Het jongetje naast het graf

Ook de provincie Noord-Brabant zet breed in op 75 jaar vrijheid. In het project ‘Brabant Remembers’ zet de provincie, samen met stichting Crossroads Brabant ’40 – ’45, het Brabantse WOII-erfgoed op de kaart. Met vijfenzeventig bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen wordt verteld over de mobilisatie, het verzet, de collaboratie en de bevrijding van Brabant. Verhalen van gewone mensen die op een kruispunt in hun leven stonden, in een buitengewone situatie. De verhalen verbinden  plaatsen en mensen van toen en nu met elkaar . In Heusden vind je ook één van de 75 verhalen. Met de titel ‘Het jongetje naast het graf’ vertelt Hans van Alphen zijn persoonlijke verhaal over de betekenis van de stadhuisramp in Heusden in zijn leven. Lees hier het verhaal of bekijk onderstaande video. Je kunt ook het hoorspel dat Bibliotheek Heusden gemaakt heeft beluisteren via Spotify of Soundcloud.

STILLLEVEN
Van de 75 verhalen (uit elke gemeente tenminste één) die Brabant Remembers heeft geselecteerd zijn ook 75 maquettes gemaakt. Het zijn tastbare weergaven van beslismomenten waarop iemands leven voorgoed veranderde. De maquettes geven een scène weer uit het verhaal dat zich in afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De collectie heet STILLLEVEN en is ontworpen door Studio Rocco Verdult. Gemeenten zetten de maquettes de komende maanden lokaal in. Eind oktober verzamelt Brabant Remembers alle 75 STILLLEVENS om ze vervolgens samen te brengen in één grote expositie opeen nader bekend te maken locatie.

''Iedereen kent ze wel. De momenten in het leven waarop de tijd even stil lijkt te staan, en je in een split-second een beslissing moet nemen. Vaak een heel belangrijke beslissing, soms zelfs van levensbelang. Over dat soort momenten gaat STILLLEVENS’’ - Gedeputeerde Henri Swinkels

Wil je meer weten over het bijzondere project 'Brabant Remembers' en alle persoonlijke verhalen lezen of terugkijken? Kijk dan snel op www.brabantremembers.com. Wil je meer weten over de 75 maquettes? Klik dan hier of bekijk de video hieronder.

Logo Brabant Remembers

 

Uitgelicht