Strooien in de gemeente

De winter is er weer in Heusden! Onze gladheidbestrijders springen dan weer voor dag en dauw uit hun bed om de doorgaande wegen veilig te houden.

Met strooiwagens wordt gladheid op hoofdwegen, doorgaande wegen, fietspaden (doorgaande fietspaden en schoolroutes) en busroutes bestreden. Om dit zo vlot mogelijk te kunnen doen zijn de uitneembare palen op de strooiroutes verwijderd. Deze paaltjes worden nà het strooiseizoen weer terug geplaatst. Voor het bepalen van de gladheid maakt de gemeente gebruik van de meetpunten van Rijkswaterstaat, de voorspellingen van Meteoconsult en de weginspecties door de gemeente zelf.

Wat doet de gemeente?
Als het zeker is dat het glad wordt, start er een strooiactie. Dit is minder milieubelastend dan preventief strooien. Het zout kan beter zijn werk doen als er veel verkeer overheen rijdt. Zout strooien op wegen waar nauwelijks verkeer komt, heeft geen effect. Woonstraten, locaties rondom scholen, dokterspraktijken, bejaardencentra e.d. worden in principe niet gestrooid. Alleen bij extreem gevaarlijke omstandigheden.

Wat kunt u zelf doen ?
Probeer na sneeuwval de sneeuw weg te vegen, dus voordat deze is vast gelopen. Hierdoor kunnen buurtbewoners veilig gebruik maken van het trottoir. Ook kun je zelf met zout strooien tegen gladheid. Zout kun je kopen bij tuincentra, doe-het-zelf winkels en bezinepompen. Strooi niet meer dan een handje zout per m2 en strooi niet te veel onder bomen, dat is slecht voor de wortels.

 

Uitgelicht