijken.